İmar

Konut sektörüne bakış

Tüketici davranışını bir piramitle ifade etmek istersek, öncelik beslenmenindir, sonra sağlık, ardından giyinme ve eğlenme gelir; tepeye ise emlak edinmeyi koyabiliriz.

Yaplan bir araştırma, ''20 bin dolarınız olsa ne yaparsınız'' sorusuna, katılımcıların yüzde 42'sinin ''gayrimenkul alırım'' şeklinde yanıt verdiğini ortaya koymuştur. Bu yanıt, gayrimenkule en düşkün millet olarak bilinen Türklerin, yatırım konusunda hala önceliği gayrimenkule verdiğini ispatlamaktadır.Peki Ülke nüfusunun % kaçının kendine ait gayrimekulü vardır ? Ayrıca sürekli boşanmaların  ve hızlı nüfüs artışının olduğu bir ülkemizde özellikle konut açığı hızlı bir şekilde artmaktadır.
DPT verilerine göre yılda 500 bin konut üretilmesi gerekirken 230 bin civarında konuta iskan ruhsatı verilmektedir. Ülkemizde hala kullanılabilir arazi stokunun önemli bir kısmı kamu mülkiyetinde bulundurmaktadır.  Konut üretimi için çok önemli olan bu girdinin arsaya dönüştürülmesi ve uzuz fiyatlarla imalatcıya satılması yada devredilmesi konut maliyetlerini ciddi ölçüde aşağıya çekecek ve konut ihtiyacı olanların konut edinmesindeki maliyetler büyük oranda azalacak hatta %50 oranında ucuzlayabilecektir böylelikle de dargelirlilerin ev almalarıları da kolaylaşmış olacaktır. Yenikonut satınalınması sadece barınma sorununu ortadan kaldırmış sayılmayacak ayrıca altyapısı hazırlanmış, gerekli yasal izin ve denetimlerden geçirilmiş, deprem güvenliği sağlanmış kaliteli yaşam kentleri oluşturularak  huzurlu ve güvenli mekanlarda insanların yaşamaları sağlanacaktır.
Konut maliyetlerinin düşürülmesi için öncelikle arsa sorununun çözülmesi gerekmektedir,bu amaçla kurulmuş olan ve çok başarılı bulduğumuz TOKİ (Toplu konut idaresi) gelir paylaşımı ile arsa satışı yerine ucuz arsa üretmesi ve direk olarak müteahitlere satış yapması otomatik olarak maliyetleri azaltacaktır,dolayısıyla fazla konut üretimi ve satışı yapılacaktır.Ülke ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörünün hareketlenmesi ile ekonomi canlanacak, kayıtdışılığın ortadan kalkmasıyle devlet daha fazla vergi toplayacak ayrıca işsizlik azalacak.
Ülkemizdeki gayrimenkullerin kıymetleneceği görüşünde birleşen uzmanlar, yerli ve yabancı yatırımcının gayrimenkule yönelmesini ''en doğru ve karlı'' şeklinde değerlendirmektedir.
Nasıl Konut alınacaktır
Ülkemizde,dargelir grubuna ait vatandaşın bugünkü ekonomik şartlarda kendi imkanlarıyla mülk edinebilmesi çok zor, hatta neredeyse imkansızdır. Vatandaşın ev sahibi olma özlemini gerçekleştirecek tek formül,Amerika ve Avrupada yaygın olarak kullanılan kira öder gibi 20-30 yılar yayılan ipotekli konut finansmanı modeli ile uygun geri ödemeler sistemini(MORTGAGE) faal bir duruma getirilmedidir.Bakıldığında Ülkemizde ipoteğe dayakı uzun vadeli geri ödemeli konut satışı ffal durumda görünüyor fakat faizlerin çok yüksek olduğu ülkemizde bu faizlerle konut almanın vantajın yanında ihtiyaçlıya çok daha fazla yükümlülükler yüklemektedir, bunun için yapılması gereken faizlerin aşağıya çekilmesi yada"kamuya ait arsave arazilerin satışlarından elde edilen gelirlerin toplanacağı "TOKİBANK" adında bir Mortgage fonu oluşturularak  toplanan paraların düşük faizle kıredi olarak konut almak isteyenlerin kullanımına sunulabilmelidir.
Faizlerin düşürüldüğü ve insanların kolayca kredi alıp, kira öder gibi ev sahibi olmaya yöneldiği bir ortamda doğal olarak, belli bir süre sonra konut stoğu azalmaya başlayacaktır. Arzın talebi karşılayamaması halinde, mevcut konutlar değerlenecektir. Konut üretimi, herhangi bir mal veya ürün kadar çabuk sağlanamayacağından, gayrimenkul fiyatlarında belli bir artış olabilir.

 

Nihat AĞAOĞLU
Nihat@agaoglu.com.tr
www.myworld.com.tr