Genel

Konut sektörüne kademeli yüzde 10 zam geliyor!

Aralık ayında başlayan ve 2014 yerel seçimlerine kadar süren gergin ortam ve yüksek siyasi tansiyon ile oluşan belirsizlik ortamının etkilediği sektörlerin başında hiç şüphesiz inşaat sektörü geliyor. Konut sektörüne kademeli yüzde 10 zam geliyor...

Yaklaşık 4 aydır durgunluk yaşayan konut sektörü yerel seçimlerin ardından kademeli yüzde 10'luk bir zamla yeniden eski günlerine dönmeye hazırlanıyor. 


Aralık ayında başlayan ve 2014 yerel seçimlerine kadar süren gergin ortam ve yüksek siyasi tansiyon ile oluşan belirsizlik ortamının etkilediği sektörlerin başında hiç şüphesiz inşaat sektörü geliyor. 


İnşaat malzemelerinde yaşanan artıştan ötürü ortaya çıkan maliyet yükselişlerini tüketiciye yansıtmamak için tüm imkânları zorlayan sektör temsilcileri bu sefer de Aralık ayında başlayan ve 30 Mart yerel seçimlerine kadar süren sürecin kurbanı oldu. 


Söz konusu dönemde ülke genelinde hakim olan gergin hava sektörde satışların ciddi oranda düşmesine yol açtı. Ayakları yere tam olarak basmayan yüzlerce inşaat firması belirsizlik ortamı içinde tedirgin bir şekilde bekleyişini sürdürürken 30 Mart seçimleri ile ortaya çıkan tablo sektör için adeta can simidi pozisyonu gördü. 

Yerel seçimlerin ardından ülke genelinde kendini göstermeye başlayan normalleşme süreci sonrasında sektör, şimdi ise yaklaşık 4 aylık durgunluğun faturasını çıkarmaya hazırlanıyor. 


Ancak sektörün öncü isimlerinin yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve onun ardından gelecek olan genel seçim süreciyle ilgili endişeleri var. İki seçim sürecinin de dikkatli ve normal bir atmosfer içerisinde geçirilmesi gerektiğini vurgulayan isimler aksi takdirde çok ciddi olumsuzlukların yaşanabileceği uyarısında da bulunuyor. 


Haber7'ye konuşan sektör temsilcileri yerel seçimler sonrası oluşan havayı aktarırken uzun zamandan beri yapmamak için direndikleri zammı da dile getirmeye başladı. 

Dumankaya inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya: 


" ÜLKE NORMAL SEYRİNE DÖNÜYOR Genel olarak seçimlerin ardından Türkiye'nin gergin olan havası dağıldığını ve ülkenin normal seyrinde kaldığı yerden devam ettiğini ifade eden Dumankaya, "Tabi seçimlerden sonraki bu normalleşme süreci inşaat sektörüne de olumlu yansıyor. Yine seçim öncesinde piyasalara ve ekonomiye hâkim olan belirsizlik yerini yavaş yavaş ayağı yere sağlam basan yatırımlara ve kararlara bırakacak. Tüketiciye seçim sonrasmda yansıtılan güven duygusu ile yatırımcılar ve konut sahibi olmak isteyen insanlar planladıkları süreçleri gönül rahatlığı ile yapacaklar ve yatırımlarına devam edecekler." şeklinde konuştu. 


HERKES ELİNDEN GELENİ YAPMALI 


Yatırımcının ilgisinin devam edebilmesi açısından normalleşme sürecine ne kadar hızlı ve sancısız girilirse ekonomide ve inşaat sektöründe yaşanacak pozitif yöndeki ivmenin de o kadar büyük olacağını vurgulayan Dumankaya, "Özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile tablo daha fazla netleşecek ve sektörün, ekonominin yaşayacağı süreçler belirginleşecek. Seçim atmosferlerinin oluşturduğu gergin hava, hem toplumsal birliğimiz hem de ekonomimiz için oldukça farklı olumsuzlukları da beraberinde getiriyor. 

O yüzden, seçim süreçleri ile tırmanan gerginliği dindirmek için siyasiler, iş adamları, meslek örgütleri, STK'lar ellerinden geleni yapmalıdır." diye çağrıda bulundu. 


Büyükçekmece Gazetesi