30 / 04 / 2024

Konut sigortalarına ilgi neden az?

Konut sigortalarına ilgi neden az?

İsteğe bağlı konut ve eşya sigortalarında sigorta oranı hala düşük. En büyük sebep ise riskin gerçekleşme oranının düşük ve sigorta primlerinin yüksek olduğunun sanılması...





Türkiye’de zorunlu olmasına rağmen zorunlu deprem sigortası (DASK) poliçe oranı yüzde 30 gibi düşük bir oranda seyrediyor. İşyeri ve kamu binaları dışarıda tutulduğunda oran daha da düşüyor. Bunun nedeni ise konutların ve içindeki eşyaların taşıdığı riskin, örneğin otomobil sigortalarına göre daha düşük görülmesine bağlanıyor. İnsanlar araçları için kasko yaptırırken, nedense çok daha değerli olan evlerini veya ev eşyalarını sigorta ettirmiyorlar.

Yapı Kredi Sigorta yetkilileri, fabrikalar ve diğer işyerlerinin içindeki mallar ve makinelerle birlikte büyük oranda sigorta ettirilirken, aynı dikkat ve anlayışın bireysel ev sigortalarında gösterilmediğine işaret ediyorlar. Ancak afetler olduktan sonra sigorta gündeme geliyor.


Uzmanlara göre konutlar için özel sigorta oranının düşük olmasının temel nedeni var; birincisi riskin gerçekleşmesinin daha düşük olduğunun düşünülmesi, İkincisi ise poliçe için yüksek miktarlarda para ödeneceğinin sanılması. Halbuki Yapı Kredi Sigorta yetkilileri, sahip olunan konut ve içindeki eşyalar göz önüne alındığında bir yıllık poliçe için ödenmesi gereken primin oldukça düşük olduğuna dikkat çekiyorlar. Yılların birikimiyle satın alınan ve çok değerli bir yatırım olarak kabul edilen evlerde meydana gelebilecek herhangi bir hasarın evi kısmi olarak kullanılamaz duruma getirebileceğini hatırlatan yetkililer, “Bireylerdeki bilincin yeteri derecede yüksek olmamasından dolayı bu sigorta ürünlerine ilginin az olduğunu söyleyebiliriz” diyorlar.


Peki konut sigortası yaptırmak gerçekten maliyetli mi? Yapı Kredi Sigorta yetkililerine göre maliyetler sanıldığı kadar yüksek değil. Örnek olarak da 150 bin liralık bina, 50 bin liralık eşya ve bin liralık cam teminatı için deprem teminatı da dahil ödenecek primin sadece 491 lira olduğuna işaret ediyorlar. Ayrıca sadece eşya sigortası yaptırmak da mümkün. Yine örneğin 20 bin liralık toplam eşya bedeli için deprem teminatı dahil ödenecek toplam prim 172 lira olarak hesaplanıyor.


DASK ile konut sigortası karşılaştırılıyor mu?


DASK ile konut sigortasını da birbirinden ayırmak gerekiyor. DASK, sadece deprem* ve depremin sebep olduğu yangın, infilak yer kaymasının sigortalı binalarda do neden olacağı maddi zararları, sigorta bedeline kadar teminat altına alıyor. Te altına alınan değerler; temeller, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merpenler, asansörler, koridorlar, çatılar, bacalar ve yapının benzer nitelikteki tamamlayıcı kısımların: içeriyor. DASK poliçesi azami 150 bin kadar teminat veriyor.


Ekonomist



Geri Dön