Konut sigortası için hırsız ve yangın en büyük korku!
Yaz nedeniyle evlerimizden tatil beldelerine doğru yol alırken, Aksigorta’nın yaptırdığı bir araştırma, Türk toplumunun yaşadığı mekanları, uzak kaldığı dönemlerde en fazla hırsız ve yangından korumak istediğini ortaya koydu...
Araştırmaya göre, her 5 haneden 1’i hırsız mağduru, en popüler para ve ziynet eşyası saklama yerleri ise gardrop, şifonyer, komodin ve kasalar. Üç kişiden biri evinden uzak kaldığı dönemde risklere karşı sadece “kapısını kilitleyerek” önlem alırken, erkekler evini “komşuya emanet etmeyi” tercih ediyor. Toplumun yüzde 26’sı hiçbir önlem almaz iken, sadece yüzde 5’i önlem olarak ev-eşya sigortası yaptırıyor.
GENÇ YAŞLARDA HIRSIZ, ORTA YAŞLARDA YANGIN KORKUSU HAKİM
Aksigorta’nın Araştırma Şirketi Ipsos’a yaptırdığı CATIBUS yöntemi ile İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Gaziantep, Bursa, Kayseri, Malatya, Balıkesir, Samsun, Erzurum ve Trabzon’da yaşayan 15-60 yaş grubuna dahil toplam 600 tüketici ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 34’ü evini hırsızlık riskine, yüzde 36’sı yangın riskine karşı korumak istiyor. Hırsızlık ve yangın riskini, yüzde 19 ile deprem riski takip ediyor.
Araştırmaya göre, yangın korkusu 30 yaş üzerinde daha baskın iken, hırsız korkusu 15-19 yaşlarında daha sık (yüzde 49) görülüyor. AB sosyo-ekonomik segmentinde deprem korkusunun yüzde 23 oran ile diğerlerine göre daha yoğun olduğunun saptandığı araştırmaya göre, D ve E sosyo-ekonomik segmentinde yüzde 14 ile en düşük seviyede bulunuyor.
BEŞ HANEDEN BİRİ HIRSIZ MAĞDURU, GARDROP, ŞİFONYER VE KOMODİNLER EN POPÜLER SAKLAMA YERLERİ
Aksigorta’nın araştırması, beş haneden birinin hırsız mağduru olduğunu ortaya koyarken, toplumun yüzde 64’ünün nakit ve ziynet eşyalarını evinde sakladığını belirledi. Nakit ve ziynet eşyaları için en popüler saklama alanlarının başında yüzde 11 oran ile gardrop/şifonyer/komodin yer alırken, bunu yüzde 10 ile kasa, yüzde 6 ile yatak bazası takip ediyor.
KAPIYI KİLİTLEMEK HALA EN YAYGIN TEK ÖNLEM
Aksigorta’nın araştırmasına göre her üç kişiden biri evinden uzak kaldığı dönemlerde tek önlem olarak kapısını kilitliyor. Araştırmaya katılanların yüzde 26’sı risklere karşı hiçbir önlem almadığını dile getirirken, yüzde 14’ü kapısına çift kilit takıyor, yüzde 13’ü komşusuna emanet ediyor, yüzde 10’u alarm taktırıyor ya da var olan alarm sistemini aktive ediyor. “Komşuya emanet etme” kadınlara (yüzde 8) oranla erkeklerde (yüzde 17) daha fazla tercih edilirken, risklere karşı sigorta ile önlem almayı tercih edenlerin oranı ise sadece yüzde 5.
AYDA 25 TL’YE TÜM RİSKLERİ GÜVENCE ALTINA ALIN
Türk halkının evlerini en çok yangın ve hırsızlığa karşı korumak istediğinin altını çizen Aksigorta Pazarlama Direktörü Gürsal Gürarda, ayda 25 TL’den başlayan primlerle ev ve eşyalarının teminat altına alınabildiğini belirtti. Özellikle tatil dönemlerinde artan endişelerin giderilmesi için ev ve eşyaların, hırsızlığın yanı sıra yangın, deprem, her türlü su baskını konusunda da güvence altına alınması gerektiğini dile getiren Gürarda, “Son bir yılda Aksigorta olarak, 2.126.927 TL yangın hasarı, 2.591.860 TL hırsızlık hasarı ödedik. Bu rakamlar oldukça yüksek. Bu tür risklere karşı ev ve eşyaların güvence altına alınması çok önemli. Aksigorta Ev-eşya sigortası ile yangından depreme, hırsızlıktan su baskınına kadar birçok konuda evinizi, eşyanızı, ailenizi ve komşularınızı güvence altına almak çok kolay” dedi.