Konut sigortasına itiraz etmeden önce iyi hesap yapılmalı!
Sigortalı bir konutun hasarı ile karşı karşıya kalındığında takip edilecek birden fazla yöntem var
Alt katıma benim dairemden su sızmış. Alt kattaki bana bilgi verdi gittim baktım bir rutubet var. Ancak problem olmadı, dairenin sigortalı olduğunu söylediler. Aradan üç ay geçti sigortadan bana 3000 TL'lik ödeme emri geldi. Ancak ekinde hiçbir bilgi yok. Buna itiraz edebilir miyim Eksperi savcılığa verebilir miyim • A.Y.
Sigorta şirketi, sigortalısına, sigorta kapsamına giren hasar nedeni ile ödeme yaparsa buna neden olana rücu eder. Dolayısı ile size yapılan budur. Ancak elbette rücu hasarla orantılı olmalıdır. Size gönderilen ödeme emrinin icradan geldiğini tahmin ediyorum. Sigorta şirketleri rücu talebini ya ihtarname ile bildirir, ya doğrudan doğruya dava açar veya sizde olduğu gibi doğrudan doğruya icra takibine girişir.
İcra takibine girişmesinin nedeni siz icraya itiraz edersiniz, dava açılır, sigorta şirketi davayı kazanırsa hasar bedeline bir de yüzde 40 icra inkar tazminatı yüklenir. Şimdi burada sizin oturup düşünmeniz lazım. Ya itiraz süresi olan yedi gün içinde iseniz icra takibine itiraz edeceksiniz, iş dava safhasına geçecek, kaybederseniz yüzde 40 zamlı ödeyeceksiniz veya 'davayı kazanırım' diyeceksiniz öyle itiraz edeceksiniz ve sonucunu bekleyeceksiniz.
Yedi günlük itiraz süresi geçti ise bu defa sizin bir 'menfi tespit davası' açma imkanınız var. Menfi tespit davası demek 'borcum olmadığının tespiti' demek. Burada da alt komşunun hasarından sorumlu olmadığınızın veya hasarın bu kadar olmadığının ispatı gerekecek. Çoğu zaman vatandaş "Sigorta şirketinin bu konuda uzmanlaşmış birçok hukukçu elemanı var, ben bunlarla başa çıkamam, sonuçta daha zararlı çıkarım" diye düşünüp hukuki girişimde bulunmaz. Benim tavsiyem tam tersinedir. Haklı olduğunuzu düşündüğünüz her yerde mücadeleyi bırakmayın derim. Savcılığa şikayetten ise olumlu bir sonuç alma ihtimaliniz düşüktür. Ancak bu 'başvurmayın' anlamına değildir.
Tamer Heper/ Posta