27 / 12 / 2024

Konut sigortasının aylık maliyeti 15-20 lira!

Konut sigortasının aylık maliyeti 15-20 lira!

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen,  konut sigortasının maliyetinin aylık 15-20 liralar civarında olduğunu kaydetti

 



Dünya geneliyle karşılaştırıldığında gidecek hayli yolu olduğu görülen Türkiye sigortacılık sektörünün büyüme hızının, önümüzdeki 10 yıl içerisinde Avrupa ülkelerinin çok üzerine çıkacağı, hızlı büyüme potansiyeline sahip sektörün "önünün açık" olduğu bildirildi.

Sektöre ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, sigortacılık sektörünün Türkiye ekonomisindeki payının genel sanayiye göre gerilerde bulunduğuna işaret etti. Dünyanın 16. büyük ekonomisi olan Türkiye'de sigortacılığın 27. sırada yer aldığına değinen Gülen, şu görüşleri dile getirdi:
"Demek ki, sigortacılık konusunda gidecek daha çok yolumuz var. Aslında rakamlara baktığımızda büyük bir potansiyel de görüyoruz. Sigortacılığın gelişmişliği toplam prim üretiminin GSMH'ye oranıyla ölçülüyor. Bu oran
Türkiye'de yüzde 1'ler düzeyinde. Yeni Avrupa ülkelerinde yüzde 2-2,5 düzeyine gelmiş durumda. Batı Avrupa ülkelerinde yüzde 3-4'ler, ABD, Japonya, İngiltere gibi ülkelerde de yüzde 4-5'ler seviyesinde. Böyle bakıldığı zaman genç nüfusu, hızlı büyüyen sanayisi, girişken yapısıyla Türkiye'nin, gelecek 10 yıldaki büyüme hızı Avrupa ülkelerinin çok çok üzerinde olacak. Biz ülkemizdeki sigortacılık sektörünün önümüzdeki 10-15 yılda önünün çok açık olduğunu, çok hızlı bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu düşünüyoruz."

Gülen, sektörde bunun yansımalarının görüldüğünü, sektörün yüzde 60-70'inin Avrupa'nın en büyük yabancı şirketlerinin elinde olduğunu belirterek, "Bulundukları ülkelerde büyüme potansiyeli göremeyen birçok kurum Türkiye gibi potansiyeli olan ülkelere doğru sermayelerini akın akın kaydırıyorlar. Bunların etkisiyle gelecekteki sigorta sektörüne çok olumlu bakıyoruz" görüşünü aktardı.

"SİGORTALANMAMIŞ MİLYONLARCA KONUT VAR"
Pazarın yüzde 50-60'ının araç, kasko ve trafik sigortalarından oluştuğunu anlatan Gülen, şöyle devam etti:
"Buna rağmen toplam sigortalanabilir araçların yüzde 30'unun kasko sigortası olduğunu biliyoruz. Yüzde 75-80'inde de trafik sigortası var. Kasko tarafında gidecek çok yol olmasına rağmen, konut sigortasında kullanım yüzde 20'ler civarında. Ve burada çok büyük bir boşluk var. Sigortalanmamış milyonlarca konut olduğunu görüyoruz. Vatandaş bugün daha çok aracına ilgi gösteriyor." Gülen, Türkiye'nin risklerle dolu bir coğrafyada bulunduğuna değinerek, bu riskleri görmenin, bertaraf etmenin önemini vurguladı. Türkiye'de sigorta yaptırma konusunda eksiklik gördüklerini dile getiren Gülen, çok daha yüksek bir bilgilendirme, sigorta bilinci ve sigorta ürün kullanımı beklediklerini söyledi.

Gülen, konut sigortasının maliyetinin aylık 15-20 liralar civarında olduğunu kaydederek, "Yani yılda 150 ile 250 lira bandında çok rahat konut sigortası yaptırabilme şansımız var ki, bununla çok büyük bir riski küçük
fiyatlarla kontrol altına alıyoruz. Bu sadece yangın ve depremi de kapsamıyor. Sel, su basması, hırsızlık, cam kırılması, halk hareketi, terör faaliyetleri var. Çok fazla ek teminatı da barındıran aslında çok kapsamlı, müthiş bir ürün" dedi.

Türkiye'de 15 milyonun üzerinde konut olmasına rağmen DASK penetrasyonunun yüzde 23, konut sigortası penetrasyonunun yüzde 13, küçük ve orta ölçekli işyeri sigortası penetrasyonunun ise yüzde 10 seviyelerinde olduğunu belirten Gülen, "Oysa risk oranı bir hayli yüksek olan ülkemizde yaşayanların bu ürünlere daha çok ihtiyacı var. Bu oranlar bize, kasko ve trafik dışındaki sigorta ürünlerinde daha kat edilecek çok yolumuz olduğunu, toplumdaki sigorta bilincini geliştirmek için ilgili sigorta ürünlerini detaylı ve net olarak halkımıza aktarmamız gerektiğini ortaya koyuyor" diye konuştu. Gülen, sigortalama fiyatları bilinmediği için topluma pahalı ve lüks bir ürün gibi görünen bu tür hizmetlerin aslında lüks değil, bir ihtiyaç olduğunu kaydederek, "Ürünümüzü verirken 'Allah kullandırmasın' diyoruz. Kullanmadığınız zaman da insanlara boşuna verilen bir para gibi geliyor. Oysa bir kişinin kullanmadığı kısım, ihtiyacı olan başka birisinin kullanımına transfer ediliyor" dedi.
AA

Geri Dön