Konut sigortasıyla ilgili bilinmesi gerekenler!
Evini ve evinde eşyaları güvence altına almak isteyenler konut sigortası yaptırıyor. Sel, deprem, yangın, fırtına, hırsızlık, su baskını ve daha pek çok olası riske karşı evinizi sigortalatıp maddi kaybın önüne geçebilirsiniz. İşte konut kredisiyle ilgili bilinmesi gerekenler...
Evinizde herhangi bir hasarın gerçekleşmesi durumunda çoğunlukla eşyalar da hasar görür. Bu nedenle sigortası olan konutların içindeki eşyalarda güvence altına alınır.
Konut sigortası, bina ve isteğe bağlı olarak içinde bulunan eşyaları güvence altına alır. Bu güvenceden en iyi şekilde yararlanmak için ihtiyaçlara en uygun teminatlar poliçede seçilmelidir.
Hangikredi ve Hesapkurdu'ndan derlediğimiz verilere göre, ''Konut sigortası hangi riskleri kapsar? Konut sigortası zorunlu mu?'' gibi sorunların cevaplarını sizler için araştırdık.
1- Konut sigortası nedir?
Konut sigortası, bina ve isteğe bağlı olarak içinde bulunan eşyaları güvence altına alır. Bu durumda bina teminatı ile içerisindeki her tür sabit tesisat da sigorta kapsamında yer alır. Hem binanın kendisi hem de içerisindeki eşyaları kapsayan konut sigortası, risk durumlarında evinizin güvence altında olmasını sağlar.
2- Konut sigortası zorunlu mu?
Konut sigortası zorunlu sigortalar kapsamında bulunmaz. Konut sigortası, pek çok farklı riske karşı evinizi maddi güvence altına alırken, teminat altındaki risklerin gerçekleşmesi durumunda sigorta şirketi zararı karşılar. Küçük taksitler ödeyerek yaptırılan konut sigortası ile hasar durumlarında yüksek tutarlar ödenmez.
3- Konut sigortası kapsamı nedir?
Konut sigortaları kapsamı sigorta şirketlerine göre farklılık gösterir. Her sigorta şirketi için yangın teminatı değişmez. Poliçeye göre, grev, lokavt, halk hareketi, terör olayları gibi olaylar neticesinde oluşacak maddi hasarlar, sel su baskını neticesinde oluşacak maddi hasarlar, cam kırılması, hırsızlık, deprem, fırtına ve yanardağ patlaması gibi doğa olayları neticesinde oluşacak hasarlar, su tesisatı arızaları, yer kayması neticesinde oluşacak hasarlar, kara ve hava taşıtlarının çarpması sonucu oluşacak hasarlar ve tüm bu hasarlar neticesinde oluşacak bedeni hasarlar konut sigortası kapsamında yer alır.
4- Konut sigortası fiyatları nelerdir?
Konut sigortası fiyatları, sigorta poliçesine göre farklılık gösterir. Poliçeye dahil edilen tüm ek teminatlar, poliçenin fiyatını yükseltir. Sigorta şirketine göre ise ev sigortası fiyatlarında değişiklik olabiliyor. Konut fiyatlarını etkileyen bir diğer önemli etmen de konutun yaşı ve konumu gibi faktörler.
5- Neden konut sigortası yaptırılmalı?
Konut sigortası yaptırıp evinizi ve evinizdeki eşyaları güvence altına alabilirsiniz. Sel, deprem, yangın, fırtına, hırsızlık, su baskını ve daha pek çok olası riske karşı evinizi sigortalatıp maddi kaybı önleyebilirsiniz. Kiracı dahi olsanız olsanız ev sigortası yaptırarak eşyalarınızı olası risklere karşı teminat altına alabilirsiniz.
6- Konut sigortasında ana teminatlar nelerdir?
Konut sigortası teminatları sigorta şirketlerine göre farklılık gösterir. Tüm şirketlerde ortak olan ana teminat ise yangın teminatıdır. Buna göre; yangın, yıldırımın ve infilakın neden olduğu zararlar da güvence altına alınır.
7- Konut sigortasında ek teminatlar nelerdir?
Konut sigortasının teminatları ek teminatlarla genişletilirse daha fazla risk güvence altında olur.
- Sel/su baskını
- Cam kırılması
- Ferdi kaza
- Hırsızlık
- Yardım hizmetleri
- Enflasyondan korunma
- Deprem ve yanardağ püskürmesi
- Aile reisi sorumluluğu
8- Konut sigortası nasıl seçilmeli?
Sigortaya dahil edilen her ek teminatla sigorta poliçe fiyatlarının değişeceğinden farklı sigorta şirketlerinden teklif alarak en avantajlı konut sigortası seçeneğine ulaşmalısınız. Konut sigortası sorgulayıp fiyatları öğrenin.
Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com