Emlak Konut

Konut sitelerinde aidat krizi! Yüzde 200 zam vatandaşı şok etti! Fahiş aidat artışına karşı haklarınız neler?

Site aidatlarına yapılan yüzde 200’lere varan zam oranları apartman sakinlerinin tepkilerine yol açıyor. Bazı site sakinleri fahiş zamları protesto etmek için eylemler yaparken, bazıları da bu artışlardan kaçınmanın yollarını arıyor.Özellikle güvenlik, apartman görevlisi, bahçıvan gibi hizmetleri bulunan sitelerde aidatlara yapılan yüzde 200’lere varan oranlardaki zamlar vatandaşların tepkisine yol açıyor

Son aylarda site aidatlarına gelen fahiş zamlar vatandaşı canından bezdiriyor. Özellikle güvenlik, apartman görevlisi, bahçıvan gibi hizmetleri bulunan sitelerde aidatlara yapılan yüzde 200’lere varan oranlardaki zamlar vatandaşların tepkisine yol açıyor. Bazı sitelerde aylık aidatlar 5 bin lirayı geçerken, aidat artışına tepki gösteren vatandaşlar durumu protesto etmeye başladı.

 

MALİYET ARTIYOR

Gayrimenkul Danışmanı Gülcan Altınay, aidatların sunulan hizmetlere göre değiştiğini vurgulayarak, daire sayısının dışında havuz, spor salonu, ısınma, güvenlik, bahçıvan gibi hizmetler nedeniyle aidat ücretlerin her binada farklılık gösterdiğini belirtti. Hatta bazı siteler tamamen aynı hizmeti vermesine rağmen ücretlerin değişkenlik gösterdiğini söyleyen Altınay, bu noktada en önemli gideri çalışanların maaşlarının oluşturduğunu söyledi. Altınay, asgari ücretin yüzde 55 zamlanmasıyla bu gider kaleminin arttığını kaydederek ortak alanlar kullanılan elektrik, su, doğalgaz giderlerinin de maliyet artışlarını etkilediğini ifade etti.

YÜZDE 200 ZAM

Aylık aidatların neredeyse kira bedeline yaklaştığını ileri süren Gülcan Altınay, giderlere gelen zamlar nedeniyle aidatlara birçok sitede en az yüzde 50 oranında zam yapıldığını ifade etti. Ancak bazı sitelerde yapılan zam oranlarının yüzde 200’lere çıktığını kaydeden Altınay, “İstanbul’da aylık 5 bin lira aidat istenen lüks siteler bulunmakta. Kira tutarına yaklaşan aidatlar site sakinlerini maalesef zorlamaya başladı. Hatta bazı sitelerde toplanan bina sakinleri, eylemler yapmaya başladı” dedi.

İTİRAZ HAKKINIZ VAR

Gülcan Altınay, sitelerdeki aidat belirleme sürecine ilişkin yaptığı bilgilendirmede şu hususlara dikkat çekti:

“Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak şartıyla Yönetim Planı’nda gösterilen tarihlerde toplanır. Şayet böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içerisinde toplantı yapar.  Toplu yapılarda ise kurullar, en geç iki yılda bir defadan az olmamak kaydıyla yönetim planlarında gösterilen zamanlarda toplanır. Eğer böyle bir tarih belirtilmemişse, 2. takvim yılının ilk ayı içerisinde bir araya gelir. Site sakinleri de bu genel kurul toplantılarına katılarak maliyetleri takip edebilir. Eğer belirlenen aidatın fazla olduğunu düşünüyorlarsa itiraz etme hakları bulunmakta. Yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine sebebi de bildirilmek şartıyla, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir.”

Altınay, bazı sitelerde yöneticiliğin gelir kapısı haline getirilmiş durumda olduğundan yakınarak, bu nedenle site sakinlerinin harcamaları denetlemeleri gerektiğini ifade etti.

ÖDEMEK ZORUNLU MU?

Peki, kiracıların aidat ödememe hakkı var mı? Altınay, kiracının havuz, otopark, spor salonu gibi olanaklardan yararlanmadığını ileri sürerek aidatı ödememe hakkı konusunda, şunları söyledi: “Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan yararlanmaya gerek ve ihtiyaç olmadığını ileri sürüp bu gider ve avans payını ödememe hakkı bulunmuyor.  O nedenle tüm apartman sakinleri aidatını demek zorunda.”