Kent Haberleri

Konut sitelerinde aidatlar belirleniyor! Ev sahipleri sakın kaçırmayın! Kirayla yarışan aidatlara ne kadar zam gelecek?

Yüksek aidat artışlarıyla karşılaşılmaması için konut sahiplerine genel kurul uyarısı geldi. Konut sitelerinde aidatlar belirleniyor! Ev sahipleri sakın kaçırmayın!   Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır, 2023 yılına ilişkin aidat bütçelerinin bu dönemde toplanan genel kurullarda belirleneceğinin ve oylanacağının altını çizdi

Ev sahipleri ile site yönetimlerini sık sık karşı karşıya getiren aidat tutarlarının belirlendiği genel kurul dönemi başlarken, yüksek aidat artışlarıyla karşılaşılmaması için konut sahiplerinin bu toplantılara katılmasının oldukça önemli olduğu ifade ediliyor. 

Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır, 2023 yılına ilişkin aidat bütçelerinin bu dönemde toplanan genel kurullarda belirleneceğinin ve oylanacağının altını çizdi. Bu kapsamda, işletme bütçelerinin belirlendiğine dikkat çeken  Sağır, konu ile ilgili olarak "Genel kurulda seçilecek olan yönetim kuruluna yetki verileceği için tüm kat maliklerinin genel kurula mutlaka ama mutlaka katılmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Aidatla, personel giderleri, asansör, havuz, hidrofor, kamera ve anten sistemleri, yangın söndürme sistemleri ve sosyal tesisin bakımı gibi ihtiyaçların giderildiğini dile getiren Sağır, aidat artışları ile ilgili de konuştu. 

İşte aidat artışları ile ilgili ayrıntılar ve merak edilenler...

Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır, aidat yükselişlerine ilişkin açıklamasında, "Aidat artış oranları enflasyon oranına göre oluyor ama esas aidat artışını yapan personel giderleri. Personelden tasarruf ederlerse aidattan tasarruf etmiş olurlar. Personel olarak da güvenlik ve temizlik personeli, teknik personel, halkla ilişkiler ile bahçıvan çalıştırılabiliyor" şeklinde konuştu. 

Asgari ücretli bir çalışanın işverene maliyetinin 11 bin 759 TL olduğunun altını çizen Sağır, "Maaş masrafı yanında, tazminat yükümlülüğü, yol, yemek ve kıyafet masrafı ile resmi ve dini bayram mesaileri geliyor. İşten ayrılan bir personelin kıdem tazminatı ya da fazla mesaileri ödenmezse çalışan tarafından dava açılacağından bu da bir sonraki bütçe dönemine daha fazla yük olarak yansıyabiliyor" ifadelerini kullandı ve asgari ücrete açıklanan zam oranının yüzde 54,66 olduğunu belirtti. 

Personel gideri ve elzem olan diğer giderlerde enflasyon artışlarından dolayı artış gerçekleştiğinden iyi bir işletme bütçesi yapılması şartı ile 2023 bütçesinde minimum yüzde 65 ile maksimum yüzde 75-80 oranlarında yükseliş olması gerektiğine değinen Sağır, "İşletme bütçesi de toplam bağımsız bölüm sayısına bölünerek aidat belirleniyor" diye konuştu. 

Aidata etki eden diğer kalemlerin enerji, asansör, bakım-onarım ve temizlik malzemesi olduğunu dile getiren Sağır, bu giderlerde de enflasyondan sebep yükselişler olduğunun altını çizdi ve "Sitelerde yüzde 75-80'lere çıkan aidat artışının yüzde 54'ü personel kaynaklı. Kapıdaki güvenlikleri akşam ve sabah nöbetleriyle düşünün. Özel güvenliklerin maliyeti yüksek" dedi ve 1 güvenlik personelinin maliyetinin 17-18 bin liralarda olduğunu söyledi. 

KAT MALİKLERİ İTİRAZ EDEBİLİR 

Sağır, kat maliklerinin genel kurula katılmalarının ve yönetim planlarına bakmalarının önemine de değindi ve aidat dağılımının yönetim planında yer aldığını belirterek, "Personel giderlerinin de içinde yer aldığı aylık bütçenin tüm bağımsız bölümlere eşit, bakım-onarım giderlerinin ise arsa payına bölünmesi gerekiyor. Kat malikleri, işletme bütçesine fazla gösterilen giderlere itiraz edebilir" ifadelerini kullandı. 

Kat maliklerinin, yönetim kurulundan yüksek gördükleri gider kalemi için bilgi isteyebileceğini aktaran Sağır, yönetim kurulunun bilgi vermekle yükümlü olduğuna dikkat çekti ve "Şayet bilgi alamaz ise sulh hukuk mahkemesine itiraz edebilirler. Aidat tutarını, bağımsız bölüm sayısı yanında, personel sayısı ile havuz, hamam ve spor salonu gibi sosyal donatılar da etkiliyor" dedi. 
Sağır, iyi bir bütçelemenin yapılamaması durumunda sitelerin yüksek aidata mahkum olacağına vurgu yaptı. 

Aidatlar kirayla yarışta 

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu da Ocak ayının, apartman ve site genel kurullarının gerçekleştirildiği bir dönem olduğunun altını çizdi. 

Ağaoğlu, geçtiğimiz seneki yüksek enflasyon ortamı sebebiyle genel kurallarda belirlenecek aidatların fazla olması olasılığına karşı, bütün kat maliklerinin genel kurullara katılmaya özen göstermelerinin, bütçedeki harcama kalemlerini kontrol etmelerinin ve zorunlu olmayan lüks harcamalarla ilgili de itirazlarını tutanağa yazdırtmalarının önemine dikkat çekti. 

"Genel kurul tutanağına bu itirazları yazdırmalarına rağmen itirazları dikkate alınmayarak lüks harcamalar yapılma kararı alınabilir. Bu lüks harcamalar, yüzme havuzu, spor salonu, basket sahası ve dekorasyonla ilgili harcamalar olabilir" diyen Ağaoğlu, bu durumda kat maliki sulh hukuk mahkemesine başvuru yapılarak, bu lüks harcamaların yapılmasının engellenmesinin istenebileceğini belirtti. 

Kiracıların da konut sahiplerinin kat malikleri genel kuruluna katılmaları için teşvik etmesinde yarar olduğunu dile getiren Ağaoğlu, kira ile yarışan yüksek oranlı aidatların hanehalkı bütçesini zorladığını vurguladı. 

Ağaoğlu, konuyla ilgili "Kiracı olarak ikamet eden bina sakinleri gerek oturdukları bağımsız bölümde, gerekse yapıdaki demirbaş giderlerine katılmak zorunda değildir. Bu tür harcamalar kat maliklerinin yükümlülüğündedir" açıklamasında bulundu ve kiracıların bina temizlik, güvenlik, rutin bakım-onarım, ortak alan ısıtma, aydınlatma gibi giderlere katılmakla yükümlü olduğunu söyledi. 

EYT'de ilk maaşlar hesaplara ne zaman yatacak? EYT ne zaman meclise sunulacak?

Orta gelirliler 4 bin TL'den başlayan taksitle ev sahibi olacak! 1 milyon liralık kredide aylık taksit ne kadar?

Aile Destek Programı ödemesine Ocak zammı geldi mi? Her ay 1250 TL kimlere verilecek?