04 / 05 / 2024

Konut sitelerinde bulunan elektrikli araç şarj üniteleri "fiyat avantajı ve konfor" imkanı sunuyor!

Konut sitelerinde bulunan elektrikli araç şarj üniteleri

Türkiye'de elektrikli araç kullanıcı sayısının yükselmesi ile beraber altyapısı gelişen şarj ünitelerinin de konut sitelerinde kurulması ve sürücülere uygun fiyatlar ile  konforlu şarj imkanını sunmuş oluyor.



Elektrikli araç ekosisteminin sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde gelişmesi için çalışmalar devam ederken söz konusu çevre dostu ve yenilikçi sistemin oluşturulması adına adımlar atılmaktadır.

Mevcut durumda şarj üniteleri, akaryakıt istasyonları içinde, sitelerde, hastanelerde ve alışveriş merkezi gibi halka açık alanlarda kullanıcılara hizmet vermekteler. Sitelerde, konut idaresi tarafından başvurusu yapılan şarj üniteleri için izin süreci yaklaşık olarak 1 ay sürüyor.

Kurulumu şirketleri tarafından yapılan şarj üniteleri için site yönetimi herhangi bir ücret ödemiyor. Söz konusu yatırımın şirketleri maliyeti 50 bin liraya kadar ulaşabiliyor. Buna göre şarj şirketlerine ait mobil uygulama üzerinden şarj ünitesi randevusu alma, şarj işlemi, kullanılan elektriğin bedelini ödeme gibi işlemleri gerçekleştirebiliyorlar.

Konut sitelerinde bulunan elektrikli araç şarj üniteleri "fiyat avantajı ve konfor" imkanı sunuyor!

UYGUN FİYATLANDIRMA YAPILIYOR

Şarj istasyon ağı Voltrun Enerjinin İç Anadolu İş Geliştirme Yöneticisi Naim Eroğlu, son zamanda şarj ünitesi taleplerinde artış olduğunu ifade etti. Şarj ünitelerinin kurulumlarının izne tabi olduğunu ve iki aşamadan oluştuğunu söyleyenEroğlu, bu kapsamda elektrik dağıtım firmalarından kurulum yapılabilmesi için "olumlu görüş" raporu alınması ve site yönetiminin genel kurul kararının olması gerektiğini ifade etti.

Eroğlu, enerji dağıtım firmasının onay vermesinden sonra belediyeden alınan yer seçme ve faaliyet belgesi sonrasında şarj ünitesi kurulumunun yapılabildiğini aktardı. Öte yandan konut ve siteler gibi zaman kısıntısı olmayan alanlarda "yavaş şarj" olarak belirtilen AC cihazları kurulduğunu da ifade eden Eroğlu; "AC şarj cihazları, site yönetimlerini zorlayacak şekilde  maliyetler çıkarmıyor. İki tür maliyetimiz oluyor. Birincisi cihaz maliyeti, ikincisi altyapı maliyeti. Altyapı maliyeti enerjiyi alacağımız sayaçtan, kuracağımız üniteye kadar olan elektriksel cihazları kapsıyor. Bu şarj istasyonlarının elektrikli araç kullanıcıları için iki faydası var. Zamanla ilgili herhangi bir kısıtlama olmadığı için site sakinleri çok rahat bir şekilde araçlarını şarj edebiliyorlar. İkincisi de konut sitelerine özel fiyat tarifeleri ile ve indirimlerle elektrikli araç kullanıcıları halka açık noktalardaki, dışarıdaki şarj ünitelerine göre daha uygun fiyatlara araçlarını şarj edebiliyor."

Sukent Sitesi İşletme Müdürü Sibel Yazıcı, son altı ayda site sakinlerinin kullandığı elektrikli araç sayısının 160'a ulaştığını söyledi.

Bu hafta itibarıyla site içindeki elektrikli araç şarj ünite sayısını 9'a çıkaracaklarını belirten Yazıcı, şöyle konuştu: "Site yönetimi olarak site sakinlerine maliyet yansıtmadık. Bize külfeti yok. Ücretlendirmede ise her şey kayıt altında. Elektrikli araç sahipleri için elektrik kullandığı miktar kayıt altında bulunuyor. Elektrikli aracı olmayan sakinlere ise şarj ünitesi ödeme yükümlülüğü yok. Benim aracım yaklaşık 70 kilovat elektrik ile tam olarak dolabiliyor. Benzinle doldurduğumuz deponun neredeyse dörtte bir maliyetini sağlıyor. Özellikle şarj ünitesi için çalıştığımız firmada kampanyalar oluyor. Ev ve iş yeri gibi iki nokta belirlenip indirimli elektrik kullanabiliyoruz. Araç tam şarj olduğunda yaklaşık 500 kilometre yol yapabiliyoruz."

Elektrikli araç şarj soket sayısı yurt genelinde 12 bini geçti...

Aytemiz ve Eşarj, elektrikli araç şarj istasyonu sayısını artıracağını açıkladı...

TOGG yeni özellikleri ile görücüye çıkacak...

Elektrikli araç şarj istasyonlarına akıllı bariyerler yapılacak


Geri Dön