Sektörel

Konut sitelerinde fahiş aidat krizi!

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, fahiş aidatlara dava açılabileceğine dikkat çekerek, "İlgili kararın iptali için, kararı öğrendikten sonraki 1 ay içerisinde veya her halükarda 6 ayda ana gayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde dava açmak gerekir" dedi.Anadolu Ajansı'ndan Uğur Aslanhan'ın haberine göre; yönetimler tarafından aidatlara yapılan zamların kentin farklı bölgelerindeki kiralardan yüksek olduğuna vurgu yapan site sakinlerinin bu konuyla ilgili şikayetleri fazlalaştı

Son zamanlarda kiralarla yarışan aidat tutarları gündemden düşmüyor. Anadolu Ajansı'ndan Uğur Aslanhan'ın haberine göre; yönetimler tarafından aidatlara yapılan zamların kentin farklı bölgelerindeki kiralardan yüksek olduğuna vurgu yapan site sakinlerinin bu konuyla ilgili şikayetleri fazlalaştı. 

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Yüksel, konuyla ilgili gerçekleştirdiği değerlendirmede, sakinlerin aidatları ödememe gibi haklarının olmadığına dikkat çekerek "Aidatların yüksek olduğu düşünülüyorsa müdahale etmenin en etkili yolu kat malikleri kuruluna katılmak hatta mümkünse yönetimde veya denetimde görev almaktır." açıklamasında bulundu.

Kat malikleri kuruluna katılımın az olması sebebiyle kontrol mekanizmasının yetersiz kalabildiğini belirten Yüksel, bu neden ilgili toplantılara katılarak rahatsız olunan durumlara ilişkin görüşlerin paylaşılmasının etkili olacağına dikkat çekti. 

Yüksel, site yönetiminin bir şirkete devredilmesi durumunda yönetici şirketin değişmesi için kat maliklerinin 5'te 4 çoğunluğunun gerekli olduğuna vurgu yaparak, sözlerine şu şekilde devam etti: 

"Toplantıda itirazlar kabul edilmezse yüksek aidatlara izin veren yönetim planına veya kat malikleri kurulu kararına karşı dava açılabilir. Bu kapsamda ilgili kararın iptali için kararı öğrendikten sonraki 1 ay içerisinde veya her halükarda 6 ayda ana gayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde dava açmak gerekir. Ancak toplantıya katılıp da olumlu oy kullanan kat maliki bu davayı açma hakkına sahip değildir."

- "Zamlar giderlerin artışına göre belirlenmeli"

Ali Yüksel, site ve apartman giderlerinden bazı istisnalar hariç bütün sakinlerin eşit oranda sorumlu olduğunun altını çizerek, "Bir kişi kendi evinin daha küçük olduğunu ileri sürerek bu giderlere daha az katılması gerektiğini ileri süremez. Ancak ortak yerlerin bakımı, korunması, güçlendirilmesi, onarılması için yapılan giderler ve yönetici aylığına ilişkin ödemeler arsa payları oranında katlanır. Zamlar da bu giderlerin artışına göre belirlenir." şeklinde konuştu.

Aidat borcunun kural olarak kiraya verene ait olduğuna fakat sözleşmeye getirilen düzenlemelerle kiracıdan talep edildiğine vurgu yapan Yüksel, "Aidatlara yapılacak zamlar için kirayı geçmeme dışında yasal bir sınır yok. Genellikle enflasyon, asgari ücret artış oranı ya da yönetimce belirlenen farklı bir rakama göre güncelleniyor" ifadelerini kullandı. 

Yüksel, her kat malikinin arsa payı oranı dikakate alınmaksızın tek oy hakkı bulunduğun, ana gayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü bulunan kat malikinin her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkının olduğunu aktardı.

- Aidatlara dahil olabilecek gider kalemleri

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Yüksel, aidata hangi gider kalemlerinin dahil edilebileceğiyle ilgili de şunları kaydetti: 

"Apartmanın ya da sitenin su faturası, elektrik faturası, merkezi ısıtma ise doğal gaz faturası, bina görevlisi aylığı, bahçıvan aylığı, bekçi aylığı, kaloriferci aylığı ve benzeri ortak giderler aidat kapsamına girer. Sitelerde sadece 'olağan yönetim giderleri' kiracılardan istenebilir. Örneğin asansörün periyodik bakımı, kontrolü, ortak alanların aydınlatılması, temizliği, çalışanların ücreti gibi. 'Yatırım ve demirbaş' niteliğindeki giderler (asansörün yenilenmesi, çatı onarımı, bahçeye ağaç ve kalıcı bitkilerin dikilmesi, havuz yapımı ve tamiratı, jeneratör alınması, güneş enerjisi sistemi kurulması) kiracıların ödememesi gerekir."

Yüksel, site yönetimlerinin doğru olmayan kişilerin eline geçmesi, keyfi yönetim yapılması ve kat maliklerinin istellerinin yerine getirilmemesi halinde hakimin müdahale etmesinin istenebileceğine ve mahkeme kararıyla genel kurul yapılmasının sağlanabileceğine dikkat çekti.

Yüksek aidat ödememek için ne yapılır?

Konut sitelerindeki fahiş aidatlar TBMM gündeminde!

Konut sitelerindeki yüksek aidata itiraz edilebilir mi?

Konut sitelerindeki aidat artışları yönetimlerle ev sahiplerini karşı karşıya getirdi!

Ev sahibi olmak hayal mi oldu? Fiyatlar ne olacak?

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! 1 ay süre var!

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kararda şok gelişme! Bu vergiler...

Faizler düşecek mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika açıklaması!

Emekli maaşlarında büyük gelişme! Maaşlara 750 TL eklendi! İşte yatacağı tarih!

Emlakta 2022 nasıl geçecek?

Altını olanlar dikkat! Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi? Tarih verildi!