23 / 11 / 2024

Konut sitelerinde güvenlik yönetimi!

Konut sitelerinde güvenlik yönetimi!

İkamet , klasik insanlık ihtiyaçlarındandır ve mutlaka güvenli alanlarda yapılır.Bir alanın güvenliği ise ölçülmekten ziyade hissedilir. Birçok güvenlik çabası, algılanmamaktan şikayetçidir...Çünkü algı icraat üzerine değil, mesaj üzerinde kuruludur.




İkamet , klasik insanlık ihtiyaçlarındandır ve mutlaka güvenli alanlarda yapılır.Bir alanın güvenliği ise ölçülmekten ziyade hissedilir... Birçok güvenlik çabası, algılanmamaktan /hissedilmemekten şikayetçidir...Çünkü algı icraat üzerine değil, mesaj üzerine kuruludur.O halde, algılanabilir bir güvenlik çabasına girilmelidir.Bu da ancak uluslar arası standartlarda profesyonellerce sosyokültürel entegrasyonda oluşturulmuş ve sürekli güncellenen bir güvenlik yönetimi ile mümkün olmaktadır. Maalesef; bir çok Site Yönetimi, personel/malzeme/eğitim/prosedür dörtgeninden oluşan Verimli Güvenlik Çabasının yalnızca personel ayağı ile güvenlik işlevini yerine getirmeye çalışmaktadır.Oysa ,her profesyonel çaba, takım çalışması ve çalışmanın operasyon dörtgenini ile oluşmuş organizasyonla hedefine ulaşabilir. Güvenlik hizmeti özelliğinden dolayı departmantal değil operasyoneldir.


Tüm organizasyonlar gibi güvenlik organizasyonu da bir hizmet için kurulur. Ancak diğerlerinden farklı olarak; güvenlik tepkiye etkiseldir. Yani tepkime olmadığı sürece rutini içinde güvenlik hissi vermesinin yanında, her an müdahaleye de hazır olmalıdır. Bu hazırlığın pozisyonlanabilmesi için ise refleksif ön pozisyonlar için sürekli prova, rapor, bilgi, paylaşım alışkanlığına ihtiyaç vardır. Sonuçta güvenlik bekçilik diğer bir tanımla bekleme üzerine kurulu değildir.Net olarak güvenlik oluşumu, İlgi-bilgi-etki-tepki devinimli bir radar fonksiyonu sergileyen özeliktedir,-özellikte olmalıdır.Güvenlik oluşumu, yönetmeni üzerinden ilgi-bilgi safhasında rutini izlerken; etki ile tepkiselliğe; yani aktif operasyona için organizasyon sürekli öğrenen özellikte olmalıdır.


OPERASYON VERİMLİLİK ÖZELLİKLERİ: 

Operasyonel oluşumların diğerlerinden farkı hızlı ve doğru tepkiseli verebilmeleridir. Etkiyi tespit, algılama, konumlama sürecinin doğruluğu yanında, hızı da önemlidir. Sonuçta güvenlik ihlalleri eski haline gelebilir değişiklikten ziyade özelliği kayıp ettirici bozunumlara sebebiyet verir. Kirli veya kirlenmiş bir yerin-

alanın temizliği ile istenilen-eski hale getirilmesi mümkünken, oluşan bir hırsızlığın telafisi mümkün değildir. Çalınanı yerine koymak veya bulup getirmek eşyayı bozunuma uğratmasa da güvenlik hissini bozar. Kısacası güvenlik oluşumları, rövanşı belki de yenilgi sonrası telafisi olmayan ender maçlara çıkan bir takımdır. O halde emniyetin iki kolu olan önleyici hizmetler (Loss provention) ile güvenlik (security) çok ciddi olarak bir birini  kollar koordinasyon ve önleyici hizmetler ağırlıklı bir denge üzerinde verimli olabilir. Operasyonun verimliliği, departmantal kurumsallık ve ölçülebilirlikle sağlanabilir. Operasyon tanımlanmalı, vizyonlanıp-misyonlanmalı,yapısalını oluşturmalı,organize edilmeli, departmantal köke sahip olmalı, ana operasyona endeksli bir karakterize ruhta icraatler yapmalıdır.



OPERASONUN BİR TANIMI OLMALIDIR:

Güvenlik oluşumu bir operasyon tanımı yapmalıdır. Varlık sebebi nedir,görevi nedir,bunu yaparken sınırları neler olacaktır? Bu tip sorulara cevap verecek tanım mikroyu etkileyecek, istikametleyecek olan makro bir çalışmadır. Elaman davranışlarının vizyonu bu tanımla ortaya konacağı gibi operasyon içindeki uygulama ve davranışlar da bu tanım çerçevesinde şekillenecektir.


OPERASYONUN VİZYONU OLMALIDIR:

Oluşumun vizyonu, ana operasyonun kaygılarına güvenlik ihlallerinin ve emniyetsizliğin dahil olmaması yönünde ve sonrasında ana operasyonun benzerlerinden ayrışabilirliğine katkılı olacağı şekilde oluşturulmalıdır.” Bölgenin, ülkenin, ilin en güvenli sitesi olmak” her ne kadar ana operasyonun vizyon kelimeleri içinde yer almasa da, böyle bir ayrıcalık, güvenliğin hayatta en öncelikli olduğu kavram olmasından dolayı, benzerlerinden yeterince ve güvenlik oluşumunun konusu itibariyle çok önemli bir farktır. Bundan sonrası bu farkındalığın sakinlerce açıktan veya sohbetsel ima ile lanse edilmesidir.


OPERASYON VİZYONA MİSYONLANMALIDIR:

Ana operasyonun vizyonuna istikametli oluşum vizyonunu hayata geçirip bu hissi muhataplarında oluşturabilmek için, güvenlik yönetmeni operasyona misyon yüklemelidir. Vizyonla departmanın varlık sebebi, görevi açıklığa kavuşmuştur. Şimdi sıra misyonun elamanlarını tamamlamaktır. Bu elamanlar personel-malzeme-eğitim ve prosedür dörtlüsüdür. Tepkisele etkiselliği hayata geçirecek olan karışım buradan yapılacaktır.


OPERASYONUN BİR YAPISALI OLMALIDIR:

Alt yani varlık elamanları olan hukuki-mali-idari-sosyal dörtlü de operasyonun yapısalını oluşturur. Güvenlik oluşumu yetkisini belli bir mevzuattan almalıdır, belli bir ayni veya nakti bütçeye sahip olmalıdır, verilecek görevlere ve etkisel tepkiselliği yerine getirecek idari yapılanmasını kurmalı ve güvenlik ihlalerinin algı duyusu olan sosyal yapının içinde bulunmalıdır.


OPERASYONUN BİR ORGANİZASYONU OLMALIDIR:

Verilen görevleri ve etkisel tepkiselliği yerinegetirmede raporlayıcı-bilgi verici, paylaşıcı-iletişimci bir sağlık içinde öğrenen ve geliştiren özelliği yakalayabilmek için, güvenlik oluşumlarının mutlaka bir organizasyonu olmalıdır. Yönetmen , vardiya amirleri, vardiya elamanları, devriyeler, sabit gözetleyiciler, ajanlar,dedektifler,aletli –çıplak algılar vb. gibi pozisyon ve-veya masalar ciddi ve canlı bir network oluşturmalı bu network prosedürleri güncellemeli, eğitim notlarını revize etmeli, talimatları yeni veya yinelemeli, belli bir oranda da ana operasyonun zeminine yansımalıdır.


OPERASYONUN BİR DEPARTMANI OLMALIDIR:

Güvenlik oluşumları ana organizasyonda yer alması dolayısı ile departmantal özelliğe de sahip olmalıdır.Bütçesi ,personele özel resmi dosyası standart raporlama müessesi tüm diğer birimler de olduğu gibi ana organizasyonun standartlarında olmalıdır.


OPERASYONUN BİR RUHU OLMALIDIR:

Operasyon belli amaçlar için kurulmuş bir organizasyonun varlıksal ve etkisel tepkiselidir. Operasyon, personel-malzeme-eğitim ve prosedürler dörtgeninde oluşturulmuş organizasyonun ruhudur ve en son üflenir. Bu üfleme ile personel ekip, malzeme ekipman,eğitim alışkanlık ve prosedürler standartlara dönüşerek organizasyon üretime yani operasyona geçer. Bu ruhu verecek olan da Güvenlik Yönetmedir. Oluşturacağı bir çalışama kılavuzu üzerinden ferdi ve ekipsel hatta diğer departman ve dış oluşumlarla koordinasyon ve işbirliği refleksleri geliştirmeyi ve bunları ekipte zihinleşmesini ve tazeleme kodları ile de tekrarlanarak alışkanlık , standardize davranışlar olmasını sağlamalı ve beceriyi çeklistlerle sistemize etmelidir.


OPERASYON ÖLÇÜLEBİLİR VERİMLİLİKTE OLMALIDIR:

Güvenlik algısının ölçüsü hisdir. Bir yerde güvenlik hissi varsa; orası güvenlidir.Bu algı beş duyu organınca ayrı ayrı algılanamaz. Tadılmaz, koklanmaz, tutulmaz, görülmez,işitilmez... Güvenlik algısının muhatabı altıncı yani  bireysel-kanaatsal hisdir. Altıncı his bilinç altından antenlidir. Anlatmakla, tattırmakla, koklatmakla, açıklamakla, dokundurmakla,baktırmakla güvenlik hissi verilmez. Güvenlik Yönetmeni, operasyonu öyle organize etmiştir, öyle vizyonlamıştır, öyle misyonlamıştır,öyle disipline etmiştir,öyle ruhlamıştır, öyle yapılandırmıştır, öyle departmanize etmiştir ki muhatap bilin altı antenleri ortamın güvenliği hakkında veri sahibi olmuştur.


OPERASYONUN BİR ÇALIŞMA KILAVUZU OLMALIDIR:

En basit bir eşyanın bile kullanmakılavuzunun gerekliliğinin kaçınılmaz kabul edildiği, bilgi çağında; hukuki-mali-idari-sosyal yapısalda, personel-malzeme-eğitim ve prosedür dörtgeninde vizyona endeksli misyonunu yerine getirmek üzere tasarlanmış organizasyonların benzer anlamda detay içerikte bir çalışma kılavuzunun olması gerekliliği tartışılmamalıdır.Bir organizasyonda, Çalışma Kılavuzu yoksa, çalış(ma)ma kaosu vardır. Çünkü tanımlanmamış yani varlık felsefesi ortaya konmamış, tanımı yapılmamış bir operasyon, diğerleri ile adapte olamaz. Organizmalar için senkronize davranışlar (beyincik) ne ise , organizmalar için de çalışma kılavuzları, manueller o anlamdır.Organizmanın rutin zamanlar davranışlarını yürüten sistem olmasa, beyin zihinleşemez, zeka ortaya koyamaz. Akıl olacak ki zeka yumurtlayabilsin, sonuçta her an zeka üretmek köksüz, gövdesiz, yapraksız meyve anlamına gelir ki bu eko sisteme aykırıdır.Benzer şekilde zeka meyvesini verebilmek için kışında hayatta kalmak için gövdelenmek gerektiği gibi, rutin zamanları varlıkla geçirecek bir çalışma kılavuzu departmanların vazgeçilmez yapısalında önemli bir gerekliliktir.Çalışma kılavuzları revize özelliği ile canlılık, öğrenen organizasyon özeliği ile de evrimsellik sağlar.



Çalışma kılavuzu ana operasyonu da tanımlamalı.


Özel güvenlik operasyonu, ana operasyon değildir, her özelliği ile bir destek hizmetidir. Güvenlik operasyonunun maksadı ana operasyonun emniyetli şekilde yürütülmesini sağlamaktır.Başta güvenlik yönetmeni olmak üzere, departmanda görevli vardiya amiri, elamanlar da ana operasyonu çok iyi algılamalı, zihnin de detaylandırmalı kii ani, anlık, talimatsız tepkilerini ana operasyona uyumlu verebilsin.Bu kaygı tüm kılavuza felsefeden,anlatımlara ; eğitin notlarından, talimatlara kadar yansımalı ki davranış alışkanlıkları ile refleks haline gelsin.Ana operasyonun kuruluş amacı, sahip ve-veya ortakları, diğer iştirakleri, toplumdaki imajı,algısı gibi veriler her seviye koduna göre personele, malzemeye, eğitime, prosedüre; renklerden-hitaplara kadar yansıtılmalıdır.


Çalışma kılavuzu diğer destek hizmetlerini ve kendisi ile koordinesini de detaylandırmalıdır.Çalışma kılavuzu konusunda dünya ve bölgede kalıplaşmış verileri de içermelidir.Çalışma kılavuzu resmi ve komşu güvenlik mercilerini de tanıtmalıdır.Çalışma kılavuzu arazi ve bina hakkında temel bilgiler içermelidir. Çalışma kılavuzu güncellenebilir olmalıdır.Çalışma kılavuzu personel oryantasyonunun en önemli kaynağıdır.Çalışma kılavuzu eğitim ve bilgi notlarından oluşmalıdır.Çalışma kılavuzu operasyona ciddi istikamet verebilir olmalıdır.Çalışma kılavuzu evrensel gerçeklerle oluşturulmalıdır.


Sonuçta; insanların , Site Yaşamını tercih etmelerinin en önemli nedenlerinden biri de “ GÜVENLİ YAŞAM ALANI” yaklaşımıdır. Güvenli yaşam alanı sağlamanın en etkin yolunun fiziki güvenliğin teknolojik sistemli malzeme , eğitimli personel , sürekli eğitim ve standartlar haline getirilmiş prosedürlerden oluştuğu unutulmamalıdır.Bu güvenlik uygulama dörtgeni teknik yani mesleki güvenliktir. Bunlar sakinleri değil güvenlik sistem koyucu ve uygulayıcılarını ilgilendirir.Sakini ilgilendiren ise “ GÜVENLİK HİSSİDİR”... Yani sakin kendini güvende hissetmelidir. Güvenlik açısından konmuş kuralların hiç biri sakinin hayatını zorlaştırmamalıdır. Güvenlik personeli güvenliği ; sakine karşı değil , sakin için yapmalıdır.


O halde sakinlerin yönetimden beklentileri içindeki en önemli hizmet olan güvenliğin; operasyonel olarak kurgulanması ve hissedilir olması için yukarıdaki özelliklerde bir hizmetler uygulamasını yapılandırmalarında fayda bulunmaktadır.


Güvenle...



Geri Dön