29 / 06 / 2024

Konut sitelerine mafya ve çeteler dadandı: Artık devlet denetleyecek! 

Konut sitelerine mafya ve çeteler dadandı: Artık devlet denetleyecek! 

Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, konut sitelerine mafya ve çetelerin dadandığına, konu ile ilgili yapılan yasal düzenlemede sona gelindiğine dikkat çekti. Peki konut sitelerinde neler oluyor? Yasal düzenlemede neler var? 



Son zamanlarda konut sitelerinde yapılan fahiş zamlar sık sık gündeme geliyor. Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, konut siteleriyle ilgili bir son dakika açıklamasınd abulundu ve site yönetimlerinin yapmış olduğu fahiş zamlar, hizmet alımlardaki usulsüzlükler ve yönetimi bırakmayan şirketler, çete ve mafyatik guruplar sebebiyle vatandaşların zor durumlarla karşılaştıklarını belirtti. 

Suat Sandalcı, İstanbul’da site yönetimlerini mafya ve çetelerin ele geçirmesinin önüne geçilmesi amacıyla için yeni bir yasal düzenleme çalışması yapıldığını ve çalışmalarda sona gelindiğini belirtti. 

Anka Haber'de yer alan habere göre; Sandalcı, mafyatik gruplar ve çetelerin dadandığı site yönetimlerinde site sakinlerine zor zamanlar yaşatan gruplar için adli sicil kaydının istenilmesinin zorunlu yapılacağını dile getirdi. 

Konut sitelerine mafya ve çeteler dadandı: Artık devlet denetleyecek! 

KONUT SİTELERİNDE SORUNLAR NASIL ÇÖZÜLÜR? 

Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, "Siteleri, toplu konut yaşam alanlarını, mevzuatlar yönetir, kanunlar yönetir. Kişiler yalnızca hizmet sağlarlar. İnşallah yakın zamanda bir ya da iki aylık süreç içerisinde bu torba yasa çıkar ve sonra da özellikle apartmanları, siteleri, tesisleri bu mafyatik gruplardan kurtarırız. Kat maliklerimizi yüksek aidat ismi altında fahiş tutarlarla karşı karşıya bırakan, illegal gruplardan kurtarırız ve tesis yönetim sektörü lisanslaşmış, karneye sahip, devletimiz tarafından yetkilendirilmiş, denetimleri de yapılan şeffaf firmalarla bir araya gelmiş olur" açıklamasında bulundu ve günümüzde site ve apartmanlarda çeteler ve mafyatik grupların sitelerin bütçelerine dadandığının altını çizdi. 

Bunlardan kurtarabilmenin tek yolunun 1965'te yazılmış 364 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunuyla ilgili çalışmalar yapılması olduğuna değinen Sandalcı, "Ülkemiz genelinde yaklaşık dört bin tane tesis yönetim şirketi, yine yaklaşık beş milyon bağımsız bölümü yönetmektedirler ve bu beş milyon bağımsız bölümde de yaklaşık 20 milyona yakın kişi yaşamını sürdürüyor. Dolayısıyla böyle büyük bir sektör iki milyona yakın istihdama erişmiş durumda" diye konuştu. 

Suat Sandalcı, konuyla ilgili yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: 

  1. Devlet tarafından sektör denetim altına alınmalı. 
  2. Sektördeki hizmet sunan firmalar ve yöneticiler ayrıntılı bir şekilde incelenmeli. 
  3. Sitelerin anayasası olan, yönetim planları detaylı şekilde incelenmeli. 
  4. Kat malikleri genel kurullarına katılmıyorlar. Katılmaları için bilinçlendirilmeleri gerekiyor.
  5. Bu nedenle bu alanda hizmet verecek tesis yönetimi şirketlerimizin bir sınava tutulması ve sınavlarda kendi saha tecrübeleri, hukuki tecrübeleri, mali tecrübeleri ve en önemlisi de sektörümüz meslek olduktan sonra bu sektörü kendilerine meslek şeklinde bilinçlendirilmeli ve bu düzgün firmalarla sektörümüz bir araya gelmeli. 

Konut sitelerine mafya ve çeteler dadandı: Artık devlet denetleyecek! 

ESENYURT'TA SİTELERİ ELE GEÇİREN GRUPLAR VAR

Son zamanda siteleri ele geçiren gruplarla site sakinleri arasında mücadelenin olduğu ilçelerin başında olan Esenyurt'u işaret eden Suat Sandalcı, "İnşallah sektörde hizmet veren tesis yönetim şirketleri ve kişiler apartman ve sitelerde yöneticilik hizmeti verebilmesi amacıyla bir lisansa ve daha sonra bir karneye sahip olacaklar. Aynı müteahhitlerde olduğu gibi nasıl ki bir inşaat firması inşaatı ortaya çıkartmadan önce ilgili bakanlıklara müteahhitlik belgesini veriyorsa, ilgili belediyeye müteahhitlik belgesini sunuyorsa, artık belgesi olmayan herhangi bir firma hizmet sağlayamayacak" diye konuştu. 

Sandalcı, Esenyurt'ta binlerce mesken var ve çok sayıda site olduğunu aktardı ve "Dört bin kişinin, beş bin kişinin yaşadığı sosyal donatılarla donatılmış siteler bulunuyor. Ve mafya grupları şu anda çeteler sitelerin tüm kullanım yaşam alanlarına el koymuş durumda. Dolayısıyla adli sicil kayıtlarına dikkat çekiyoruz. Yeni çalışmamızda da adli sicil kaydı olmayan herhangi bir kimse sitelerde hizmet sunamayacak. Bugün bir muhtar dahi Yüksek Seçim Kurulu'na seçime hazırlanırken adli sicil kaydından tutun, eğitim belgelerine kadar pek çok belge talep ediliyor. Ancak bugün sitelerde ve apartmanlarda yöneticilik faaliyeti verecek olan herhangi bir kişiden, herhangi bir belge istenmiyor. Çünkü kanunla bununla ilgili bir sınırlama yok. Buna ilişkin bir sınırlama olmadığı gibi herhangi bir standart da bulunmuyor" açıklamasını yaptı. 

Konut sitelerine mafya ve çeteler dadandı: Artık devlet denetleyecek! 

DEVLET SİTE BÜTÇELERİNİ DENETLEYECEK 

Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, söz konusu açıklamasında sitenin bütün bütçelerinin devlet tarafından denetleneceğine vurgu yaptı ve yine ortak kullanım alanlarının sigorta ettirilmesiyle ilgili çok önemli bir mevzuat çalışmasının da yapıldığını dile getirdi. 

"Kat maliklerimizin kişisel verileri tek bir tuşla yurt dışına şu anda iletilebiliyor. Yabancı ortaklığı, yabancı taşeronlu firmalar şu anda sitelere aidat takip programı ismiyle  kat maliklerimizin en özel bilgilerini TC kimlik numarasından tutun da araç plakalarını ve çocuklarının dahi saat kaçta okula gittiğini, evlerine giren pizzacıdan tutun da gelen komşularınıza dahi en özel bilgileri şu anda bu yazılım firmalar yabancı ülkelere yollayabiliyor" diye konuşan Sandalcı, şimdi kişisel verilerin mahremiyeti dikkate alınarak yerli ve milli yazılım üzerinde çalıştıklarını belirtti. 

Arsa ve evden sonra şimdi de Hollywood yakınındaki köy satışa çıkarıldı!

İnşaat maliyetleri artıyor: İstanbul'da hafriyat depolama ücretlerine yüzde 449'luk dev zam!

Merkez Bankası resmen açıkladı! Faiz, dolar, enflasyon yıl sonunda böyle olacak!


Geri Dön