Kent Haberleri

Konut sitelerinin kanayan yarası aidat sorunu İzmir'deki rezerv alana da sıçradı! 1 yılda yüzde 94 arttı! 

İzmir'deki rezerv alanda depremzedeler bu defa da aidatlardan dert yanıyor. Bazı dairelerde 1 Haziran 2023 tarihi sonrası 1 yıl içerisinde yüzde 94 zam gelen aidatlar 844 liraya ulaştı.

İzmir açıklarında 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen deprem sonrası en büyük hasarı da Bayraklı ilçesi görmüştü. Pek çok evin yerle bir olduğu ve 117 vatandaşın yaşamını yitirdiği deprem sonrası çalışmalarını başlatan hükümet yetkilileri Şehir Hastanesi’nin üst tarafında bulunan bölgeyi ‘rezerv alan’ şeklinde ilan etmişti. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre depremzedeler için konut inşa edilen alanda anahtar teslimleri depremin üzerinden 4 sene geçmesine rağmen devam ederken, bölgede yaşayan vatandaşlar şimdi de aidatlardan dert yanıyor. 

1 SENEDE YÜZDE 95 ARTTI! 


Egedesonsöz'den Oktay Güçtekin'in haberine göre Türkiye genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar sonrası pek çok ürüne zam gelirken, çoğunluğu emekli olan ve bir taraftan da konutlarının kredilerini ödeyen depremzedeler Rezerv Alan’daki aidat artışlarına tepki gösterdi. Bazı konutlardan paylaşılan bilgilere göre 1 Haziran 2023 tarihinde 435 Türk Lirası şeklinde olan aidat ücretleri ilk olarak 1 Ekim 2023 tarihinde 497 Türk Lirası'na çıkarılmıştı. Yüzde 15’lik zam da yeterli kalmaması sonrası 1 Haziran tarihi itibari ile aidatlara yüzde 70’lik bir zam daha geldi. Bununla beraber geçen sene 435 Türk Lirası olan aidatlar toplamda yüzde 94 artış gösterdi ve 844 TL’ye yükseldi. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre aidat ücretlerinin dairenin metrekaresine ve açısına göre farklılık gösterdiği de kaydedildi.


HAYDAR ÖZKAN: BU DEPREMZEDEYE REVA MI? 


Yapılan zamlar ile ilgili olarak konuşan İZDEDA Kurucu Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi Bayraklı Belediye Meclis Üyesi Haydar Özkan rezerv alanda oturan vatandaşların maddi durumlarına değinirken, “Bayraklı rezerv alan bilindiği üzere depremzedelerimiz için devletimiz tarafından yapılan konutlar. Konutu yıkılan ve ağır hasarlı vatandaşlar oradan konut imkanına sahip olmuştu. Her ne kadar hala teslim edilmeyen evler olsa da en azından başımızı sokacağımız yuvamız var diyorduk. Fakat burada da sürekli olarak artış gösteren aidatlar vatandaşlarımızı zor duruma düşürüyor. Burada oturan insanların bir çoğu emekli ve kendilerinden çok sayıda telefon alıyoruz. Kimileri yalnızca en düşük emekli maaşı olan 10 bin Türk Lirası ile hayatını geçindirmeye çalışıyor. Bunların bazıları da konutlarının kredilerini yakınlarının destekleri ile ödemek zorunda kalıyor. Bir de bunun dışında 1 senede yüzde 94 oranında konut aidatlarında artış yapılıyor. Belki kulağa 844 Türk Lirası çok büyük bir rakam gelmeyebilir fakat 10 bin Türk Lirası ile geçinmeye çalışan biri için bu aylık gelirinin 10’da 1’i demek. Ülkenin içinde yer aldığı ekonomik durumun tabiî ki bizler de farkındayız fakat kaç emeklimizin, çalışanımızın aylığına 1 Haziran 2023 tarihi ile 1 Haziran 2024  tarihi arasında yüzde 94 zam geldi? Gelirleri artış göstermeyen vatandaşların giderindeki bu kadar artış hele ki depremzede vatandaşın bu denli zor durumda bırakılması İzmirli depremzedelerimize reva mı? ” dedi.

 

'Bu faizi bulamam' diyen mevduatın vadesini uzatıyor! 500 bin TL'nin 32 günlük getirisi ne kadar oldu?

Yüksek kiralar sebebiyle ev sahibiyle anlaşamayan vatandaş arabada yaşamaya başladı!

Kiracısı 350 bin TL para isteyen mağdur ev sahibi: Mahkeme günü 9 ay sonraya verildi!