27 / 04 / 2024

Konut sitesi aidatları cep yakıyor! Zam oranı yüzde 100’ü aştı!

Konut sitesi aidatları cep yakıyor! Zam oranı yüzde 100’ü aştı!

Konut sitesi aidatları adeta cep yakıyor. Son bir senede mega kent İstanbul’da aidatlar ortalama yüzde 77 oranında artarken, birçok ilçede ise zam oranı yüzde 100’ü aştı. 



Artan kiralar ve ev fiyatları milyonlarca kişinin ortak sorunu haline gelmişken, aile bütçelerini zorlayan bir diğer gider ise aidatlar oldu. Geçmiş senelerde yılda bir kez artan aidatlara, artık ara zamlar da yapılıyor. Site yönetim şirketleri asgari ücrete bağlı artan personel giderlerini ve zamlanan faturaları gerekçe gösterirken, kimi sitelerde ise doğru yönetilemediği için kiraya yaklaşan aidatlar bedelleri isteniyor.  Eva Gayrimenkul Değerleme tarafından yapılan araştırmalara göre aidatlar son 1 senede İstanbul’da yüzde 40 ile yüzde 154 arasında artış gösterdi. Bu ortalama artışın yüzde 77 olduğunu belirten EVA Gayrimenkul Değerleme’den Değerleme Koordinatörü Serkan Bal “2022 ile 2023 kıyaslamasına göre yaklaşık olarak 9 ilçenin artış oranı yüzde 100’ün üzerinde” diye konuştu.

Konut sitesi aidatları cep yakıyor! Zam oranı yüzde 100’ü aştı!

BEŞİKTAŞ VE ŞİŞLİ 1. SIRADA

Yaptığı açıklamada 100 metrekare bir konut için ödenen ortalama aylık aidatları incelediklerini kaydeden Serkan Bal, “En yüksek rakam 2 bin 600 TL ile Beşiktaş’ta görülürken, onu 2 bin TL ile Şişli, 1.800 TL ile Kadıköy, 1.750 TL ile Sarıyer ve Ataşehir izliyor. Söz konusu rakamın en düşük olduğu ilçeler de Silivri ile Çatalca. Konu ile ilgili olarak yapılan araştırmalara göre mega kent İstanbul’da 100 metrekare alana sahip daire başına ortalama aidat tutarı minimum 500 TL'ye ulaştı. İlçe bazlı bakıldığında bir senelik zaman dilimi içinde en yüksek artış oranı sırası ile Beykoz, Üsküdar, Kadıköy ve Ataşehir ilçelerinde gözüküyor. Bunun sebebi de Üsküdar, Beykoz ilçelerinde villa kullanımına uygun çok sayıda site olması, Kadıköy ve Ataşehir'de donanımlı sitelerin fazla olması. Bu sitelerdeki ortak alan maliyetlerinin hızlı artması oranlara yansıyor” dedi. Serkan Bal, bu sene asgari ücrete ara zam uygulanması halinde aidat rakamlarına da ara zam yapılacağını söyledi.


Geri Dön