09 / 05 / 2024

Konut sitesi aidatları cep yakıyor! Zam oranı yüzde 100’ü aştı!

Konut sitesi aidatları cep yakıyor! Zam oranı yüzde 100’ü aştı!

Konut sitesi aidatları adeta cep yakıyor. Son bir senede mega kent İstanbul’da aidatlar ortalama yüzde 77 oranında artarken, birçok ilçede ise zam oranı yüzde 100’ü aştı. 



ANKARA VE İZMİR’DE 1.000 TL’Yİ GEÇTİ

Aidatlar ile ilgili olarak yapılan araştırmaya göre  Ankara  ve İzmir’de ortalama aidatlar 1.000 lirayı aşıyor. Bu kentleri rakamları da paylaşan Serkan Bal şöyle konuştu: “Ankara’da Çankaya'da 100 metrekarelik konut başına ödenen ortalama aylık aidat tutarı 1.250 Türk Lirası, Gölbaşı’nda 750 Türk Lirası, Yenimahalle’de 550 Türk Lirası, Etimesgut’ta 480 Türk Lirası. Tekil konut binası olup apartman görevlisi olmayan, ortak alan giderleri az olan eski apartman binalarında da aidat ortalaması 200 Türk Lirası bandında. Markalı konut projelerinde 3 bin Türk Lirası ile 4 bin Türk Lirası arasında değişiyor. Lüks sitelerde bu tutarlar daha da yükseliyor. İzmir’de Karşıyaka’da da 100 metrekarelik daire başına ödenen ortalama aylık aidat tutarı 1.150 Türk Lirası, Bayraklı ve Bornova’da 1.000 Türk Lirası olduğunu tespit edebiliyoruz. Eski apartman binalarında da İzmir genelinde aidat ortalamasının 220 Türk Lirası bandında olduğunu görüyoruz. Çeşme’de yazlık lüks sitelerde aidatlar 2 bin 500 Türk Lirası ila 5 bin Türk Lirası aralığında değişiyor.”

Konut sitesi aidatları cep yakıyor! Zam oranı yüzde 100’ü aştı!


EV SAHİBİ VE KİRACILAR BUNLARA DİKKAT!

- Konut alırken veya kiralarken satış ve kira bedelinden sonra mutlaka aidatı da sorun. Beklentinizin çok üzerinde bir aidat, alım veya kiralama kararınızı etkileyebilir. Yönetim planlarını da okuyarak aidatların nasıl toplanacağını da öğrenmeniz mümkün. Henüz yeni başlayan bir projeden konut alıyorsanız bu kez ortak alanlara, peyzaja, kaç giriş kapısı olduğuna dikkat etmenizde yarar var. Çünkü bu alanların çok olması aidatların yüksek olacağı anlamı taşıyor.

- Konut sahibiyseniz yapılan yönetim toplantılarına, genel kurullara mutlaka katılım sağlayın. Böylece gider kalemlerini de sorgulayabilirsiniz.

- Toplantıda alınmış olan kararlara itiraz edebilirsiniz. Eğer bir usulsüzlük varsa, genel kurula katılmayanlar toplantı tarihinden sonra 6 ay, katılanlar ise 1 ay içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesi’ne dava açabilir. Usulsüzlük yapıldığını düşünmüyor, fakat artış oranına itiraz etmek istiyorsanız, bu defa olağanüstü genel kurul talebinde bulunmalısınız. 1/3 malik bir araya gelip, tasarruf tedbirlerini de konuşabilir.

- Eğer, kiracıysanız her giderden sorumlu olmadığınızı da bilmeniz önemli. Apartman veya sitelerde giderler işletme bütçesi ve yatırım bütçesi şeklinde ikiye ayrılıyor. Sitede çalışanın maaşı, ortak alan faturalar gibi kullanımdan kaynaklı işletme kalemlerinden kiracı sorumlu oluyor. Fakat demirbaş kalacak kalemler kiracıdan değil, ev sahibinden istenmek zorunda. Mesela asansör tamamen değişecekse ya da binaya bir yalıtım yapılacaksa bunu mülk sahibi karşılar. Apartman görevlisinin maaşı kiracının sorumluluğunda olsa da görevlinin tazminatını mülk sahibi öder.

Konut sitesi yönetimleri olası deprem ve afetlere hazırlık için düğmeye bastı!

İstanbul'da konut sitesi aidatlarına yüzde 100'den fazla zam! En yüksek aidatlar bu ilçelerde! 

Konut sitesi aidatlarında zam krizi! 5 bin TL'ye kadar çıktı!


Geri Dön