Sektörel

Konut sitesi aidatlarında zam krizi! 5 bin TL'ye kadar çıktı!

Konut sitesi aidatlarına fahiş zamlar gelmeye başladı. Gayrimenkul Danışmanı Gülcan Altınay yaptığı açıklamada, İstanbul’da aylık 5 bin TL istenilen lüks siteler olduğunu söyledi...Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, özellikle güvenlik, apartman görevlisi, bahçıvan gibi hizmetleri olan sitelerde aidatlara yüzde 200’lere varan oranlarda zamlar yapıldı

Konut sitesi aidatlarına fahiş zamlar gelmeye başladı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, özellikle güvenlik, apartman görevlisi, bahçıvan gibi hizmetleri olan sitelerde aidatlara yüzde 200’lere varan oranlarda zamlar yapıldı. Aidatı 5 bin lirayı geçen siteler bulunurken bazı sitelerde protesto gösterileri düzenlenmeye başladı.

Maaşlar mı etkiledi?

Yaptığı açıklamada aidatların sunulan hizmetlere göre değiştiğini dile getiren Gayrimenkul Danışmanı Gülcan Altınay, daire sayısının dışında havuz, spor salonu, ısınma, güvenlik, bahçıvan gibi hizmetler nedeniyle aidat ücretlerinin her binada farklı olduğunu söyledi. Açıklamasında bazı sitelerin tamamen aynı hizmeti vermesine rağmen ücretlerin değişebildiğini söyleyen Gülcan Altınay, bu noktada en önemli gideri çalışanların maaşlarının oluşturduğunu söyledi. Asgari ücrete yüzde 55 zam gelmesiyle bu giderlerin arttığını söyleyen Altınay, ortak alanlardaki elektrik, su, doğalgaz giderleri de maliyet artışlarını etkilediğini kaydetti.

Yüzde 200’lere çıktı

Yaptığı açıklamada aidatların kira bedeline yaklaştığını dile getiren Gülcan Altınay, giderlere gelen zamlar nedeniyle aidatlara birçok sitede en az yüzde 50 oranında zam yapıldığını hatta bazı sitelerde yapılan zam oranlarının yüzde 200’lere çıktığını söyledi.

Açıklamasında İstanbul’da aylık 5000 TL istenilen lüks siteler olduğunu söyleyen Gülcan Altınay, "Kira tutarına yaklaşan aidatlar site sakinlerini zorlamaya başladı. Hatta bazı sitelerde toplanan sakinler, eylemler yapmaya başladı” dedi.

Gelir kapısına getirenler de var

Yaptığı açıklamada sitelerdeki aidat belirleme süreci hakkında da önemli detaylar veren Gayrimenkul Danışmanı Gülcan Altınay "Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanır." dedi. Toplu yapılarda ise kurulların en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planlarında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanacağını söyleyen Altınay, site sakinlerinin bu genel kurullara katılarak maliyetleri takip edebileceğini söyledi. Eğer aidatı fazla olduğunu düşünüyorlarsa itiraz edebileceklerini kaydeden Altınay,  yöneticinin ya da denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine sebebi de bildirilmek şartıyla, kat malikleri kurulunun her zaman toplanabileceğini söyledi. Altınay ayrıca bazı sitelerde yöneticiliğin gelir kapısı haline getirildiğini belirterek, o nedenle site sakinlerinin harcamaları denetlemesi gerektiğini söyledi.

Ödemesi zorunlu mu?

Yaptığı açıklamada kiracının havuz, otopark, spor salonu gibi olanaklardan yararlanmadığını belirtip aidatı ödememe hakkı konusuna da değinen Altınay, kat maliklerinin ortak yer ya da tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını öne sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödememe hakkı olmadığını söyledi. Altınay açıklamasında "O nedenle tüm apartman sakinleri aidatını demek zorunda" dedi.

Konut sitesi aidatları için hükümetten adım geldi! Fahiş aidat dönemi sona erecek!

Konut sitelerinde fahiş aidat krizi! Yüzde 200 zam şok etti! Dava açılabilir mi? 

Konut sitelerinde çift aidat dönemi! 10 bin liraya kadar yükseldi! Ev sahipleri ve kiracılara şok!