29 / 04 / 2024

Konut sitesi aidatlarıyla ilgili yasa değişikliği yolda!

Konut sitesi aidatlarıyla ilgili yasa değişikliği yolda!

Hükümet, enflasyonla mücadele adımları ve vatandaşlardan gelen şikâyetler sonrasında son dönemlerde sık sık gündeme gelen konut sitesi aidatlarıyla ilgili bir çalışma başlatmıştı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre önümüzdeki süreçte bu konuda bir yasa değişikliğinin gündeme gelmesi bekle



Son dönemlerde sık sık gündeme gelen fahiş site aidatları vatandaşları da adeta canından bezdirdi. Yürürlükte olan Kat Mülkiyeti Kanunu’nda bu konu ile ilgili olarak detaylı düzenlemeler bulunuyor fakat söz konusu aidat artışlarına yönelik bir sınırlama yok.

Habertürk'ten Bülent Aydemir imzalı habere göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü, Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi site yönetim hizmeti sağlayan şirketler, site yönetimleri ve site aidatlarının belirlenmesi ile ilgili olarak çalışmalarını önemli ölçüde tamamladı. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre önümüzdeki süreçte Kat Mülkiyeti Kanunu’nda ve ilgili mevzuatta değişiklikler gerçekleştirilerek son dönemde sık sık gündeme gelen fahiş aidat artışlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde kurulmuş olan birim aynı zamanda vatandaşlardan gelen talep ve şikâyetleri de tek tek değerlendiriyor. Önümüzdeki süreçlerde piyasa şartlarını da gözeterek bu alana müdahale edilmesinin de kaçınılmaz olduğu kaydediliyor. 

Konut sitesi aidatlarıyla ilgili yasa değişikliği yolda!

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre apartman ve site aidatları, genel kurulda yetki almadan yükseltilemiyor fakat vatandaşlar, yasadan kaynaklı haklarını bilmediğinden çoğu zaman bunları kullanamıyor. İşte tam da bu noktada yürütülen çalışmaya vatandaşları bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışması da dâhil edildi. Konut sitesi aidatları; enflasyon, personel giderleriyle malzeme fiyatlarında yaşanan artışlar; enerji maliyetleri, asgari ücret ve diğer işçilik ücretlerindeki yükselişlerle belirleniyor.. Verilen bilgilere göre site yönetimlerini denetleme konusunda da yasada bazı eksiklik ve muğlaklıklar yer alıyor.

Söz konusu yasada, konut sitesi aidatlarının üst sınırı ya da aidata azami artış konusunda herhangi bir oran yok. Konut sahibi için aidatta bir sınır konulmazken, eğer söz konusu konutta kiracı oturuyorsa, kiracı ödemiş olduğu kira bedelinin üzerindeki aidatı ödemekle yükümlü değil. Kiracı, aradaki farkı konut sahibinden isteyebiliyor. Ayrıca yine sınırlama olmamakla birlikte Tüketici Fiyatları Endeksi’nin üzerinde artış yapılan aidatlara genel kurula katılmış olmak şartıyla, bina sakinlerinin itiraz etme hakkı da bulunuyor.
 

Konut fiyatlarındaki yükseliş hızı düşerken, maliyetler artıyor. Ev fiyatları ne olacak? 

İcra takibine alınan borç miktarı 53,5 milyar liraya kadar yükseldi! 

Yeni Volkswagen Passat Türkiye’de satışa çıktı. İşte 2024 model Passat'ın fiyatı ve özellikleri!


Geri Dön