Kent Haberleri

Konut sitesi yönetimleri olası deprem ve afetlere hazırlık için düğmeye bastı!

Konut sitelerinin yönetimleri, olası bir deprem ve diğer afet durumları esnasında ve sonrasında yapılması gerekenlere ilişkin acil durum planlarını hazırlamaya başladı.Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır, konu ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, depremlerin her zaman ani ve öngörülemeyen doğal felaketler olduğunu dile getirdi

Konut sitelerinin yönetimleri, olası bir deprem ve diğer afet durumları esnasında ve sonrasında yapılması gerekenlere ilişkin acil durum planlarını hazırlamaya, bu konuda atılması gereken adımları da planlamaya başladı.

Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır, konu ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, depremlerin her zaman ani ve öngörülemeyen doğal felaketler olduğunu dile getirdi.

Açıklamasında Türkiye'nin deprem hattında yer aldığını ve sürekli deprem riski altında yaşadığını söyleyen Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır, depremin, hazırlıklı olunduğu takdirde, yıkıcı etkileri yok edilebilecek doğal bir gerçek olduğunu söyledi.

Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır açıklamasında site yönetimleri ve şirketlerinin, depreme hazırlıklı yaşam alanları oluşturmak konusunda gerekli adımları atması ve site sakinlerine bu konu ile ilgili olarak rehberlik etmesi gerektiğini söyledi.

Depreme karşı sitelerin içinde yürütülen çalışmaları da anlatan Yahya Sağır, 
site içerisinde yer alan binaların depreme dayanıklılığının alanında uzman yapı denetim şirketlerine denetletilmesi, dayanıksız binaların yeniden tasarlanarak güçlendirilmesi için gerekli adımların aldığını söyledi.

Yahya Sağır açıklamasında deprem esnasında site sakinlerine davranış, hazırlık eğitimlerinin verilmesi, deprem sonrasında muhtemel olumsuz sonuçlarla nasıl mücadele edilmesi gerektiği ve sağlık, gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçların nasıl sürdürülebileceği konusunda planların oluşturulması gibi temel adımların site yönetimleri tarafından belirlendiğini dile getirerek, eğitimlere önce personel, özellikle güvenlik görevlilerinden başlanması gerektiğini kaydetti. Yahya Sağır açıklamasında, "Bu konuda ilerleme sağlanabilmesi ise Kat Mülkiyeti Kanunu ve sair mevzuat çerçevesinde, site yönetiminin girişimi ve malikler ve sakinlerin ortak iradesi ile mümkün olabilmektedir." dedi.

Yahya Sağır, söz konusu depremin muhtemel olumsuz sonuçları karşısında site sakinlerinin maddi ve manevi haklarıyla bu hakların kanunlar ve usul dairesinde kullanılabilmesinin önemine değinerek, bu süreçte site yönetimlerinin üzerine düşen görevleri zaman geçirmeden yapmaları gerektiği gibi ivedi olarak, konutlarda 'aile bildirim' formlarının tüm fertler için doldurularak yönetime teslim edilmesinin de önemli bir konu olduğunu söyledi.

Sağır açıklamasında, bu şekilde acil durumlarda kurtarılacak olan engelli, yaşlı, çocuk gibi kişilerin belirlenmesi ve binada bulunan kişilerin kimlik tespitinin kolaylaşacağını da söyledi.

"Site yönetimleri ana taşınmazlara zarar verecek tadilatlardan kaçınmalı"

Konut veya iş yeri olsun tüm bina girişlerinde "acil durum planları"nın görünür biçimde duvara asılması ve buralarda yaşayan herkesin bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğini dile getiren Yahya Sağır, felaketler yaşanmadan bilinçlendirme yapılması gerektiği gibi belirlenecek dönemlerde de tatbikatlar yapılması gerektiğini kayderek, ebeveynler evde yokken de tatbikatlara devam edilmesi gerektiğini söyledi. Yahya Sağır açıklamasında, binalarda toplanma alanları belirlenmesi gerektiğini ve bu bölgeleri imza karşılığı herkese tebliğ edilmesi gerektiğini de söyledi.

Yahya Sağır ayrıca tesislerdeki uygun alanlara dayanıklı acil durum konteynerleri koyularak kişi sayısına göre, jeneratör, delici ve kırıcı alet, seyyar aydınlatma, kablo, el feneri, megafon, ilk yardım çantası, su, konserve gibi malzemelerin temin edilmesi gerektiğini söyleyerek, bu ürünlerin tarihi ve durumunun da kontrol altında tutulması gerektiğini belirtti. 

En önemlisinin de site yönetimlerinin ana taşınmazlara zarar verecek tadilatlardan kaçınması ve bu konuda da malikleri bilinçlendirmeleri gerektiğini söyleyen Yahya Sağır, site yönetimlerinin anılan konularda bilgilendirilmesi için toplantı davetleri gönderdiklerini ve belediyeler düzeyinde de başvurular için gereken çalışmaları başlattıklarını da sözlerine ekledi.

Altında fırın olan binalar büyük risk altında! İstanbul'da tam 4 bin binayı fırınlar eritiyor!

Deprem bölgesine 405 bin afet konutu ve 83 bin köy evi inşa edilecek!

Büyük İstanbul depremi kaç büyüklüğünde olacak? Deprem uzmanından son dakika uyarısı! İlçe ilçe açıkladı! Aman dikkat!