30 / 07 / 2024

Konut sorunu aşırı turizm baskısıyla büyüyor!

Konut sorunu aşırı turizm baskısıyla büyüyor!

Aşırı turizm baskısı altında olan Türkiye, Yunanistan, İtalya ve İspanya'da konut sorunu gideren büyüyor. Tatil cennetlerinde yaşayan yerli halk artık isyan noktasına gelirken pek çok Akdeniz ülkesi günlük kiralık evlerle ilgili katı düzenlemelere başvuru yapıyor. 



 

Turizm, ülkeler için önemli bir gelir kapısı fakat aşırı turizm son senelerde turistik bölgelerin yerli halkıyla turizmcileri de karşı karşıya getiriyor. Özellikle deniz tatilinin gözde merkezleri arasında yer alan Akdeniz ülkelerinde aşırı turizm sebebiyle kiralık ev bulamayanlar da eylemlere başvurmak zorunda kalıyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre turistlerin rağbet ettiği şehirlerde konut sahipleri konutlarını turistler için günlük olarak kiraya verince kira fiyatları alıp başını gidiyor. Turistlerin akın ettiği İspanya kenti Barcelona'da aşırı turizm baskısı sebebiyle kısa zamanlı kiralamalara sınır getiriliyor. Son 10 senede Barselona'da kira bedelleri  yüzde 70 oranında artış gösterirken, getirilmiş olan kısıtlamanın 10 binin üzerinde daireyi kapsayacağı belirtiliyor. İşte ülke ülke aşırı turizm tedbirleri...


İSPANYA'DA TURİST VERGİSİ

Haber Global'den Ertan Altan imzalı habere göre Barcelona'da bir başka tedbir turist vergisi oldu. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre Barselona yerel yönetimi kente ayak basan turistlerden 3,25 euro alıyor. Yerel yönetim elde edilecek olan söz konusu bu geliri kentin alt yapısını geliştirmek ve verilmiş olan hasarı gidermek için kullanacaklarını açıkladı. İspanya'nın Valensiya şehri de bu seneden itibaren oteller, pansiyonlar, apartman daireleri ve kamp alanları da dahil olacak şekilde her türlü konaklama yerinde konaklayan turistlerden vergi almaya başladı.

Konut sorunu aşırı turizm baskısıyla büyüyor!

YUNANİSTAN İNCELİYOR

Verilen bilgilere göre Yunanistan da İspanya gibi kısa süreli kiralamaya daha çok kısıtlama getirmeyi tartışıyor. Başbakan Kriakos Miçotakis "Uzun vadeli kiralamalar için daha fazla mülk serbest bırakmak için kısa vadeli kiralamaları mantıksal olarak sınırlayıp sınırlayamayacağımızı görmek için esas olarak Atina'daki Airbnb pazarını inceliyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Yunanistan'daki Airbnb pazarı, fiyatların yükselmesi ve uzun dönemli kiralamalar için arzın tükenmesinden sorumlu tutuluyor . Pek çok Yunan kiralayacak mülk bulmakta zorlanıyor.

TURİST VERGİSİ YAYILIYOR

Portekiz'in turistik kenti Olhão da turizm vergisi almaya başladı. Şehirde Nisan-Ekim ayları arasında turistlerden geceleme başına 2 euro tahsil edecek. Bu ücret Kasım-Mart arasındaki dönemde ise 1 Euro'ya düşürülecek, çocuklardan ücret alınmayacak. Portekiz'in turizm merkezi Algarve'nin iki belediyesi de vergi alacak. Turistlerin son derece yoğun olduğu Venedik de turistlerden günlük ücret almaya başlıyor.

MİLANO'DA TUHAF YASAKLAR

İtalya'nın turistik kenti Milano’da da turistlere yönelik kısıtlamalar da başladı. Kentte belli saatlerde cam ve teneke ambalajda içecek satışı da yasaklandı. Gerekçe olarak, şehir sakinlerinin gece hayatından rahatsız olması gösterildi. Belediye, gece yarısından sonra dondurma ve pizza satışlarını da engellemeye hazırlanıyor.


TÜRKİYE DE SINIRLADI


Türkiye'de de günlük kiralık konutların turizm işletmelerine verdiği zarar sebebiyle kısıtlamalara gidildi. 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla turizm amaçlı kiralama faaliyeti yapan gerçek ya da tüzel kişilerin başvuru yapması zorunluluğu getirildi. Buna göre artık bir konutu 100 günden kısa süreli kiraya verecek olan konut sahipleri, izin belgesi alacak ve bazı yükümlülükleri üstlenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yönetilecek olan söz konusu bu süreç kapsamında, kiraya verilecek bir konut için her şeyden önce izin belgesi alınması gerekecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı izin belgesini alan vatandaşa bir plaket verecek ve bu plaket, kiralanacak konutun kapısına asılacak.

 

Kredi faizleri yüzde 1'lere geldiğinde, konut fiyatları bugünün 2 katına çıkar!

MTV'de 2. taksit ödemeleri için son gün yarın!

Ekonomistler duyurdu! Dolar yıl sonunda 37,1400 TL olacak!


Geri Dön