Konut stoğunun artışı pazarlıkta alıcı için avantaj!
Konut geliştiricileri ve sahipleri piyasanın durgun olmasından şikayet ederken fiyat indirme pazarlığına sıcak bakmaya başladı. Sektör temsilcileri konutta stok artışının alıcı açısından pazarlık esnasında avantaj olduğunu söylüyor.
Yeni Şafak Gazetesi'nden Emine Açar'ın haberine göre piyasanın durgunluğundan şikayet eden konut sahipleri ve geliştiriciler artık fiyat indirm pazarlığına ılımlı bakıyor. Konut kredisi maliyetlerinin yükselmesiyle beraber peşin alımlarda indirim imkanı da sunuluyor. Ancak bunun için yine alıcının cebinde peşin para olması gerekiyor.
Türkiye genelinde gayrimenkulde genel olarak stoklarda artış yaşanıyor. 6 yıla baktığımızda yeni konutlardan yaklaşık 250 bin tanesi elde kalıyor.
Bu sayıya Eylül'e kadar alınan 1 milyon 106 bin 389 adet ruhsat dahil değil. Çünkü henüz projeye dönüşmediler.
Sıcak para cezbediyor
Gayrimenkul sektörü temsilcileri stok artışının alıcı açısından pazarlık esnasında avantaj olduğunu söylüyor. Elinde nakit parası olan yatırımcının bu dönemde, her dönemden daha avantajlı olduğunu dile getiren emlakçılar “Müteahhitler için elde tutulan her konutun bir maliyeti var. Kimse gayrimenkulden zarar yapmaz ama müteahhit inşa ettiği projelerdeki bağımsız birimleri bir an önce elden çıkarıp yeni projeler inşa etmek ister. Son dönemlerde faizlerin yönünü yukarı çevirmesi ve dövizdeki yükseliş konuta ihtiyacı olan kişilerin konuta erişimini zorlaştırdı. Buna karşın cebinde parası olanlar ise peşin alımlarda daha yüksek oranlarda indirim imkanına kavuştu” bilgisini verdi.
Araştırma yapmadan almayın
Bu dönemde yapılan satınalmalarda tedbiri de elden bırakmamak gerekiyor. Gayrimenkul alımında dikkat edilecek bir çok unsur var. Ev alımındaki en büyük risk tapu oluyor. Tapu üzerinde herhangi bir problemin olup olmadığı, tapuda haciz, ipotek, tedbir olup olmadığı, evin bağlı olduğu ilçe tapu müdürlüğünden araştırılarak teyit edilmeli. Evin değerinin doğru fiyatlandırılıp fiyatlandırılmadığı da bir başka dikkat edilecek unsur. Çoğu gayrimenkul alıcısı brüt ve net metrekare bilgilerine de hakim değil. Oysa bu konu da çok önemli. Beyan edilen metrekare değerlerinin brütten nete geçilirken ne kadar kayıp verildiği, ortak alanların, duvar ve kolon kalınlıklarının hesaptan nasıl düşüldüğünün detaylıca öğrenilmesi gerek. Tapu dolandırıcılığına karşı da dikkatli olun. Tapunun sahte olma riskine karşın tapu senedi üzerindeki ismin, ilçe tapu müdürlüğü kayıtları ile uyumluluğu kontrol edilmeli.”