Köşe yazıları

Konut stokunun erimesi için KDV kalkmalı!

Yenigün Gazetesi köşe yazarı olan Mustafa Seven bugünkü yazısında inşaat sektöründeki büyümeyi gelişmeyi değerlendirdi. Sektörün 200 yan sektörü beslediğini belirtti.

Türkiye'de inşaat sektörü, büyümenin, ekonomik canlılığın en önemli göstergelerinden olmuştur. Çünkü bu sektör; altındaki 200 yan sektörü de besler. 


İstatistiklere göre; 2016'da 750 bin konut inşası tamamlanıp yapı kullanma izin belgesini alırken, ilk satışların toplamı 632 binle en yüksek düzeyine çıktı. Dolayısıyla 2016, geçtiğimiz yıllara göre(4-5 yıl), yapı kullanma izni alan konut sayısı bakımından en yüksek ikinci, satılan ilk konut bakımından en yüksek yıl oldu. Bu açıdan satışa hazır konut stokuna eklenen konut sayısı 119 bin daha artınca toplamı 685 bine çıktı. 2015'te 133 bin, 2014'te 236 bin ve 2013'te de 197 bin konut daha stoğu eklenmiş. Bu dört yıllık dönemde gerçekleşen ilk el konut satışı ise 2.3 milyon oldu. 


Konut stoğu; ilk satışlar toplamı ile yapı kullanma izni alan daire sayısı arasındaki farktır. Yani 1 milyon ev yapılıyor 685 bini ise alıcı bekliyor. Arzdaki bu fazlalık konut fiyatları üzerinde baskı oluşturur. 


2015'ten 2016'ya geçişte ise yapı ruhsatına konu daire sayısında yüzde 10'u aşan bir artış oldu. Konut stoku hızı yavaşlamakla birlikte artış eğilimini sürdürürken, yeni inşaatlardaki (yapı ruhsatına konu daire) yüzde 10'luk artış, gelecekte daha çok konutun arz edilmesi demek. 


Yani eğer talep o ölçüde artmaz ise stok daha da büyüyecek ve inşaat sektöründeki sorunlar ağırlaşacak demektir. 


Bu arada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde konut satışları 2017 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12.8 oranında artarak 95 bin 389 olarak gerçekleşti. 


Şimdi gelelim çözüm önerisine: Türkiye'ye yerleşmeyen yabancı uyruklu kişiler ile iş merkezi Türkiye'de olmayan işyeri ya da Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumlar, satış bedelini yurtdışından getirilecek dövizle ödemeleri şartıyla, ilk aldıkları işyeri ve konutta KDV ödemeyecek. Bu talebi artırır. 

Çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da Türkiye'den konut ya da işyeri almaları durumunda KDV ödemeyecek. Bu da talebi artırır. 


Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına konutta KDV istisnası getirilmesiyle gayrimenkul sektöründeki hareketliliğin artması bekleniyor. 


Ancak benim görüşüme göre; talebin daha da artarak stokların daha hızlı eritilebilmesi için Türkiye içinde de KDV alınmamalı. En azından stoklar eritilinceye kadar bu yapılabilir. 


Maliye, orta vadede vergiden elde edeceği kazancın çok üstünde gelir dönüşü sağlar ve ekonomi canlanarak 200 yan sektörü de olumlu etkiler. 



Mustafa SEVEN/Yenigün