Genel

Konut talebi Eylül ayında harekete geçti!

Yaz tatili, Ramazan, referandum derken ertelenen konut talebi eylülle birlikte harekete geçti. İnşaat firmalarının birbirin ardına satışa sunduğu konut projeleri ev sahibi olmak isteyenlerin akınına uğradı

Referandum sonrasında ekonomide oluşan güven ortamı birbiri ardına yeni konut projelerinin satışa sunulmasına neden oldu. Firmaların cazip kampanyalarını da değerlendirmek isteyen tüketici, elindeki birikimi peşinat olarak yatırıp, evin geri kalan parasını finansmanı uzun vadeli konut kredisiyle karşılamak için bankaların yolunu tuttu

Yaz tatili, Ramazan, referandum derken ertelenen konut talebi eylülle birlikte harekete geçti. İnşaat firmalarının birbirin ardına satışa sunduğu konut projeleri ev sahibi olmak isteyenlerin akınına uğradı. Bir yandan sandıktan çıkan 'EVET'in ekonomiye verdiği moralin etkisi, diğer yandan konut üreticilerinin birbirinden cazip kampanyaları nedeniyle peynir ekmek gibi satan konut projelerine tanıklık ettik. Ev sahibi olmak isteyenler mevcut birikimlerini peşinat olarak ödeyip sahibi oolackları evin geri kalan parasını ise banklardan uzun vadeli aldıkları konut kredileriyle ödeme yolunu tercih ettiler. Hem konut fiyatlarının henüz taban seviyelerde olduğu, hemde konut kredi faizlerinin dip seviyelerde kabul edildiği bu dönemde ev sahibi olanlar epey kazançlı çıkacağa benziyor.

9 ayda yüzde 24 büyüdü
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayınlanan verilere göre Ekim 2010 tarihi itibariyle bankacılık sektöründe konut kredisi bakiyesi yılbaşına göre yaklaşık yüzde 24 oranında artarak 55 milyar 451 milyon TL'ye ulaştı. 2009 yılında, konut kredilerinde gerçekleşen bakiye artışı ise yüzde 14 ile sınırlı kalmıştı. Yılsonu itibariyle toplam konut kresi bakiyenin 57 milyar TL'yi aşması ve böylece yıl içerisinde toplam büyüme oranınında yüzde 30'lu oranlara yaklaşması öngörülüyor. Bir yandan kredi faiz oranlarında yıl boyunca devam eden aşağı yönlü trend sürerken, tarihinde görülmemiş oranlara gerileyen konut kredisi faiz oranlarının bir süre yatay seyir izleyeceği tahmin ediliyor.

Sorunlu kredi oranı geriliyor
BDDK verilerine göre, krizin etkisi ile birlikte 2009 yılı sonunda 962 milyon TL'ye kadar çıkan takipteki konut kredileri, 2010 yılının ikinci çeyreğinde ekoomideki olumlu gelişmelerinde etkisiyle 927 milyon TL olarak gerçekleşerek azalan bir seyir izledi. Kullanılan toplam konut kredileri içinde takipteki kredilerin payı da gerilerken, takipteki konut kredilerinin toplam konut kredilerine oranı 2010 yılının ikinci çeyreği sonunda yüzde 1.75'e kadar gerilemiş durumda.

Kıyasıya rekabet yaşanıyor
Konut sektöründe yaşanan rekabet doğru orantılı olarak, bankacılık sektörünede yansımış durumda, Bankalarda ev sahibi olmak isteyen ancak yeterli finansmanı bulunmayan tüketicilere uzun vadeli konut kredileri sunma yarışı içinde. Yarış beraberinde Türkiye mortgage piyasasının derinleşmesini ve gelişmesini de getiriyor. Bankalar birbirleriyle rekabet edebilmek için yeni yeni ürün çeşitlerini pazara sunuyor, kredi masraflarını kaldırıyor ya da vadelere yayarak eritiyor. İş o noktaya vardıkı artık alınacak ev bedelinin tamamı için bile konut kredisi veren bankalar var. çok farklı gelir modelinin olduğu Türkiye'de banklarda tüketicilerin gelir durumları ve bütçelerine uygun esnek modeller geliştirme yoluna gidiyor.
Sabah Emlak