Konut talebi yurt dışına yöneldi!
Pamir&Soyuer Kurucu Ortağı Ali Pamir, Türkiye'de gayrimenkul işlemleri ve yatırımları değerlendirdi. İşte, Ali Pamir'in değerlendirmesi..
Capital Dergisi'nin haberine göre, Pamir&Soyuer, gayrimenkul sektörünün deneyimli şirketlerinden, Alışveriş merkezlerinin kiralanması ve yönetimi dışında, ofis, konut ve arsa konularında kurumsal müşterilere hizmet veriyor, Son 5 yılda şirketin aracılık ettiği gayrimenkul satışının tutarı 750 milyon dolar. 24 yıl önce kurulan şirket, geçtiğimiz yıl Knight Frank ve Douglas Eiliman ile yapılan iş birliği çerçevesinde yurt dışında da yatırım danışmanlığı hizmetleri sunmaya başladı.
Şu anda yaklaşık 250 milyon dolar tutarında bir aktif büyüklüğü yönettiklerini belirten Pamir&Soyuer Kurucu Ortağı Ali Pamir, bu hizmeti Berggruen Holdings ve Ottoman Fund adına verdiklerini söylüyor, ''Arkasında kendi sermayesi olmayan veya herhangi büyük bir grupla ortaklık ilişkisi olmayan butik bir servis şirketi açısından bu önemli bir başarı" diyor, Pamir'e göre yabancı yatırımcılar Türkiye'ye özellikle ekonominin toparlandığı dönem olan 2005 sonrası çok ilgi gösterdi, Başlıca ilgi alanları başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin büyük şehirleri ve Bodrum civarı oldu. Pamir son dönemde ilginin mevcut konjonktürden dolayı azaldığını dile getiriyor. Bugünkü durumu şöyle açıklıyor: "Atacağımız adımlar basit ve herkesin bildiği adımlar. Türkiye konumu ve demografik yapısı itibarıyla çok büyük avantajlara sahip, Biraz durumumuzu düzeltebilirsek gidenler tekrar ve hızla gelir, Genel olarak yabancı kurumsal yatırımcılar kira geliri getiren tamamlanmış yatırımları tercih eder,"
Ali Pamir, 2019 seçimlerine kadar özellikle yabancı yatırımcılar açısından sektörde ciddi bir hareket beklemiyor, "Ayrıca Orta Doğu'da sorrgünlerde yaşanan kırılmada Katar konusu bizi zorlayacak diye düşünüyorum, TL'nin genişlemesi bir ölçüde konut sektörünü rahatlatabilir ama bunun etkisi sınırlı olacak çünkü konut kredisi faizleri artmaya devam edecek gibi gözüküyor" diye konuşuyor.
“ESNEK OLMAMIZ LAZIM”
Ali Pamir’e göre geçtiğimiz yıl Türkiye’deki gayrimenkul işlemleri açısından zayıf bir yıldı. 2019’a kadar da durum düzelmeyecek. Zaten yurt dışı gayrimenkullerine yönelme nedenlerinin de Türkiye’deki daralma olduğunu ifade eden Pamir sözlerine şöyle devam ediyor: “Biz de müşterilerimiz gibi riskimizi dağıtmak durumundayız. Türkiye şu anda zor bir dönemden geçiyor ama bu her piyasada görülen bir durum. Bizim ana piyasamız Türkiye ve burada ticari gayrimenkul konusunda hizmet vermeye devam edeceğiz. Ama öbür taraftan esnek olmamız lazım, yani müşterimizi takip etmemiz hatta onlara artı değer sağlayabileceğimiz yeni kulvarlar sunabilmemiz gerekiyor. Nereye gideceğimizi ise önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin gelişimi gösterecek.”