Emlak Konut

Konut talepleri geriledi! Emlakçılardan isyan: Durgunluk var!

Türkiye İstatistik Kurumunun yaptığı çalışma 2022 Nisan ayında gerçekleştirilen konut satışı sayısı ile 2023 Nisan ayında gerçekleştirilen konut satışı arasında çok büyük bir fark olduğunu ortaya serdi.Durumun Türkiye İstatistik Kurumuna yansıması nasıl oldu? Sorusunun ve daha birçok sorunun cevabı haberimizin devamında

Daire fiyatlarının 2 Milyon TL'den başlıyor olması yakın tarihte konut alan vatandaş sayısını oldukça azalttı. Durumun Türkiye İstatistik Kurumuna yansıması nasıl oldu? Sorusunun ve daha birçok sorunun cevabı haberimizin devamında.

 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun araştırmalarına yansıyan oranlar neler?

Kurum tarafından yapılan araştırma sonucu pek iç açıcı değil geçen senenin Nisan ayı ile bu senenin Nisan ayı arasında ciddi bir konut satışı sayısı farkı bulunuyor. Kurum tarafından açıklanan bilgilere göre konut satışı sayısı yüzde 36,5'lik bir düşüş yaşayarak 85 bin 652'ye geriledi.

Aynı zamanda geçen senenin Ocak-Nisan arasındaki dönemde yapılan satışa göre seçili aralıkta bu sene gerçekleştirilen konut sayısı yüzde 18,6'lık düşüş yaşadı. Düşün sonucu satılan konut sayıları 368 bin 867' geriledi.

Tüm bu düşüşlere rağmen konutların fiyatlarında asla düşüş yaşanmıyor.

 

 

Emlakçılar konu ile ilgili neler söylüyor?

Ülkede satılan en ucuz dairelerin fiyatı dahi 2 Milyon TL. Bu sebeple konut satın almak isteyen vatandaşlar zor durumda kalıyor. Denetimi yapılmayan fahiş fiyatlı daireler durumu daha da zorlaştırmaktan ileri gidemiyor. En yüksek daire fiyatları 4 Milyon TL'yi bulabiliyor.

Konuyla ilgili emlakçılardan bazı açıklamalar var. Konuya değinen emlakçılar, 6 Şubat tarihinde gerçekleşen yıkıcı deprem sonrası alıcıların, eski daireleri asla almak istemediklerini belirten emlakçı açıklamalarının devamında geçmiş yıllarda bu dönemlerde evliliklerin sık yapılması sebebiyle oldukça satış yaptıklarını ancak şuan durumun çok kötü olduğunu ekledi. Sıfır dairelere fiyat sebebiyle olumlu bakılmazken ikinci el veya eski daireler ise deprem korkusu sebebiyle yaklaşılmıyor.

Satın almak isteyen insanların ise ipotekli evler ve faiz oranlarının normalin çok üstünde olması yüzünden almaktan vazgeçtiklerini belirtti. 

Bu sebeplerle en çok kiralık dairelere talep oluşuyor. Ancak kiracıları dert olarak gören ev sahipleri sebebiyle kiralık ev bulmak oldukça zor oluyor.

Ünlü analist Tunç Şatıroğlu'ndan kiracılara kötü haber! Gerçek kira bedeli.

Next Level Göktürk satışta! Yeni proje!

Nidapark Kayaşehir'in ve Ebruli Ispartakule'nin kısmı geçici kabulü yapıldı!