Emlak Terimleri

Konut tapusu için gerekli evraklar!

Konut tapusu alma işlemleri, konutun bağlı olduğu tapu dairesinden; eğer farklı ildeyse tüm tapu dairelerinden yapılabiliyor. Peki, tapu dairesinde yapılacak işlem için gerekli belgeler nelerdir? İşte konut tapusu için gerekli evraklar..

Konut tapusu için gerekli evraklar!

Konut tapusu alma işlemleri, konutun bağlı olduğu tapu dairesinden; eğer farklı ildeyse tüm tapu dairelerinden yapılabiliyor. Harç için ödenecek bedel konutun değeri üzerinden hesaplanıyor. 


Hesaplama konutun değeri üzerinden binde 20 oranında yapılıyor. Bu harcı konutu satan da alan da ayrı ayrı ödemek ile mükellef oluyor. Ayrıca, tapuda ödenen masraflar arasında döner sermaye bedeli de bulunuyor.


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli 82,50 TL.


Peki, tapu dairesinde yapılacak işlem için hem alıcıdan hem de satıcıdan istenen belgeler nelerdir? Konut tapusu için gerekli evraklar şu şekilde sıralanıyor;


Gereken belgeler:

-Belediye Rayiç Bedeli Belgesi

Alıcı veya satıcı beraber gitme zorunluluğu olmamakla birlikte tapu fotokopisi ile gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye başvurulur. Belediyede yetkili kişi, ada parsel numarası ve tapuya kayıtlı isim bilgilerine göre gayrimenkül bilgilerine ulaşır ve belediye rayiç bedelini gösteren belgeyi, istek yapan kişiye sunar. Bu belge alım-satımın yapılacağı gün tapuya verilecektir.


-TC Numaralı Nüfus Cüzdanı ve Fotoğraf

Her iki taraf da nüfus cüzdanının aslı ve birer fotokopisini yanında bulundurmalı, ayrıca satıcı için 1, alıcı için 2 fotoğraf bulundurmak zorunludur. 


-Vergi Borcu Yoktur Yazısı

Vergi borcu yoktur yazısı, gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeden alınır. Geçmiş döneme ait borçlar varsa bu borçların öncelikle ödenmesi istenir.


-Tapu Aslı veya Fotokopisi

Tapunun aslı, aslı bulunamıyorsa fotokopisi bulundurulmalıdır.


-Deprem Sigortası (DASK)

DASK yapılmadan tapuda alım-satım işlemi yapılmaz. En geç 1 gün öncesinde alıcı, satın alacağı gayrimenkulün deprem sigortasını herhangi bir sigorta acentasından yaptırmalıdır.


-Vekaletname

Eğer tüm işlemler emlakçı veya tam yetkili kılınan kişi tarafından yapılacaksa önceden ilgili kişilere vekaletname verilmelidir.



Tapu harcı hesaplama programı 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com