Konut tercihleri Z kuşağı ile değişiyor! Z Kuşağının mekana olan bağımlılığı bitiyor mu?
Konut tercihleri değişirken, kiralık konut piyasasında da arz sorunu devam ediyor. Peki konut tercihleri nasıl değişti? Z Kuşağının mekana olan bağımlılığı bitiyor mu? Dr
Dünya Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Ali Hepşen, bugünkü köşesinde Z kuşağı ile beraber değişen konut tercihleri ve kiralık konut piyasasını kaleme aldı.
Prof. Dr. Ali Hepşen, söz konusu yazısına, "Öncelikle kabul etmemiz gereken önemli nokta, aile yapımızın küçülüyor olması. Bu konuda birkaç rakam paylaşmak istiyorum" ifadelerini kullanarak başladı. Ali Hepşen, 2006'da tek kişiden oluşan hane sayısının yüzde 6, 2020'de yüzde 18 olduğunu aktardı ve "Doğurganlık hızı 1980 yılında 4,4 iken, bugün 1,76 düzeyinde; ortalama hane halkı büyüklüğü ise 2008 yılında 4,0 iken, bugün 3,30 düzeyinde" şeklinde konuştu.
Söz konusu rakamların, daha küçük metrekareli alanlara, belki de daha fonksiyonel alanlara ihtiyaç duyulduğunu gösterdiğine dikkat çeken Hepşen, "Ülkemizde şehirlerin planlama yapılarına baktığımızda ise, iş alanlarının merkezi birkaç noktada toplandığını ve görünür gelecekte bu alanlarda bir değişim olmayacağını da söyleyebiliriz" açıklamasında bulundu.
Konut tercihleri Z kuşağı ile değişiyor! Z Kuşağının mekana olan bağımlılığı bitiyor mu?
Dünya Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Ali Hepşen, Z kuşağının Milenyumlar'dan sonra ve Alfa Kuşağı'ndan önce gelen demografik bir grup şeklinde tanımlandığını ve halk arasında 'zoomer' olarak bilindiğini söyledi.
Z kuşağının beklentilerinin de bu ihtiyaç değişiminden etkilendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ali Hepşen, "Aslında yeni kuşak konut sahibi olmak istiyor ama alışılagelmişin dışında küçük, fonksiyonel ve merkezi konumdaki alanlara öncelikle talep göstermek istiyor demek daha doğru olabilir" ifadelerine yer verdi.
Z Kuşağının mekana olan bağımlılığı bitiyor mu?
Geliştiricilerin de bu yönde proje üretimine yönelmelerinin daha sağlıklı olacağını dile getiren Ali Hepşen, "Gençler ile konuştuğumuzda bizlere kıyasla daha hızlı karar alabilme yetkinliklerine sahip olduklarını görüyoruz. Pandemi ortamının kazandırdığı değişimlerden bir tanesinin uzaktan esnek çalışma sistemi olduğunu da biliyoruz" dedi ve bu iki durumun, Z Kuşağının mekana olan bağımlılığını ortadan kaldıracak gibi göründüğünün altını çizdi.
Bunun Her yerden ve her an iş yapabilme özgürlüğü şeklinde tanımlanmasının yanlış olmayacağını aktaran Hepşen, söz konusu açıklamasında "Mekana olan bağımlılıktan uzaklaşıldıkça da, satın alma eğilimlerinden ziyade belirttiğim özgürlük hissini destekler nitelikte kiralama aktivitelerinin gelecekte hız kazanacağına inananlardanım" ifadelerine yer verdi.
Konut tercihleri Z kuşağı ile değişiyor! Z Kuşağının mekana olan bağımlılığı bitiyor mu?
KİRALIK KONUT ÜRETİMİNE AĞIRLIK VERİLMELİ
Ali Hepşen, yazısında, "Z kuşağının konut tercihleri, gelir yapısı ve gelirden uzun vadeli borçlanma ya da kira için ayırabilecekleri bütçe dikkate alındığında; barınma ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için ya mevzuat ve vergi düzenlemeleri yaparak fiyat ve kira artışlarını kontrol altında tutmak ya maliyetleri azaltabilmek için çözümler üretmek ya da kamu-özel sektör işbirliği kapsamında üretimi ve finansmanı kolaylaştırıcı modeller sunarak kişilerin gelirine uygun, finansal açıdan erişilebilir konutlar inşa etmek gerekecektir" değerlendirmesinde bulundu.
Bu kapsamda, kiralık konut üretimini teşvik edici mekanizmalar ve üretimi yönlendirecek modellerin geliştirilmesinin ve kiralık stokun alt-piyasalardaki düzeyinin düzenli şekilde takip edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
"Bugün ülkemizin ihtiyaç duyduğu konut üretimine katkı sağlamanın ve üretilen konutlara toplumun geniş bir kesimi için erişilebilir kılmanın alternatif bir yolu olarak “erişilebilir kiralık konut üretimi” için kamu özel sektör işbirliği modelini önemli bir seçenek olarak düşünülebilir" diyen Hepşen, açıklamasında, kamu otoritesinin serbest piyasa dinamiklerine müdahalede bulunmadan, erişilebilirlik sonucuna ulaşmak için belirlenmiş regülasyonlar ile kiralık yeni konut üretimi teşvik eden bir yapının gerekli olduğunu vurguladı.
Vergi artışı sonrası market fiyatlarına peş peşe zam gelecek!