04 / 05 / 2024

Konut teşviği tasarrufu artırır satışı etkilemez!

Konut teşviği tasarrufu artırır satışı etkilemez!

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı ilk kez ev alacaklara teşvik verilmesinin aynntıları netleşmeye başladı. Hükümetin hazırladığı tasarıya göre, ilk kez konut alacak vatandaşlara destek olunacak..



Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı ilk kez ev alacaklara teşvik verilmesinin aynntıları netleşmeye başladı. Hükümetin hazırladığı tasarıya göre, ilk kez konut alacak vatandaşların bankalarda konut hesabı açarak peşinat biriktirmeleri durumunda devlet bu hesaplara kademeli olarak destek verecek. 


Dün Ankara'da 'Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planım açıklayan Davutoğlu, konut alacaklara verilecek destekle ilgili ayrıntıları açıkladı. Davutoğlu, "Yeni evlilikleri ama iş sahibi evlilikleri teşvik etmek istiyoruz. Şu anda nüfus dinamik olsun, arz artsın, çok üretilsin istiyoruz. Bu da yeni ev alacaklar için teşvik sağlamakla olur. Konut sahibi olmak talebi artıncı bir etki yapacak. 

İlk evde olacak. İkinci ve üçüncü evde değil. Evlilikleri teşvik etmek ve evlilikle ilgili sorunlara destek vermiş olacağız. Bu talep artışı, inşaat sektörünü de rahatlatacak" diye konuştu. 


MEKANİZMA NASIL ÇALIŞACAK 

Başbakan, "Ev almak için beş yıl dokunmayacak hesap açanlarda, mesela 100 bin lira birikmişse, 15 bin lira devlet verecek" dedi. Davutoğlu, beş yıl için yüzde 15 ise dört yıl için yüzde 12, üç yıl için yüzde 10 devlet desteği planlandığını ifade etti. İnşaatçılar KDV indirimi talep ederken, vatandaşların en önemli şikayeti desteğin sadece yeni konut alınılan ile sınırlandırılmasına yönelik oldu. Konut teşvik paketine vatandaşlar ve inşaatçılardan şikayet geldi İnşaatçılar, KDV indirimi istediklerini dile getirdi. Vatandaşlar ise teşvikin ikinci el konut alan 600 bin kişiyi unuttuğunu dile getirdi 


İNŞAATÇILAR NE DEDİ? 

Tasarrufu artırır satışı etkilemez 

TEKNİK Yapı Yönetim Kurulu Başkam Nazmi Durbakayım, "İlk defa ev sahibi olacak vatandaşlara devlet tarafından yapılacak katkının belki az olduğu düşünülebilir. Biz bu katkıyı sadece ilk adım olarak düşünüyoruz. İlk defa konut alacak vatandaşlara damga vergisi, harç, KDV gibi konularda da katkı sağlanması yönünde teşviklerin de olacağım umuyoruz" dedi. Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Banş Dumankaya "Konut almaya karar vermiş tüketiciler planlarım devletin yapacağı düzenleme sonrasına erteleyebilir. Bu yüzden kısa vadede konut saüşlannda bir duraksama görebiliriz" diye konuştu. 

Desteğin tasarruftan artıncı bir etki yaratacak olmasının yarımda nakit akışına da katkı sağlayacağım belirten İŞ GYO Genel Müdürü Turgay Tanes "Devlet tarafından sağlanan yüzde 15'lik teşvik vadeli satışlardan çok peşin alımlara yönelinmesi sonucunu doğurabilecek" dedi. 


VATANDAŞ NE DİYOR?

Konut alanların yarısı unutuldu

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı teşvik paketine göre konut alacaklara devlet desteğinin ipotekli kredi kullananlara verilmesi öngörülüyor. Geçen yıl kullanılan toplam konut kredisi tutan 114 milyar lirayı aştı. Yeni konutlar için kullanılan mortgage kredileri ise 57 milyar TL'yi buluyor. Bu durumda yüzde 25 peşinatı bankada biriktirmek için açılan hesaplarda yaklaşık 13 milyar TL biriktirilmesi gerekiyor. Bunun yüzde 15'lik diliminin devlet katkısı olduğu göz önünde bulundurulduğunda devletin kasasından çıkacak teşvik ise yıllık 2 milyar lirayı buluyor. Geçen yıl Türkiye'de 1.2 milyon adet konut satıldı. Bunların yaklaşık yansı yeni konut satışı olurken, 600 bin konut ise ikinci elde satıldı. Hükümetin önemli hedeflerinden biri konut stokunu eritmek olduğu için, teşvik yeni konutları kapsıyor. Dolasıyla devlet her yıl ikinci elde ev almayı tercih eden 600 bin vatandaşı görmezden gelecek. 

Aynca bankalarda açılacak konut tasarruf hesaplarına bankaların uygulayacağı faiz oranlan ise belirsizliğini koruyor. 


Sözcü


Geri Dön