Sektörel

Konut teşvikinin ayrıntıları belli oluyor!

Tasarrufları arttırmak ve biriken konut stokunu eritmek için hükümetin vereceği konut teşvikinin ayrıntıları belli olmaya başladı. Yeni evlilikleri teşvik etmeyi amaçlayan teşvik projesi şöyle işleyecek...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün öncelikli dönüşüm programlarını açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında bir gün önce açıkladığı konut teşvikinin detayları hakkında bilgi verdi. Buna göre konut stoğunu eritmek ve yeni evlilikleri teşvik etmeği amaçlayan hükümet ilk kez ev sahibi olacakların tasarrufuna yüzde 15’e kadar katkı sağlayacak. Davutoğlu, konut kredilerinde ilk yüzde 25’lik peşinattaki yükü hafifletmek istediklerini açıkladı.


İLK EV İÇİN OLACAK 


Yeni düzenlemenin önemine dikkat çeken Davutoğlu, şu bilgileri verdi: “Özellikle düşük gelirlilerin daha kolay konut sahibi olması temin edilecek. Yani ilk evde olacak, 2 ve 3. evde değil. Bu da daha çok yeni evliler ile ilgili olduğu için aynen çeyiz sandığında olduğu gibi, evlilikleri de teşvik etmiş olacağız. Düşündüğümüz model şudur; kanun yürürlüğe girdikten sonra bir bankayla anlaşarak, ‘ben konut edinmek üzere bir hesap açmak istiyorum’ deyip o hesaba para yatırmaya başladığında, bu hesaba yatırılan para 5 yıl tutulup daha sonra kullanıldığında yüzde 15 devlet verecek. Yani 100 bin lira biriktirilmişse 15 bin lira da devlet verecek. Böylece peşinatı temin etmek kolaylaşmış olacak. 


KADEMELİ TEŞVİK


Ancak birisi derse ki ben 5 yıl için yatırdım ama 4. yılda, 3. yılda evi almak istiyorum. 4 ve 3. yıllar için de kademelendirilmiş bir teşvik uygulaması olacak. 5 yıl için yüzde 15 ise 4 yıl için yüzde 12, diyelim 3 yıl için yüzde 10 gibi kademelendirilmiş bir şekilde; erken çekmek istediğinde 3 yıl için yüzde 10, 4 yıl için yüzde 12 gibi. Bu, devletin konut talebini artırmak için inşaat sektörünü, konut alımlarında peşinat yüküm-lülüğünü hafifletmek suretiyle de yeni evlilere ve daha düşük gelirli kesime yaptığı bir destek olacak.”



DEVLET KATKISI ÇIKIŞTA


BAŞBAKAN Davutoğlu’nun açıkladığı konut yardımı sistemden çıkışta verilecek ancak sistemle ilgili hala birçok belirsizlik var. Şimdiye kadar yapılan açıklamalar çerçevesinde konut yardımının ayrıntıları ise şöyle:


NEDEN VERİLİYOR 


Konut kredilerinde alınan kredinin yüzde 25’inin peşin ödenmesi şartı var. Kalan yüzde 75 için bankalardan kredi alınabiliyor. Buna göre, 200 bin liralık bir ev için 50 bin liralık peşin para biriktirilmek zorunda. İşte bu 50 bin liranın yüzde 15’ini devlet karşılayacak. 


KREDİ ÇEKERSEM NE ÖDERİM? 


125 bin liralık bir ev için şu anda 25 bin lira peşin ödeme yapılmak zorunda. 100 bin lira için kredi çekilebilir. Aylık 0.87 faizle aylık taksit 1.345 liraya denk geliyor. Eğer katkı şu anda yürürlükte olsaydı, peşin ödenecek 25 bin liranın 3 bin 750 lirası devlet katkısı olarak alınabilecekti. 


NE YAPILMASI GEREKECEK? 


Devlet katkısından yararlanmak için bankada hesap açmak zorunda. Hesap açıldıktan sonra para yatırılmaya başlanacak. Ancak bunun aylık mı yıllık mı olacağı belli değil. Diyelim ki aylık hesaba yatırıldı. Hesap açıldıktan sonra destek alabilmek için en erken 3 yıl sonra, “Ben sistemden çıkmak istiyorum” denilebilecek. O zaman hesap açıldıktan sonra biriken paranın üstüne yüzde 10 devlet katkı verecek. 


YAŞ SINIRI OLACAK MI? 


Konut yardımı ile ilgili çalışmalar tam olarak bitmedi. Ancak herhangi bir yaş sınırı düşünülmüyor. Başbakan Davutoğlu’nun yaptığı açıklamalardan yola çıkılırsa yeni evliler için söz konusu olacak.


HANGİ GELİR GRUBU YARARLANACAK? 


Açıklamalara göre düşük gelir grubu yararlanacak. Bürokratlar ise düşük gelir grubunda çıtanın biraz daha yüksek tutulabileceğine yönelik alternatifler çalışma da yapıyorlar.



Zirveden NOTLAR


Konut üreticileri tapu harcı, KDV ve damga vergisi konusunda indirim talep etti. Vergilerle ilgili çalışma olabileceğinin sinyali verildi.

Yabancıya konut satışını artırmak için satışın ihracat kabul edilmesi istendi. Yabancıya 1 yıllık oturma izninin uzatılması, vatandaşlık verilmesi talep edildi.

Kamunun imar artışından pay alacağı rant vergisinde tersine sistem de işleyecek. İnşaatçılar ‘imar düşünce zararımız karşılansın’ dedi. Başbakan Davutoğlu sıcak baktı.

Yeni Tüketici Kanunu’nda firmalara bina tamamlama sigortası zorunluluğu getirildi. Kanun yürürlüğe girdi ama sigortanın alt yapısı oluşmadı. Acele edilmesi talep edildi. 

Tüketici Kanunu vatandaşa konut teslimine kadar yüzde 2 ceza ile iade hakkı tanıdı. Patronlar ilk 14 günde caymaya olumlu bakarken, teslime kadar iade hakkının kendilerini zorlayacağını söyledi.



Konut stoğuna çözüm olacak


GAYRİMENKUL sektörü temsilcileri uzun süredir Ankara ile temaslarında arz-talep dengesinin bozulduğunu ve arzın şiştiğini iletiyordu. Bu uygulama ile arzın erimesine önemli ölçüde destek sağlanacak. Öte yandan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün yaptığı açıklama da yapılan düzenlemenin inşaat sektöründeki riskleri yok etmeye yönelik olduğunu gösterdi. Başbakan Davutoğlu, “Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği  Başkanı’nın (Ömer Faruk Çelik) sunduğu hususlardan birisi, son dönemde talep ve arz arasında, arz lehine bir artış olduğu ve bunun bir sıkıntı doğurabileceği yönündeydi. Yeni evlilikleri teşvik etmek istiyoruz. Nüfus dinamik olsun, arz artsın çok üretilsin. Ama  öyle bir mekanizma kuralım ki bunu teşvik etsin. Teşvik nasıl olur, konut edindirmek için getirilen şartları hafifletmek için olur. Yüzde 25 peşinat şartı, aslında bir teminattır. Yüzde 25’i peşin ödendiğinde bir teminat oluyor. Aksi takdirde balon gibi şişen bir kriz olduğunda, bir finansal stok yoksa ABD’de yaşanan kriz Türkiye’de de yaşanabilirdi.”



Erdem Başçı’ya destek


Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamaları-nın hatırlatılması üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu, Merkez Bankası’nın kendi değerlendir-melerini yaparak, faiz oranları ve enflasyon konularında açıklamalarını yaptığını ifade etti. Son faiz indirimi kararının da olağanüstü toplanmaya yönelik açıklamanın da doğru olduğunu ifade eden Davutoğlu, toplantı için 1 ay beklemek yerine olağanüstü, öne alınmış toplantılarla piyasanın nabzını, ekonominin trendini doğru takip edip, doğru zamanda doğru kararı almak gerektiğini ifade etti.


Neşe Karanfil / Hürriyet