Emlak Konut

Konut üreticisi koruma istiyor!

3’üncü İnşaat ve Konut Konferansı’nda konuşan, İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, haksız rekabetin engellenmesi, verginin düşmesi ve kazanılmış haklarının (müktesep hak) korunması konusunda düzenleme beklediklerini söyledi.

Gayrimenkul patronları konut üreticisini koruyan yasa istiyor. Dün gerçekleşen 3’üncü İnşaat ve Konut Konferansı’nda konuşan, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, haksız rekabetin engellenmesi, verginin düşmesi ve kazanılmış inşaat haklarının (müktesep hak) korunması konusunda düzenleme beklediklerini söyledi. 


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve İNDER’in ortak çalışma yapacağını belirten Durbakayım, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na başvuracaklarını belirtti. Konut tüketici için hazırlanan Tüketici Kanunu’nu desteklediklerini, üretici için de bu tip bir uygulamaya ihtiyaç duyulduğunu belirten Durbakayım, “Bir inşaat firmasının batması yüzlerce kişiyi mağdur eder” dedi. 


‘KDV YÜZDE 8 OLSUN’


KONUTDER Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Rahvalı, tüm işyeri ve konutlarda KDV’nin yüzde 18’den 8’e indirilmesini ve arsalarda da yüzde 1’e sabitlenmesini istediklerini ifade etti. Gayrimenkulde vergi yükünün yüzde 30’u bulduğunu kaydeden Rahvalı, “Kurumlar vergisi Fransa’da yüzde 5.5, İtalya’da yüzde 4, Belçika’da yüzde 5” dedi. Arsa arzının sınırlı olması nedeniyle sorunlar yaşandığına dikkat çeken Rahvalı şunları söyledi: “Arsa alıp yıllarca bekletip 20 kat fazla fiyata satıyorlar. Üstelik vergi de ödemiyorlar. Arsayı hapsetmeyi meslek haline getirenlere karşı tedbir almak gerek.” Yabancıya gayrimenkul satışında yeni pazarlar bulunması gerektiğini söyleyen Rahvalı, adres olarak Çin ve Hindistan’ı gösterdi. EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı, sektörün üzerindeki ağır yüklerin kalkması gerektiği belirterek, “Konut üreticileri için vergi ve imar düzenlemeleri konusunda kolaylık sağlanmalı” dedi. Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, alt ve orta gelir grubuna konut üretilebilmesi için vergi yükünün azaltılması gerektiğini belirtti.


Sanayici gelsin ama gitmesin


Sanayi sektöründeki yatırımcıların, inşaatın iyi dönemlerinde gayrimenkule yatırım yaptığını belirten Nazmi Durbakayım, “Sektörde daha fazla oyuncuya ihtiyaç var. Ama gelen kişi kısa dönemli gelip, kaçmamalı. Yap-sat değil, sonrasındaki hizmetler de düşünülmeli. Sanayici gelsin ama gemileri yakıp gelsin” dedi. Son dönemde gündeme gelen iş kazalarını değerlendiren Durbakayım, denetim ve cezaların tek başına yeterli olmadığını, eğitime ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti.


Gülistan Alagöz / Hürriyet