22 / 12 / 2024

Konut ve çatılı iş yerinin tahliye taahhüdü ile tahliyesinde nelere dikkat edilmeli?

Konut ve çatılı iş yerinin tahliye taahhüdü ile tahliyesinde nelere dikkat edilmeli?

Av. Mücahit Beyaz konut ve çatılı iş yerinin tahliye taahhüdü ile tahliyesi hakkında nelere dikkat edilmesi gerektiğini maddeler halinde açıkladı. İşte detaylar...



Konut ve çatılı iş yerinin tahliye taahhüdünde dikkat edilmesi gerekenleri açıklayan Av. Mücahit Beyaz kritik açıklamalarda bulundu. Peki dava veya icra takibi, taahhüt edilen tarihten kaç ay içinde açmalı? Dava veya icra takibi başlatma hakkı kime aittir. İşte ayrıtılar...

TAHLİYE TAAHHÜDÜ NEDİR?

Tahliye taahhüdü, kiracının kiralanan taşınmazı belirli bir tarihte boşaltmayı taahhüt ettiği ve kiracıdan kaynaklanan sözleşmenin sona erdirilmesi haline denilmekte. 

Dayanağı 6098 Sayılı TBK’nun 352.maddesi olup maddede kiracı tarafından verilen tahliye taahhüdü nedeniyle kiraya verenin taahhüt tarihinden itibaren bir ay için dava veya icra takibi başlatmak suretiyle kira sözleşmesinin sona erdirebileceği ve tahliye talep edebileceği belirtilmiştir.

DAVA VEYA İCRA TAKİBİ BAŞLATMAK HAKKI KİME AİTTİR?

Tahliye taahhüdüne dayalı, dava veya icra takibi başlatma hakkı kiraya verene aittir. Örneğin taşınmaz malikinin kiraya veren olmadığı durumlarda tahliye taahhüdüne dayanarak dava veya icra takibi başlatma hakkı, kira sözleşmesinde kiraya veren olarak belirtilen tarafta.

TAHLİYE TAAHHÜDÜ YAZILI OLMALI!

Tahliye taahhüdünün yazılı olması gerekiyor.  Taahhüt kiracı tarafından verilmeli ve Tahliye taahhüdünün ilk kira sözleşmesi ile aynı tarihi taşımaması geekiyor. İlk kira sözleşmesi ile aynı tarihi taşıyan tahliye taahhütleri geçerli kabul edilmez.

Konut ve çatılı iş yerinin tahliye taahhüdü ile tahliyesinde nelere dikkat edilmeli?

DAVA VE İCRA TAKİBİ NE ZAMAN AÇILIR?

Dava veya icra takibi, taahhüt edilen tarihten itibaren 1 ay içinde açılmalı. Örneğin kiracı tarafından 15.07.2024 tarihinde tahliye edileceği belirtilen taahhüdüne dayanarak en geç 15.08.2024 dava veya icra takibi açılması gerekiyor. 

TAHLİYE TAAHHÜDÜ NOTERDEN ONAYLI ŞEKİLDE DÜZENLENEBİLİR

Tahliye taahhüdü, noterden onaylama şeklinde düzenlenebileceği gibi, taraflar arasında adi yazılı belge ile de düzenlenebiliyor.

 Noterden düzenlenen tahliye taahhüdüne imza inkarı mümkün olmadığı için tahliye taahhüdünün noterden düzenlenmesi kiraya verenin lehinedir. Adi yazılı belge altındaki imza kiracı tarafından inkar edildiğinde genel mahkemede dava açarak imzanın kiracıya ait olduğunun ispat edilmesi gerekmekte.

BOŞ KAĞIDA İMZA ATANLAR DİKKAT!

Kiracı tarafından tahliye ve düzenleme tarihi veya tüm bilgileri boş olarak imzalanıp verilen taahhütler geçerli olmakta. Boş kağıda imza atan kişinin üstünün ne şekilde doldurulacağını kabul ettiği ve sonuçlarına katlanması gerektiği Yargıtay tarafından belirtiliyor.

Bu nedenle tamamı veya bir kısmı boş olan tahliye taahhüdün kiraya verene verilmesi ve kiraya veren tarafından bunun doldurulması geçerli olup kiracı tarafından belgenin sonradan anlaşmaya aykırı doldurulduğu iddiası veya belgenin tahliye taahhüdü ile aynı tarihte verildiği savunması ancak kiraya veren tarafından düzenlenmiş imzalı belge ile kanıtlanabilir. 

Kira anlaşmazlığı kavgası müebbetle son buldu! 

Kiracı ve ev sahiplerinin korkusu: Kiracı ev hayali kuramıyor, ev sahibi evini kaybetme kabusu görüyor!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira sözleşmesi hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?


 


Geri Dön