20 / 10 / 2024

Konut ve iş yeri kiralamalarında neye dikkat edilmeli? Gayrimenkul uzmanı uyarıyor! Uzman gayrimenkul danışmanları şart!

Konut ve iş yeri kiralamalarında neye dikkat edilmeli? Gayrimenkul uzmanı uyarıyor! Uzman gayrimenkul danışmanları şart!

Gayrimenkul Danışmanı Ahmet Memiş, konut, iş yeri, arsa ve tarla gibi her türlü gayrimenkul kiralamalarında dikkat edilmesi gerekenleri tek tek açıkladı. Peki kiralama işlemi nasıl yapılır, neye dikkat edilmeli?




Gayrimenkul kiralamalarında dikkat edilmesi gereken krityerler olduğuna dikkat çeken Gayrimenkul uzmanı Ahmet Memiş özellikle uzman gayrimenkul danışmanları ile çalışılması konusunda uyarıyor. Peki kiralama işlemi nasıl yapılır? İşte Ahmet Memiş'in o yazısı...

KİRALAMA İŞLEM NASIL YAPILIR?

''Gayrimenkul kiralama işlemi çok önemli ticari bir faaliyettir. Başlarken iyi niyetli olan İşlemler zamanla değişerek, şartlar gereği art niyetli veya karmaşık hale gelebiliyor.

Sözleşme aşamasındaki, sosyal, ekonomik ve kültürel şartlar zamanla değişmekte, kişiler muhatabını zorda bırakacak, huzurunu kaçıracak şartları talep edebiliyor.

Kullanım süresi 5-10-25-49 yıl gibi uzun olabilir. Zor durumda kalmamak için konusunda tecrübeli, yetkili, konusunda uzmanlaşmış gayrimenkul danışmanı ile çalışmanızı tavsiye ediyoruz. Konut, işyeri, arsa, tarla, arazi ve benzer her türlü gayrimenkul kiralama işlemi yapılabilir.

Önemli olan tarafların sözlü ve yazılı kontrat öncesi, doğru ve yeterli bilgilendirme yapılması, tarafların anlayacağı şekilde hareket edilmesidir. Hem ilgili hukuk esaslarına uygun hem şimdi hem de gelecekteki durum ve gelişen şartlara çözüm olabilecek, çözümü olmayan hususlar olursa nasıl çözüleceğinin ifade edilmesi gerekiyor.


KİRA ÖDEME YÖNTEMİ DEĞİŞEBİLİR Mİ, DEĞİŞİRSE ŞARTLAR NELER?  

Peşin ödeme veya aylık ödeme, gecikme durumunda gecikme tazminatı veya cezası vb. Konuta sonradan oda, havuz, kamelya, kiler eklenmesi veya iptal edilmesi vb. Devletimizin talep ettiği vergi tür ve oranlarının değişimi, kapalı ve açık kullanım alan ve şartların değişmesi, iç ve dış alandaki önemli tadilat ve bakım, kullanılamaz hale gelen tesisat ve donanımların yenilenmesi, klasik kombi yerine hermetik kombi vb.

Gayrimenkul kiralama sürecinin baştan sona yetkili ofis tarafından kontrol edilmesini ısrarla tavsiye ediyoruz. Üstelik ilgili bölge ve alanda tecrübeli ve uzman danışman tercih edilmeli.

Mülk sahibi ve kiracı aralarında anlaşmış, akraba ve tanışıyor olsalar bile tavsiye ediyoruz. İlk etapta taraflar çok sağlıklı ve uzun vadeli düşünmüyor, şimdi ve gelecekte oluşabilecek gelişme ve anlaşmazlıkları ön göremiyor.

Mülk en uygun hangi şartlarda kiralama yapılır, yapılı veya yapısız, boyalı veya boyasız, tadilat yapımı gerekli ise mülk sahibi mi yoksa kiracının yaptırması mı tercih edilmeli, kaba ve ince temizlik nasıl olacak, mobilyalar varsa, listesi nasıl yazılır, güvence bedeli değer kaybına karşı her iki taraf için nasıl korunur, konut kIsa veya uzun süreli olarak amacı dışında kullanılırsa nasıl hareket edilecek, mesken olarak kullanılan konutun içinde ticari hali dokunması, ticari üretim yapılması vb.

Yetkili ofis ve konusunda uzman danışman her iki tarafında haklarını bildirmeli, şimdi ve gelecekte yaşanabilecek konuları aydınlatmalı, bu konularda anlaşmalarını sağlamalıdır.

Her iki tarafa da şahit, bilir kişi, arabulucu, uzlaştırmacı gibi yaklaşımda bulunur. Başlama ve sonrasında anlaşmazlık hali ortaya çıkarsa her iki taraf içinde ortak bilir kişi, bilgi ve şahitliği talep edilebilir.

SONUÇ!

Bütün mülkler için kiralama işlemine yetkili ofis ve uzman danışmanla başlamanız ve tamamlamanız çok önemli. Mülk sahibi belirlenmiş süre ile sınırlı olarak Kiralama İşlemi Yetkilendirmesi yapar. Mülkün durum ve kiralama esasları belirlenir.

Emlak danışmanı hedef kitleye kiralık duyurusu yapar. Adayları inceler, ödeme, kefil, meslek yb bilgileri öğrenir, teyit eder. Kendisi uygun gördüklerini mülk sahibine haber verir.

Şartları netleştirip kira sözleşmesi ve eklerini hazırlar. Onaylatır. Kiralama işleminde hizmet bedelini kiracıdan alır. Mülk sahibi hizmet bedeli ödemez. Sonradan pişman olmamak, zor duruma düşmemek, uzun yıllar şartları doğru belirlenmiş ve kontrat ile kayıt altına alınmış güvenli yönetimi tercih edebilirsiniz. ''

'Ev almayın balon patlayacak' diyenlere İslam Memiş'ten sert çıkış: Almayanların patladığı kesin!

Faiz düşecek beklentisiyle konut kredisi kullananlar dikkat: 1 sene daha yüksek faizli taksit ödemeleri sürecek!

Geri Dön