Sektörel

Konut ve kira krizi giderek büyüyor! Kiralar 1 yılda yüzde 140 arttı!

Ülkemizde konut ve kira krizi git gide büyüyor. 2020'de başlayan pandemi süreciyle başlayan daha sonra kur artışının da etkileriyle yükselişi hız kazanan konut kiralarındaki artış artık kontrolden çıktı. 2020'de başlayan pandemi süreciyle başlayan daha sonra kur artışının da etkileriyle yükselişi hız kazanan konut kiralarındaki artış artık kontrolden çıktı

Ülkemizde konut ve kira krizi git gide büyüyor. 2020'de başlayan pandemi süreciyle başlayan daha sonra kur artışının da etkileriyle yükselişi hız kazanan konut kiralarındaki artış artık kontrolden çıktı. Söz konusu bu artışın önemli nedenlerinden biri olarak yabancılara yapılan kiralamalar da gösteriliyor. 

Peki Türkiye’de kaç yabancı yaşıyor ve konut kiralarına etkileri ne? TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan yaptığı açıklamada son zamanlarda gündemden düşmeyen kira artışlarının sadece yabancılara bağlanmasının doğru olmadığını söylüyor.

İstanbul'da ortalama kira 13 bin TL'yi aştı

Mega kent İstanbul'da konut kira artışı hız kesmezken ortalama kiralar 13 bin TL'yi aştı. Bir gayrimenkul platformu tarafından yapılan araştırmalara göre, kiralar Mart'ta aylık yüzde 11 arttı. Söz konusu bu yükseliş bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 140'ı geçti. Kiralık konut değeri metrekare başına 130 TL oldu.

Konut kiralarının en yüksek olduğu ilçe hangisi?Verilen detaylara göre, Sarıyer'de 10 bin Türk Lirası ile yalnızca 36 metrekarelik bir konut kiralanabiliyor. Beşiktaş'ta da aynı paraya 39 metrekarelik konutta oturulabiliyor. Beşiktaş'ı 52 metrekare ile Beyoğlu, 53 metrekare ile Kadıköy ve 55 metrekare ile Şişli izliyor. Kiraların en ucuz olduğu ilçe de Silivri olarak belirtiliyor. 10 bin Türk Lirası 167 metrekarelik bir konutun kirasını karşılıyor. Daha sonra 152 metrekare ile Arnavutköy, 145 metrekare ile Çatalca, 139 metrekare ile Sultanbeyli ve 130 metrekare ile Sultangazi ilçeleri geliyor.
 

Türkiye’de resmi izinle ikamet eden yabancı sayısı 1,3 milyon

Verilen detaylara göre, dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda yer alıyor. Türkiye’de 4 Mayıs 2023 verilerine göre 3 milyon 395 bin 909 Suriyeli mültecinin dışında ayrıca 1 milyon 307 bin yabancı resmi ikamet izni ile yaşıyor. İlk sırada 147 bin 717 ile Rus vatandaşları bulunuyor. Ukrayna vatandaşları da 44 bin ile 9. sırada yer alıyor.
 
 

Türkiye’de yabancı sayısı 6 milyona yaklaştı

 

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan verilere göre 4 Mayıs 2023 tarihi itibarıyla Türkiye’de 1 milyon 307 bin 847 yabancı resmi izinle ikamet ediyor. 2005'te ikamet izni olan yabancı sayısı 179 bin idi. 
2015'te 400 bini aşan yabancı sayısı 2018'te 856 bine ulaştı. Yine verilen bilgilere göre, İkamet izni ile Türkiye’de yabancı sayısı 2019'da da ilk defa 1 milyonu aşarak 1 milyon 101 bine çıktı. Son üç senedir bu sayı 1,3 milyonun üzerinde seyrediyor.

Yabancıların yarıdan fazlası İstanbul’da yaşıyor

Konut kiralarında yaşanan artışı ve bu artışta yabancıların payını masaya yatıran TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan geçici koruma kapsamında en fazla Suriyelinin yaşadığı ilin İstanbul olduğuna değindi.

Hakan Akdoğan, “Geçici koruma kapsamında, Suriye vatandaşlarının en yoğun olduğu şehir, 531 bin 55 ile mega kent İstanbul. İstanbul'da kayıtlı Suriyeli sayısının ilde yaşayan toplam kişi sayısına oranı yüzde 3,23 seviyelerinde. İkamet izni alarak mega kent İstanbul'da yaşayan 680 bin 280 yabancı var. Bunlar içerisinde aile ikamet izni ile, öğrenci ikamet izni ile, kısa dönemli olmak üzere de farklılıklar gösteriyor. Kiralarda yaşanan bu artışın yalnızca yabancılar sebebiyle yükseldiğini söyleyebilmek mümkün değil. Lakin İstanbul ve Antalya gibi bazı şehirlerde Rusya Federasyonu vatandaşlarının ve Suriye vatandaşlarının etkisi ile bir etkisi var. Mega kent İstanbul'da yabancıların ikametinin yoğun olduğu ilçeler de var. Hatta bu ilçelerdeki bazı mahallelerde de yeni ikamete de izin verilmiyor. Bunlara bakıldığında Fatih en yoğun ilçelerimizin başında geliyor. Bunun dışında  Esenyurt, Beyoğlu, Zeytinburnu yoğun olanlar arasında gösterilebilir.

Yabancılara ikamet iznine kapalı olan ilçeler

Yaptığı açıklamada Şişli'de Beşiktaş'ta, Beylikdüzü'nde, Küçükçekmece'de, Sarıyer'de, Ümraniye ve Tuzla'da da bazı mahalleler ikamete kapalı olduğunu dile getiren Hakan Akdoğan, “Ülkemizde çeşitli bölgelerdeki yabancı yoğunluğu göz önünde bulundurularak Bakanlık tarafından daha önce belirli şehirlerdeki 781 mahalle yeni doğan ve çekirdek aile birleşimi dışında geçici koruma kaydına, uluslararası koruma kaydına, ikamet iznine, geçici koruma ya da uluslararası koruma ile ikamet izni kapsamındaki yabancıların ikamet ili değişikliği yapılması işlemlerine kapatıldı. 1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla kapalı mahalle sayısı 1169’a çıkarıldı” dedi.

700 bin kamu işçisinin taban ücreti 15 bin TL ilk 6 ay için zam oranı ise yüzde 45 oldu!

Akbanklılara tam 10 bin TL’yi aşan chip-para fırsatı! Anneler Günü kampanyasını sakın kaçırmayın!

Konuta erişilebilirlik nasıl kolaylaşır? Fahiş fiyatlar için hangi önlemler alınmalı?