21 / 06 / 2024

Konut yatırımcılarının yeni adresi KKTC ve Dubai oldu!

Konut yatırımcılarının yeni adresi KKTC ve Dubai oldu!

Konut yatırımcıları gözünü KKTC ve Dubai'ye dikti. Yavru Vatan'da Türkiye vatandaşlarına konut alma hakkı birden, üçe yükseltilirken; zenginler de milyon dolarlık yatırım için Dubai'nin yolunu tuttu.



Dünyaca ünlü Forbes dergisinin yurt dışında gayrimenkul satın alınabilecek en karlı ülke olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni göstermesi gözleri 'Yavru Vatan'a çevirdi. Ülkemizde sürekli olarak artış gösteren konut fiyatları sebebiyle son bir senede gözde yatırım bölgeerinin başında gelen KKTC'nin dışında Dubai'de de konut sahibi olan Türkler'in sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Paylaşılan detaylara göre KKTC'de "Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama Yasa Tasarısı" Cumhuriyet Meclisi'nde oy çokluğu ile kabul edilirken, yeni yasayla Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına konut edinme hakkının birden, üçe yükseltilmesine karar verildi. Önceki düzenlemede de yabancılar Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bir konut ya da apartman dairesi alabiliyorlardı fakat yeni düzenlemeye müstakil ev alımında arazi sınırlandırılması eklendi. Daha önce, müstakil konut alımında konutun içerisinde yer aldığı arazi 5 dönüme kadar çıkarken, değişiklikle bu alan 2,5 dönüme indirildi.

ORTALAMA 500 STERLİN 

Haber Global'den Sibel Gülersöyler imzalı habere göre Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Hasan Ceran, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde en gözde lokasyonların, Magusa, Esentepe, Gaziveren ve İskele olduğunu dile getiriren, "KKTC’de konut yatırımına Rus, İranlı ve Avrupalılar'dan sonra Türkiye'den de talep yüksek. Son yasayla Türkiye'den talepler katlanacaktır" ifadelerini kullandı.

Konut yatırımcılarının yeni adresi KKTC ve Dubai oldu!

Girne'nin merkezinde 1 oda 1 salon konut kiralarının 400 ile 650 İngiliz Sterlini arasında değiştiğini kaydeden Ceran, şöyle konuştu: "2 bin 500, 3 bin Sterlin karşılığında kiralık penthouse konutlar da bulunuyor. Girne, Lefkoşa, Gazimağusa gibi merkez bölgelerde artış gösteren kiralık ihtiyacı bu bölgelerde inşaat faaliyetlerini artırdı. Satılık 1+0 konutların fiyatları da  55 bin Sterlin. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 20’den fazla üniversitesi, 110 binden fazla öğrencisi ile hem eğitim hem de turizm adası konumunda. Bu nedenle turistlere ve öğrencilere kısa zamanlı kiralamaların karlı ve avantajlı olması gayrimenkul yatırımcılarını adaya yöneltiyor."

DUBAİ DE HAREKETLİ

Türk vatandaşlarının konut yatırımında bir diğer gözde lokasyonu da Dubai oldu. Uluslararası Gayrimenkul Uzmanı Şerif Nadi Varlı da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada tüm dünyada enflasyon ve konut kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle "emlak piyasasında" genel bir durgunluk hakim olduğuna değinirken "Ancak Dubai'de bunun tam tersi bir söz konusu. Dubai gayrimenkul pazarındaki işlem sayısı 2024'ün ilk çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 20 artış göstererek 34 bin 178 adet ile rekor kırdı" dedi.

Konut yatırımcılarının yeni adresi KKTC ve Dubai oldu!

130 MİLYON DOLAR 

Dubai'de 2023'te en pahalı konut satışının 130 milyon dolar ile bir Türk’e yapıldığını kaydeden Şerif Nadi Varlı, "Türkler bundan 10 sene önce senede 130 milyon dolar yurt dışında gayrimenkul alımı yaparken, sadece geçtiğimiz Ocak'ta 133 milyon dolarlık alım yapılması dikkat çekici. Dubai'de 300 bin dolar ile 1 milyon dolar aralığındaki gayrimenkuller en sık sattığımız yatırımlar. Genel olarak markalı, rezidans projelerinden stüdyo, 1 oda 1 salon, 2 oda 1 salon daireler ilgi görüyor" bilgisini paylaştı.

ARZ-TALEP BOZULDU

Yoğun talep sebebiyle arz-talep dengesinin bozulduğunu da dile getiren Varlı, "2024'ün ilk üç ayında Dubai’de nüfus 26 bin kişi artış gösterirken, yalnızca 6 bin 500 civarında yeni konut teslim edildi. Söz konusu bu durumun arz-talep dengesizliğine yol açtı. Hazır ev sıkıntısı, kiralık stok üzerinde dalgalanma etkisi yarattı ve kira fiyatlarında yıllık yüzde 22'lik bir artışa sebep oldu" dedi.

 

 

Arsa alacaklar dikkat: 2 şehirdeki 3 arsa satışında tarihler verildi! 

İZKA İnşaat'tan 35. yıl kampanyası! Merkez Yaşam Konak'ta yüzde 25 peşinat, 1.29 vade farkı ve 48 ay taksitle!

BİM Cuma Kataloğu: RKS XS25 elektrikli bisiklet 26.999 TL! Alfa Romeo elektrikli bisiklet R1 17.999 TL!


Geri Dön