03 / 09 / 2024

Konut yatırımcılarının yeni gözdesi KKTC oldu!

Konut yatırımcılarının yeni gözdesi KKTC oldu!

Türk vatandaşların emlakta yeni rotası KKTC oldu. Çıkartılan son yasal düzenleme ile konut alma hakkı birden üçe yükseltildi.



Forbes dergisinin yurt dışında mülk satın alınabilecek en karlı ülke olarak KKTC'yi göstermesi yatırımcıları da ‘Yavru Vatan'a yöneltti. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre ülkemizde artış gösteren konut fiyatları sebebiyle, son bir senede gözde yatırım yerlerinin başında gelen KKTC de konut sahibi olan Türkler'in sayısı her geçen gün artıyor. KKTC'de "Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama Yasa Tasarısı" Cumhuriyet Meclisi'nde oy çokluğu ile kabul edilirken, yeni yasa ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına konut edinme hakkının birden üçe yükseltildi.


AMORTİSMAN SÜRESİ KISA


Haber Global’den Sibel Gülersöyler imzalı habere göre Kıbrıs emlak piyasasını masaya yatıran  ve bölgede projeler yürüten İnşaat Mühendisi Aycan Fenercioğlu, Kıbrıs'ta son 3 senedir nşaat sektörünün hız kazandığını dile getirerek, "Türkiye’den konut alamayacak duruma gelen yatırımcılar, KKTC’den çok daha uygun fiyatlara vadeli bir biçimde konut alabiliyorlar. Bununla beraber yine konut fiyatlarının Türkiye ve diğer ülkelere göre daha uygun olması da yine tercih sebebi oldu. Türkiye’de son 2 senedir uygulanan kira sınırlamasından ve kiraların düşük kalmasından dolayı da yatırımcılar Kıbrıs’ı tercih ediyorı. Çünkü Türkiye’de amortisman süreleri 20 seneyi bulurken, KKTC’de bu süre ortalama 10-12 sene bandındadır" dedi.

Konut yatırımcılarının yeni gözdesi KKTC oldu!

ARSA KISITLAMASI

Kıbrıs'ta yatırım yapılacak yerleri sıralayan Fenercioğlu, İskele, Esentepe, Gaziveren, Güzelyurt bölgelerini telaffuz etti. Açıklamasında Kuzey Kıbrıs’ta konut ve arsa yatırımlarının daha yaygın olduğunu kaydeden Fenercioğlu, "Yasaya göre, KKTC vatandaşı olmayan kişiler ticari gayrimenkul alamıyor, yalnızca konut ve arsa alabiliyorlar.” dedi.

ARSALAR DEĞERLENİYOR

 Gayrimenkul Uzmanı İnşaat Yüksek Mühendisi Dr. Mustafa Koçak yaptığı açıklamada yapılan  bu değişikliğin firmaların yönünü Türkiye'ye çevirmelerine sebep olduğunu kaydetti. Koçak açıklamasında kiralık piyasasına dair de genelde kısa süreli ya da dönemlik kiralamaların tercih edildiğini kaydederek, "KKTC’de yıllık kira getirisi yüzde 8 olarak düşünülebilir" ifadelerini kullandı.

Açıklamasında Kuzey Kıbrıs’ta mülk sahibi olmak için gereken yasal prosedürleri de tek tek sıralayan Mustafa Koçak, "Sabıkası olanlar yatırım yapamıyor. Kuzey Kıbrıs’ta suç oranı oldukça düşük. Bununla beraber ayrıca yine yapılan satış sözleşmenin vergisinin ödenip tapuya işlenmesi gerekiyor" dedi. Açıklamasında ilerleyen günlerde talepten ötürü inşaat sektörünün ivmesinin daha da artacağını dil getiren Koçak, "Kıbrıs ada olduğu için, arz son derece kısıtlı, bu nedenle arsalar gün geçtikçe değerleniyor" ifadelerini kullandı. 

 

BİM'e cuma günü RKS RSI X PRO kalın teker elektrikli bisiklet geliyor! 6 Eylül BİM aktüel ürünler kataloğu!

Gayrimenkul yatırımı her zaman cazip olmaya devam edecek! 

Eylül kira zam oranı açıklandı: Eylülde kiralara yüzde 64,91 zam yapılacak!


Geri Dön