11 / 10 / 2024

Konut yatırımı yapacaklar dikkat: En yüksek ve en düşük emlak vergileri nerelerde?

Konut yatırımı yapacaklar dikkat: En yüksek ve en düşük emlak vergileri nerelerde?

Yeni bir rapora göre, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin emlak yatırımı için ilk sıralarda yer aldığı belirlendi. Peki En yüksek ve en düşük emlak vergileri nerelerde?




İngiltere merkezli uluslararası taşımacılık ve nakliye şirketi 1st Move International tarafından yapılan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, Litvanya ve Macaristan emlak yatırımı yapmak için en iyi ülkeler arasında bulunurken, Belçika ve Fransa en kötü ülkeler arasında oldu. 

Euronews'te yer alan habere göre; rapor, emlak vergisi oranları, kira üzerinden alınan gelir vergisi ve brüt kira getirisi de dahil olacak şekilde Avrupa ülkelerindeki emlak yatırımlarının temel unsurlarında incelemeler yaptı. Bulgular, Litvanya'nın emlak yatırımı için en iyi seçenek olduğunu ortaya koydu.

Konut yatırımı yapacaklar dikkat: En yüksek ve en düşük emlak vergileri nerelerde?

GAYRİMENKUL YATIRIMINDA EN AVANTAJLI ÜLKELER 

Litvanya'nın başkenti Vilnius, Global Property Guide'ın son rakamlarına göre yüzde 5,65 kira getirisi vaat ediyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) göre, ülkede kiralar yüksek ve 2015 yılındaki seviyesinin yüzde 170'inden yüksek. Kira üzerinden alınan gelir vergisi yüzde 15 gibi makul bir oran olurken, yabancıların gayrimenkul almasına da kısıtlama getirilmedi. 

Eurostat'a göre, emlak fiyatları 2024 yılının  ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 10'dan fazla yükseldi ve bu trendin sürmesi muhtemel.  Bu da iyi bir yatırım getirisi sunuyor. 

Estonya, yatırımcılar için en iyi ikinci seçenek şeklinde ifade ediliyor. Baltık ülkesinde ikamet etmeyenlerin de şehirde gayrimenkul satın almasına izin veriliyor. Vergiler dahil satın alma maliyetinin yaklaşık yüzde 1,3 ile düşük olduğu öngörülüyor. Bu arada kira bedelleri nispeten yüksek olup yıllık brüt kira getirisi yaklaşık yüzde 4,5 ve kira üzerinden alınan gelir vergisi yüzde 20 oranında belirlendi. 

2024 Haziran'a kadar olan yıl içinde emlak fiyatlarının yüzde 6,7 oranında artması ile yatırımın değeri daha da yükselebilir. 

Bu raporda üçüncü sırada yer alan Romanya'nın avantajları arasında nispeten ucuz ek satın alma maliyetleri, yüzde 10 gibi çok düşük bir ortalama kira gelir vergisi oranı ve yıllık yüzde 6,46 gibi nispeten yüksek bir brüt kira kazancı bulunuyor. 

İrlanda, esas olarak yüksek kira bedelleri sebebiyle yüksek getiri vaat ediyor  fakat yüksek vergiler yıllık net gelirin azalmasına sebep olabilir. Ülke, artan nüfus için yeterli sayıda konut inşa edilmemesi ve fiyatların yükselmeyi sürdürmesi sebebiyle konut krizi ile karşı karşıya.

Rapora göre, Macaristan, Slovenya ve Polonya gibi kiraların yüksek (Macaristan'da 2015 seviyesinin yüzde 180'i) fakat vergilerin ılımlı olduğu orta ve doğu Avrupa ülkelerinde de emlak yatırımı yapmak için iyi fırsatlar bulunuyor. 

Eurostat'a göre, Haziran 2024'ten önceki 12 ayda Polonya'da konut fiyatları yüzde 17,7, Macaristan'da yüzde 9,8 ve Slovenya'da yüzde 6,7 oranında yükseliş kaydetti. 

Konut yatırımı yapacaklar dikkat: En yüksek ve en düşük emlak vergileri nerelerde?

GAYRİMENKUL YATIRIMI İÇİN EN KÖTÜ ÜLKELER 

Rapora göre, emlak yatırımı düşünmek için en kötü ülke Belçika olurken, onu Fransa ve Yunanistan yakından izliyor. 

Belçika, Avrupa'daki en yüksek işlem maliyetlerinden birine sahip ve kira üzerindeki gelir vergisi kolaylıkla yüzde 50'yi görebilir. Ortalama getiri yüzde 4,2 civarında ancak Brüksel'de bu oran daha fazla olabilir. Emlak fiyatları 2024 yılının ikinci üç ayında yıllık bazda yüzde 3,4 oranında yükseliş gösterdi. 

Fransa'nın emlak yatırımı yapmak için en kötü ikinci ülke olarak değerlendirildiği raporda, satın alma ve kiralamadaki vergi ve maliyetlerin nispeten fazla olduğuna dikkat çekilyior. Örneğin, gayrimenkul yatırımcılarının ortalama kira geliri vergi oranı yüzde 18,28. Yıllık brüt kira getirisi ise yüzde 4,5 seviyesinde bulunuyor. Eurostat'a göre, Fransa'da emlak fiyatları bu sene yüzde 4,6 oranında düştü. 

Rapora göre Yunanistan, yüksek satın alma maliyetleri ve ortalama kira gelir vergisi oranlarının yüzde 33'ün üzerinde olması sebebiyle emlak yatırımı için en kötü ülkeler listesinde üçüncü sırada bulundu. 

Konut yatırımı yapacaklar dikkat: En yüksek ve en düşük emlak vergileri nerelerde?

GOOGLE'A GÖRE EN İYİ YERLER İSPANYA VE PORTEKİZ

Raporda, Google aramalarına göre en popüler ülkelerin hangileri olduğu araştırıldı ve İspanya ile Portekiz'in satın almak için en çok tercih edilen bölgeler olduğu belirlendi. 

İspanya için 2023-2024 yılları arasında mülk satın almaya yönelik küresel aramalar 279 bine çıktı. 

Yabancı yatırımcılara yerleşik olmayan vergi avantajları sağlayan  İspanya'da, vergilendirilebilir gelir (bir mülkün kiralanması gibi) üzerinden Avrupa Birliği (AB)/Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) vatandaşları için yüzde 19 veya üçüncü ülke vatandaşları için yüzde 24 standart oran uygulaması yapılıyor. 

En çok aranan ikinci ülke ise yabancıların yerel halkla aynı koşullar altında gayrimenkul alımı yapabildiği Portekiz oldu ve bu ülkede mülk satın alma ile ilgili arama terimlerinde 270 bini aşkın arama gerçekleştirildi. 

Fakat bu iki ülkenin popülaritesi, yerel halk için kronik bir uygun fiyatlı konut sıkıntısına neden oluyor. OECD'ye göre, Portekiz'de 2015 senesinden beri nominal konut fiyatları neredeyse yüzde 70 oranında yükseliş gösterdi. 

Merkez Bankası anketiyle yeni emekli ve memur maaşları belli oldu: Emeklilere Ocak'ta yüzde 15,53 zam!

Barınma sorunu büyüyor! Üniversite öğrencileri en çok yüksek kiralardan şikayet ediyor!

Pırlantada büyük fırsat günleri başladı! Net yüzde 50 indirim!


Geri Dön