Sektörel

Konut yatırımının yeni yıldızı Kıbrıs oldu!

Konut yatırımcılarının yeni adresi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) oldu. Ülkemizde konut yatırımının pahalı hale gelmesi ve finansmana erişim sorunları Türk gayrimenkul yatırımcıları Kıbrıs’a yöneltti.

Akdeniz’in 3. büyük adası Kıbrıs, son dönemlerde inşaat projeleri ve yatırımcı ilgisiyle oldukça dikkat çekiyor. Dünya’da yer alan habere göre sıcak iklimi, 300 gün turizm potansiyeli, gayrimenkul fiyatlarının Avrupa’ya göre daha düşük olması ve poundla kira getirisiyle cezbeden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), adeta yabancı konut yatırımcılarının akınına uğruyor. Kıbrıs’ta  yerli, yabancı yaklaşık olarak 30 tanesi büyük olmak üzere, irili ufaklı pek çok müteahhidin 100’lerce daireyi aşan konut projeleri sürüyor.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Kuzey Kıbrıs’ta özellikle son 3 senedir inşaat sektörünün bir hayli hız kazandığını dile getiren Fenercioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, “2020’den beri artış gösteren bir talep söz konusu. Son 1-2 senedir de Türk yatırımcıların talebi oldukça yüksek. Tabii bunda ülkemizdeki gayrimenkul piyasasının da etkisi yüksek. Türkiye’de konut alamayacak duruma gelen yatırımcılar, Kıbrıs’tan çok daha uygun fiyatlara vadeli bir biçimde konut alabiliyorlar.  Kuzey Kıbrıs’ta daha önceden de talepler vardı fakat son 2 senedir özellikle Türk yatırımcılar ve müteahhitlerinin gözdesi oldu. Yine konut fiyatlarının Türkiye ve diğer ülkelere göre daha uygun olması da yine tercih nedeni oldu. Bununla beraber 2021’de Forbes dergisi tarafından, sahil kenarı bölgeler arasında yatırım yapılabilirlik açısından 1. seçildi” diye konuştu.

AMORTİSMAN SÜRESİ 10-12 YIL

Açıklamasında Kıbrıs’ta yıldızı parlayan İskele’nin dışında, Girne, Gazimağusa, Esentepe ve Gaziveren’in de  yatırımcıların gözdesi olduğunu söyleyen Fenercioğlu,  en çok Rusya, İran ve Avrupa’dan talep geldiğini söyledi. Yaptığı açıklamada bu ülkeleri daha sonra Türkler’in takip ettiğini belirten Fenercioğlu, ülkemizde son 2 senedir uygulanan kira sınırlamasından ve kiraların düşük kalmasından dolayı da, yatırımcıların Kıbrıs’ı tercih etmeye başladığını söyledi.

Aycan Fenercioğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Çünkü Türkiye’de amortisman süreleri 20 seneye ulaşırken, KKTC’de söz konusu bu süre ortalama 10-12 sene bandındadır. Kuzey Kıbrıs’ta birkaç nokta yatırım açısından da dikkat çekiyor. Söz konusu bu bölgeler özellikle İskele, Esentepe, Gaziveren, Güzelyurt diyebiliriz.. İskele 2021’den beri çok talep gören bir bölge olarak öne çıkıyor. Tabi şu an için o bölgede çok fazla inşaat ve stok var. Her bölgenin farklı dinamikleri de var. Konu ile ilgili olarak bir örnek vermek gerekirse, Esentepe daha çok villa ve yatay mimarinin olduğu bir bölge. Gaziveren sağlık turizminin gelişeceği bölge şeklinde dikkat çekmekte ve o bölgede ilerleyen dönemlerde hastane projeleri hayata geçirilecek. Bununla beraber Güzelyurt bölgesinde ODTÜ’nün kampüsü bulunuyor ve ciddi anlamda bir konut ihtiyacı bulunuyor” dedi.


YILLK KİRA GETİRİ ORANI YÜZDE 8

Açıklamasında Kıbrıs’ın turizm ülkesi olduğu için uzun süreli kiralamadan ziyade kısa süreli ya da dönemlik kiralamaların daha çok tercih edildiğini dile getiren Aycan Fenercioğlu, “KKTC’de yıllık kira getirisi yüzde 8 şeklinde düşünülebilir. Tabi bu ortalama kira getirisi, yüzde 5 olan bölgeler olduğu gibi yüzde 10 kira getirisi olan yatırımlar da bulunuyor. Bu nedenle yüksek getiri sağlamak isteyen yatırımcılar, iyi araştırma yapması gerekli”

TÜRKLERİN KONUT ALMA HAKKI 1’DEN 3’E ÇIKTI


Yaptığı açıklamada konut ve arsa yatırımlarının daha yaygın olduğunu kaydeden Fenercioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, “KKTC’de yabancıların mal alım hakkı 1 adetle sınırlıdır. Yani KKTC’li olmayan bir vatandaş yalnızca 1 adet konut alabiliyor. Söz konusu bu yeni düzenlemeyle beraber KKTC’yi tanıyan ülke vatandaşlarına, yani Türk vatandaşları bu kapsamda yer alıyor. Toplamda 3 adet taşınmaz edinebilir hale geldiler. Bu değişiklikle beraber de KKTC’deki müteahhit firmalar da yönünü Türkiye’ye çevirdi. Konut yatırımlarının bir diğer avantajı da vadeli satışlar. Yatırımcılar düşük bir peşinat ödeyip söz konusu konutu vadeli bir biçimde satın alabiliyor. KKTC vatandaşı olmayanlar ticari gayrimenkul alamıyor. Yasaya göre yalnızca konut ve arsa alabiliyorlar. Arsa yatırımında ise yabancılara 1 dönüm kısıtlaması var. Yani KKTC vatandaşı olmayanlar arsa yatırımı yapmak isterse en çok 1 dönümlük yer alabiliyor. 21 Mayıs tarihinden  önceki düzenlemede yabancı kişiler birleşip hisseli arsa satın alabiliyordu fakat son düzenleme ile beraber hisseli alımının da önüne geçildi. Yani 1 dönümün üzerinde bir arsa varsa, söz konusu u arsayı KKTC vatandaşı olmayanlar alamıyor. KKTC’de 1 dönüm 1.338 metrekare şeklinde geçiyor. Türkiye’de ise 1 dönüm 1.000 metrekare oluyor” diye konuştu.

KDV ORANI YÜZDE 5

Açıklamasında KKTC’de tapu harcının yüzde 12 oranında olduğunu da kaydeden Aycan Fenercioğlu, konut alma sürecini şu ifadelerle anlattı; “Türk vatandaşları toplamda 3 mülk alabiliyor demiştik. Söz konusu bu 3 mülk için de, ilk tapuda yüzde 6, 2. Tapuda yüzde 9 ve 3. Tapuda yüzde 12 tapu harcı ödüyor.  Yani alacağı ilk 2 tapuda indirim söz konusu oluyor. Ülkemizde bu oran yüzde 4 biliyorsunuz. Bu açıdan baktığımız zaman  KKTC’nin tapu harcı bizdekinden daha yüksek. Tabi ülkede konut fiyatları Türkiye’ye nazaran çok daha uygun olduğu için, tapu harç bedelleri nispeten daha düşük çıkıyor. Bunun dışında KDV oranı da yüzde 5. Tabi burada da KKTC avantajlı duruma geçiyor. Çünkü Türkiye’de KDV oranı yüzde 10 ve yüzde 20 şeklinde uygulanıyor.”

 

Bakanlık açıkladı! Depremzedelerin evleri 2025 yıl sonuna kadar teslim edilecek...

Çocuklu ailelere destek! En az 3 çocuğu olan ailelere maaş bağlanacak! 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira zamları artık nasıl hesaplanacak?