Sektörel

Konuta damga vergisi ayarı!

Körfez ülkelerinden 50 yatırımcı İstanbul’a çıkarma yaptı. Konut projelerinde fırsatları inceleyen Arap sermayedarlar ve Türk gayrimenkul sektörüne hükümetten müjdeli haber geldi.

Körfez ülkelerinden 50 yatırımcı İstanbul’a çıkarma yaptı. Konut projelerinde fırsatları inceleyen Arap sermayedarlar ve Türk gayrimenkul sektörüne hükümetten müjdeli haber geldi. AK Parti Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, damga vergisinde yeni düzenlemenin seçim sonrası TBMM’ye getirileceğini açıkladı.


İnşaat sektör temsilcilerinin konutta dolaylı vergilerin kaldırılması talebine hükümet kanadından olumlu yanıt geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, seçim sonrası, damga vergisinde düzenleme yapacaklarını açıkladı. Cironun yüzde 15'inin bu vergi türüne gittiğine işaret eden Demiröz, sektör temsilcilerine, “Yani karınızın yüzde 15-16'sı Damga Vergisi'ne gidiyor. Bunun mutlaka düzeltilmesi lazım. Diğer ruhsat harçları falan hariç, 1 Kasım seçimleri sonrası oluşacak parlamentoda bu konu gündeme gelecek ve en kısa zamanda Damga Vergisi'ndeki haksız vergi tahsilatı önlenecek” müjdesini verdi.


KÖRFEZ'DEN 50 YATIRIMCI GELDİ

Türk ve Körfez yatımcılarını bir araya getiren “Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması” etkinliği İstanbul'da başladı. Katar, Kuveyt, Dubai, Suudi Arabistan gibi Körfez ülkelerinden gelen 50'ye yakın yabancı yatırımcının geldiği zirvede, Türkiye'de konut sektöründeki yatırım fırsatları masaya yatırıldı. Üç gün sürecek etkinlikte, Körfez ve Türk yatırımcıları ikili görüşmeler yapacak, projelerini tanıtacak.


İNŞAAT BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİ

Zirvenin açılışında konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, inşaat sektörünün, proje üretiminde Çin'den sonra dünyanın ikinci büyüğü olduğunu söyledi. Vergi konusuna da değinen Demiröz, harçlarda bölgesel dengelerin gözetilmesi gerektiğini belirterek, “Mesela Bitlis ile İstanbul'daki harçlar aynı olmamalı ama üniter devlet olunca aynı rakamlar oluşuyor” görüşünü paylaştı. Sektörün istihdamda lider olduğunu, inşaat malzemelerinin büyük kısmı Türkiye'de üretildiği için cari açığa olumsuz katkı sağlamadığını vurguladı. Demiröz, “Sektör yüzde 23-25 büyürken Türkiye'nin yüzde 8 büyüdüğü yıllar oldu. Lokomotif yine inşaat sektörüydü” diye konuştu.


YABANCIYA SATIŞI 20 MİLYAR DOLARA ÇIKARALIM

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, İstanbul-Körfez yatırım iş birliğini artırma çağrısında bulundu. Çelik, sözlerine şu şekilde devam etti: “Muradımız; İstanbul'un dördüncü boğaz köprüsünü İstanbul'dan Körfez'e kadar uzatalım, yatırım iş birliğini artıralım. Mütekabiliyet Yasası çıktıktan sonraki 2-3 yıl içerisinde bu sektör aşağı yukarı 4-5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştı. Ülkemizde yılda satılan 550 bin konutun yüzde 5'ini - 10'unu yabancıya satarsak daha bu pazarın büyüyecek, 15-20 milyar dolara çıkacak hacmi var”

'SEÇİM SONRASI CİDDİ PARA GİRİŞİ OLACAK'

Seçim sonrasında Türkiye'ye ciddi para girişi beklediklerini ifade eden Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, yatırımcıların TL'deki düşüş için “alım yapmanın zamanıdır” şeklinde gördüğünü söyledi. Büyük para girişlerinin, Batı kaynaklı geldiğinin altını çizen Elmas, “ Arap ülkelerinden de var. Ancak onlar, Avrupa'dan dolanıp geliyorlar” diye konuştu.


Türkiye en güvenli liman

Gayrimenkul şirketi Sotheby's International Realty CEO'su George Azar da Arapların ilgisinin kendilerini İstanbul'da yatırım fırsatlarını görmeye ittiğini belirterek, “Yatırım yapılacak tek Müslüman ülke burası olarak görüyorlar” dedi. Bölgede en güvenli liman olarak Türkiye'yi gördüklerini de söyledi.


Londra'dan Bodrum'a

Dubai kökenli Elysian CEO'su Noman Mahmood ise genel olarak yatırımlarını Londra'da yaptıklarını ancak İstanbul başta olmak üzere Bodrum'da yatırımlar düşündüklerini söyledi. Körfez'den İstanbul'a olan yoğun talep nedeniyle burada olduklarının altını çizdi..


1 Kasım öncesi 2+1'e hücum

7 Haziran seçimlerine kadar, satışların çok iyi gittiğine dikkat çeken Elmas, ancak seçim sonrası bir duraklama yaşandığına vurgu yaptı. Altan Elmas, şöyle devam etti:“Seçim sonrası fiyat artışlarını dikkate alan bir kitle var. Yatırım için net pozisyon alıyorlar. Kasım-Aralık'ta satışların artacağını öngörüyorlar. Şimdiden, 1+1, 2+1'e yatırım yapılıyor.”


Yabancıya satış % 20

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Yabancıya mülk satışı için ilave düzenlemelere gerektiğini söyledi. Yabancıya satışın son 1,5- 2 yılda yüzde 5'ten yüzde 20'lere çıktığını söyleyen Kurum, “Terörün bitmesi, istikrar, yabancının bakışı ve Türkiye ekonomisi açısından önemli" dedi.


3.1'lik kur fiyata % 10 yansır

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Yılı 2014'ün altında kapatmayız. Şu anda 2013'le başa baş gidiyoruz” dedi. Kurun 3 lirayı aşması halinde, bunun maliyetleri etkileyeceğini söyleyen Çelik, “Bu da yüzde 5 ila 10 artış getirir. Kur aşağı salınırsa fiyatlar bu seviyede kalır. Yükselirse, artış olur” dedi.


Yatırım için kaygılı değiliz

Dubai merkezli Alliance Uluslararsı Yatırım şirketi CEO'su Davud Shezawi, Türkiye'de şirket olarak yatıımları bulunduğunu ve bu yatırımlarını artırmak için Türk firmaları ile görüşeceklerini söyledi. Shezawi, yatırım konusunda kendilerini kaygılandıran bir durum olmadığını vurguladı.


Yeni Şafak