Sektörel

Konuta ilgi neden artıyor?

İnşaat Sektörü Analiz Raporları sektörün iç dinamikleri konusunda önemli ipuçları veriyor. Rapora göre 2014 yılsonu itibariyle Türk müteahhitlerin faaliyet gösterdikleri ülke sayısı 104'e, projelerin toplam tutarı ise 3003 milyar ABD dolarına ulaştı

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin yayınladığı son İnşaat Sektörü Analiz Raporları sektörün iç dinamikleri konusunda önemli ipuçları veriyor. Rapora göre 2014 yılsonu itibariyle Türk müteahhitlerin faaliyet gösterdikleri ülke sayısı 104'e, projelerin toplam tutarı ise 3003 milyar ABD dolarına ulaştı. GEREK yurtiçinde, gerek yurtdışında hem riskleri hem de fırsatları yakından izleyerek yol almakta yarar olduğu vurgulanan TMB raporunda, "Makroekonomik ve sektörel bazda değerlendirildiğinde, büyüme odaklı düşünmenin ötesinde, ekonomik istikrarı sağlayacak, kamu yatırımlarının hız kesmeden devamını mümkün kılacak ve özel sektörü yatırıma teşvik edecek ortamın yaratılması önemli olmaya devam etmektedir" deniliyor. 


'Hükümetin gündemindeki, kamu-özel ortaklığı ile ihale edilen büyük ölçekli altyapı ve üstyapı projeleri ile kentsel dönüşüm projeleri, inşaat sektörü üretiminin artmasını sağlayacak potansiyele sahip bulunmaktadır' tespitinin yer aldığı raporda, 'Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan "Ekonomide Dönüşüm Programlan" ise genelde politika değişikliklerinin ve özellikle de istikrar, katma değerli üretim artışı, tasarruf ve verimlilik konularına verilen önemin göstergesi olarak memnuniyetle karşılanmıştır. Makro ekonomiden sektörlere ve yatırım kararlarına uzanan geniş bir yelpazede hem riskleri hem de fırsatları yakından izleyerek yol almakta yarar vardır.' ifadeleri dikkat çekiyor. 


Konuta ilgi neden artıyor? 

-Artan yabancı yatırımcı ilgisi 

-2013 son çeyreği ile 2014 ilk yarısı beklemeye geçiş talebini erteleyen yatırımcının 2014 üçüncü çeyreğinde konut talebini artırması 

-Türkiye'nin yakın ve içinde bulunduğu coğrafyada ekonomik hikayesini sürdürüyor olması 

-Katılım bankalarında uygulanan oranların düşmesine bağlı olarak konut kredilerine olan talebin yükselmesi 

-İstanbul'un marka şehir olarak dünyanın dört bir yanından yatırımcı ilgi görmesi 

-Alt yapı projelerinin cazibe merkezi ve ilgi oluşturması 

- Ulaşım araç ve imkânlarının giderek artması sonucu büyük şehir çevrelerinin genişlemesi ve hinterlandının büyümesi 

-Kentsel dönüşümün ve buna bağlı düzenlemelerin hayata geçirilmeye devam etmesi 

-Sektörle doğrudan ilgili işletmelerin daha profesyonel yönetilmelerinin verdiği avantajlar 

-Köyden kente devam eden göç 

-Genç bir nüfus yapısına sahip olmanın getirdiği doğal talep 

-2001 krizinden sonra oldukça hızlı büyüyen kişi başına düşen gelir ve finansal kolaylıklar. 


-LİMANKENT PROJESİ- LimanKent, 3. havalimanına komşu olacak şekilde planlanıyor. 3. havalimanı, 3. köprü, Kuzey Marmara Otoyolu projelerinin tamamlanmasıyla birlikte, Liman Kent'in kara ve havayoluyla ulaşılabildiği artacak, dolayısıyla proje lojistik için önemli bir merkez haline gelecek. Kocaeli'de kurulacak Organize Liman Bölgesi ise lojistik arzındaki büyümeyi destekleyecek. 

-AVRASYA TÜNELİ- Avrasya Tüneli, İstanbul Boğazı'nda Kazlıçeşme ve Göztepe arasında araç geçişini sağlayan bir tüp geçit olarak inşa ediliyor. Tünelin Zeytinburnu ve Göztepe'de konut fiyatlarını yükseltmesi bekleniyor. Tünel, Zeytinburnu bölgesinde kentsel dönüşümü ve yeni inşaatları hızlandıracak. 

-İSTANBUL-İZMİR OTOYOLU- Körfez Köprüsü'nü de kapsayan İstanbul-İzmir Otoyolu, güzergahındaki şehirleri geliştirecek. Proje, İzmit, Bursa ve Yalova'daki arsa ve konut fiyatlarını yükseltirken, konut projeleri artacak. 

-3. HAVALİMANI- Yeni havalimanının geliştirileceği alan, bölgedeki eski maden ocaklarının dönüşüm süreci ile oluşturulacak yeni şehir projesine entegre edilecek. Projenin detayları henüz kesinleşmese de, havalimanı şehrinin bir milyon kişiye, üniversitelere ve sağlık kampüslerine ev sahipliği yapması bekleniyor. 


Yeni Akit ek