Sektörel

Konuta sonbahar etkisi! Düşüş olacak

Konutta arz sorununa karşı çözüm yöntemleri aranırken Türkiye İMSAD tarafından inşaat sektörünün son durumuna ilişkin yeni bir rapor paylaşıldı. Rapora göre yeni inşaat işlerinde azalma oldu.Ancak yükselen maliyetlerden dolayı arza cevap veremeyen inşaat sektörü için çarpıcı bir rapor yayımlandı

Türkiye’de, her yıl 1,5 milyon yeni konut üretimine ihtiyaç duyulmakta. Ancak yükselen maliyetlerden dolayı arza cevap veremeyen inşaat sektörü için çarpıcı bir rapor yayımlandı. Türkiye İMSAD tarafından yayımlanan son raporda inşaat sektörünün 2022 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 10,9 daraldığı görüldü. Rapora göre yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,2 olan daralma, yüzde 7,7 olarak değişti. Böylece inşaat sektöründe 2021 yılının üçüncü çeyreğinden başlayarak son dört çeyreğinde küçülme görüldü.

MEVCUT İNŞAAT İŞLERİ AZALDI
İnşaat sektöründe mevsimsellik ile artış eğilimine giren mevcut işler seviyesinde beş ay aralıksız süren büyüme trendi, ağustos ayında bir önceki aya göre 1,7 puanlık kayıpla bitti. Bu dönemde mevsimsellik hemen hemen tüm bölgelerde olumlu etkisini göstermekle beraber tamamlanan işler yerine başlayan yeni inşaatlar, ağustos ayındaki düşüşü engellemek için yeterli gelmedi.

Haziran ve temmuz aylarında sınırlı artışlar gösteren yeni iş siparişleri, ağustos ayında bir önceki aya göre 0,1 puan düştü. Alınan siparişler, yılın başlangıç seviyesinin oldukça üzerinde bulunmakla birlikte yüksek mevsimselliğe rağmen yeni alınan işlerde gerileme erken start verdi. Bu erken gerileme, yeni inşaat başlangıçları için olumsuz işaret olarak değerlendirilirken, yılın geri kalanında alınacak yeni iş siparişlerine bağlı olarak, inşaat işlerinde sonbahardan itibaren erken bir yavaşlama olasılığını yükseltiyor.

ALINAN YAPI RUHSATLARI ALAN OLARAK AZALDI
Yılın ikinci çeyrek döneminde alınan yapı ruhsatlarında da gerileme yaşandı. Mevcut ekonomik koşullar altında yeni inşaat işleri iştahı zayıf kalırken alınan yapı ruhsatları alan olarak geçen yılın aynı dönemlerine göre yüzde 7,8’lik kayıpla 29,33 milyon metrekareye indi. Bu dönemde alınan yapı ruhsatlarında daire sayısı yüzde 15,3 azalarak 133 bin 424 adet oldu. Konut ruhsatlarında ise yüksek oranda gerileme yaşandı.

ALINAN YAPI İZİNLERİ ALAN OLARAK YÜZDE 20,1 ARTTI
Alınan yapı izinleri yılın ikinci çeyrek döneminde yüzde 20,1 artış görüldü. Böylece iki çeyrek üst üste daralan yapı izinleri yeniden yükselişe geçerek ikinci çeyrekte 29,19 milyon metrekareye erişti. Alınan yapı izinleri daire sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,5 artışla 148 bin 207 oldu. Biten işlere bağlı olarak arzlar yükselirken yeni konut arzında ikinci çeyrekte hareketlenme oldu.