Sektörel

Konuta talep cazibesini koruyor!

Hazır Beton Endeksi’nin 2020 Ağustos Ayı Raporu'na göre, inşaattaki canlanma 3. ayını geride bıraktı. Konuta olan talep hala cazibesini koruyor.

Türkiye Hazır Beton Birliği'nin (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektöründeki ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya çıkarıyor. İnşaat sektörünün en temel girdileri arasında olan ve aynı zamanda üretiminin ardından kısa bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergeler haline geldi.

Konuta olan talep hâlen cazibesini koruyor
THBB'nin her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2020 Ağustos Ayı Raporu yayınlandı. İnşaattaki canlanma 3. ayını geride bıraktı. Konuta olan talep hâlen cazibesini koruyor. Buna bağlı olarak beklenti düzeyi yüksek seyrediyor. Ancak normalleşme süreci ile Güven Endeksi’nde görülen yükselme son iki ay boyunca negatif tarafta kalıyor. Özellikle pandeminin sonbahar ve kış ayları ile birlikte ne tarafa evrileceğine ilişkin belirsizliğin Güven Endeksi’ni sınırladığı düşünülüyor.

Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre bütün endekslerde olumlu bir tablo söz konusu
Hazır Beton Endeksi Ağustos Ayı Raporu’na göre bütün endekslerde ve dolayısıyla inşaat sektöründe geçtiğimiz yıla oranla olumlu bir tablo söz konusu oluyor. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre Güven Endeksi’nde görülen artış yüksek olmasına rağmen endeks değerinin eşik değerin altında kaldı. Önümüzdeki dönemle ilgili beklenti hala yüksek.

İnşaat sektörü için atılan olumlu adımların önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi bekleniyor
Raporun sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulunan THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Son 3 aya ilişkin inşaat sektöründeki gelişmeler inşaat sektörünün Türkiye ekonomisinde katalizör vazifesi görmeye başladığına işaret etmektedir. 20 aydan sonra inşaatın hız kazanması ile birlikte inşaata girdi sağlayan imalat sektörlerinde ve inşaata bağlı olan hizmet sektörlerinde çok ciddi bir hareketlenme yaşanmıştır” açıklamasında bulundu.

Haziran ayında 190 bin rakamı ile zirve seviyeye ulaşan konut satışlarının temmuzda 229 bin ile tüm zamanların en yüksek değerine ulaştığından bahseden Yavuz Işık, “Temmuz ayında ikinci el konutların satışında çok daha büyük bir hareketlilik olmuştur. İlk el konutlarda banka kredisi etkisini göstermiş ve 40 bine yakın bir satış rakamını gerçekleştirmiştir. İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisindeki lokomotif rolü düşünüldüğünde, sektör için atılan olumlu adımların önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi beklenmektedir” diye konuştu.