29 / 04 / 2024

Konuta yatırım azaldı: İkinci elde fiyatlarda yüzde 15'e varan indirimler başladı! 

Konuta yatırım azaldı: İkinci elde fiyatlarda yüzde 15'e varan indirimler başladı! 

Konutta son dönemlerde yatırım amaçlı değil, ihtiyaç amaçlı alımlar gündemde. Talep düşünce ikinci elde konut sahipleri yüzde 5 ile 15 arasında indirimler uygulamaya başladı. İşte detaylar...



Artan enflasyon karşısında parasının değerini korumak isteyenler en güvenli liman olarak konutu görünce satışlarda ciddi yükselişler gerçekleşmişti. Fakat kamunun konutu yatırım aracı olmaktan çıkarma hamleleri ve ekonomik gelişmeler tablonun tersine dönmesine neden oldu. 

Son haftalarda yatırım amacıyla konut alanların piyasadan çekildiği, ihtiyaç amaçlı alımların yapıldığı ifade ediliyor. 

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; konutunu satmak isteyenlerin ise talep düşüşü sebebiyle  pazarlık payını arttırdığına dikkat çekiliyor. 

Konuta yatırım azaldı: İkinci elde fiyatlarda yüzde 15 e varan indirimler başladı! 

KONUT YATIRIMI NEDEN AZALIYOR? 

Konut yatırımının azalmasına sebep olan bazı nedenler şu şekilde açıklandı: 

1. Konut kiralarına gelen yüzde 25 zam sınırının bir sene daha uzatılması, kira geliri beklentisi ile konut alanları olumsuz etkiledi. Hatta kiracılı dairelerin satışı yükseldi. 

2. Hızla yükselen kredi faizleri, bankaların kredi verme konusundaki isteksizliği alıcıların zorlanmasına neden oldu. 

3. Ev fiyatlarında yaşanan yükseliş, kimi kesimde ‘acaba daha çok prim yapmaz mı’ endişesi oluşturdu. 

4. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yatırım için konut alanlara kredi musluklarını kısması en dikkat çeken adım oldu. Söz konusu karar kapsamında, bir konutu bulunan vatandaş (kendisi, eşi ya da 18 yaşından küçük çocuğu adına) yeni bir ev daha isterse, evin değerinin yüzde 90’ı değil, yüzde 22.5’i kadar kredi kullanabilecek. 

Yani, öyle ki yatırımcı 3 milyon lira değerinde ev için 2 milyon 700 bin TL değil, 675 bin TL kredi alabiecek. Peşinat olarak da 300 bin TL değil, 2 milyon 325 TL ödeme yapacak.

5. Son olarak mevduat faizlerinde yaşanan hızlı artış, birikimi olanlar için konut dışında bir alternatif ortaya çıkardı. 

Konuta yatırım azaldı: İkinci elde fiyatlarda yüzde 15 e varan indirimler başladı! 

15 YIL VADELİ KREDİ GELİYOR

Kamu yatırımcılara ‘bekle’ derken hiç evi olmayanlar için bir kredi kısıtlaması uygulamıyor. Üstelik Orta Vadeli Program’a göre yeni bir kampanyanın da hayata geçirilmesi planlanıyor. “Dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkânı artırılacak” denilen programda, “Kamunun uygun koşullarda sağladığı konut kredileri ilk kez konut edinimine destek olunacağı, dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olacak şekilde yeni başlayan projelere tesis edileceği ifade edildi. 

Henüz yeni kampanya ile ilgili detaylar kesinleşmese de vadenin 15 yıla uzaması, faizin yüzde 1.20’lere düşürülmesi bekleniyor. 

Konuta yatırım azaldı: İkinci elde fiyatlarda yüzde 15 e varan indirimler başladı! 

KİRALIK EVLERDE YÜZDE 15'E VARAN İNDİRİM 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve konutta duraklama devrinin yaşandığını belirtti. 

"Piyasada yatırım iştahı yok. Şu günlerde sadece ihtiyaç amaçlı alımlar gerçekleşiyor. Ya da evini satıp yenisini almak isteyenler var. Bunun en önemli nedeni kredi musluklarının kısılması ve mevduattaki artış" açıklamasında bulunan Hakan Akdoğan, vatandaşların bu dönemde yatırım için konut almaktan uzaklaştığına vurgu yaptı. 

Akdoğan, "Ancak kısa dönemde getirisi iyi olsa da, uzun dönemde bu tercih kâr mı zarar mı iyi değerlendirilmeli. Çünkü geçen zamanda evin değeri de yükselecek" dedi ve bankada bekleyen o rakamın da o konutu almaya yetmeyeceğinin altını çizdi. 

İkinci el piyasada satıcıların pazarlık payını arttırdığına dikkat çeken Akdoğan, haftalık zam yapan, tek kuruş indirime yanaşmayan konut sahiplerinin artık olmadığını dile getirdi. Akdoğan, konuya ilişkin açıklamasını "Ev ilanda bekliyor, alıcı olmayınca aciliyet durumuna göre yüzde 5 ile 15 bandında indirimler uygulanıyor" ifadelerini kullanarak tamamlandı. 


Geri Dön