Sektörel

Konuta yüzde 15 devlet katkısının ayrıntıları netleşiyor!

Konuta yapılacak yüzde 15 devlet katkısının ayrıntıları netleşiyor. Devlet katkısından yararlanmanın ilk şartları ise yeni evli olmak ve hiç evi bulunmamak. Merak edilenleri beş soruda sizin için topladık.

Ahmet Davutoğlu’nun konut için para biriktiren vatandaşa yüzde 15 devlet katkısı verileceği yönündeki açıklamanın ardından çalışmanın ayrıntıları netleşmeye başladı. Verilecek devlet katkısında aranan ilk şartı başka evi bulunmamak ve yeni evli olmak oluşturacak. 5 yıl boyunca para biriktiren vatandaş katkıdan yararlanırken, birikimin 4 veya 3 yılda çekilmesi halinde katkı kademeli olarak azalacak. 3 yıldan önce çekilen birikimler ise devlet katkısından yararlanamayacak. Türkiye’nin dinamik nüfusunu arttırmak için destek veren hükümet çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bunlardan biri ebeveynlerin para biriktirdikleri ve yüzde 15 devlet katkısı alacakları ‘çeyiz hesabı’. Desteklerden bir diğerini ise önceki gün Başbakan Davutoğlu açıkladı. İşte beş soruda çalışmanın ayrıntıları...


1- SİSTEME NASIL GİRİLİYOR?

Önceki gün inşaat sektörüyle bir araya gelmesinde “Ben konut almak için para biriktiriyorum’ diyen bir vatandaş, bankada bir hesapta para biriktirmeye başlarsa, konut aldığı anda hesapta ne kadar biriktirmişse, devlet ona yüzde 15 katkıda bulunacak” diyen Davutoğlu’nun bahsettiği düzenlemenin ayrıntıları da netleşmeye başlıyor. Konu hakkında dün soruları yanıtlayan Davutoğlu, şunları söyledi:


2- DESTEKTEN KİMLER FAYDALANACAK?


 “Yeni evlilikleri teşvik etmek istiyoruz. Eskiden ‘Nüfus az olsun, konuta az ihtiyaç olsun ve az üretilsin’ gibi bir görüş vardı. Şimdi ise biz aksini söylüyoruz. Teşvik yeni konut edineceklerin konut edinme için getirilen şartlarını hafifletmek suretiyle olur. Yüzde 25’in peşin ödenmesi o sektör için bir teminat oluyor. Yüzde 25 peşinat toplamak bir teminat aynı zamanda da bir yük ise bu yükü hafifletelim istiyoruz. Hafifletilmesinde doğacak sonuçlar ne? Bir, konut sahibi olmakta talebi arttırıcı bir etki yapacak ve özellikle düşük gelirlilerin daha kolay konut sahibi olması temin edilecek.


3- TEŞVİKLE KAÇ EV ALINABİLECEK?


Destek, ilk evde geçerli olacak. İkinci ve üçüncü ev için değil. Ve bu daha çok yeni evliler için olacağı için evlilikleri aynen çeyiz hesabında olduğu gibi evlilikleri de teşvik etmiş olacağız. Evlilikle gelen zorlukları paylaşmış olacağız. Bu konut talebi artışı inşaat sektörünü de rahatlatacak. 


4- NEYE GÖRE HESAPLANIYOR?


Kanun yürürlülüğe girdikten sonra bir bankayla anlaşarak ‘Ben konut edinmek üzere bir hesap açma istiyorum’ diyerek, hesaba para yatırmaya başlandığında, hesaba yatırılan para 5 yıl tutulup daha sonra kullanıldığında yüzde 15 devlet verecek. Yani 100 bin lira biriktirmişse, 15 bin lira da devlet verecek. Peşinatı temin etmek kolaylaşmış olacak.


5- KAÇ YIL PARA BİRİKTİRMEK GEREK?


Detaylara çalışılacak tabi ama birisi ben 5 yıl için yatırdım ama 4 veya 3. yıl evi almak istiyorum. 3 ve 4. yıllar içinde kademelendirilmiş bir teşvik uygulaması olacak. 5 yıl için yüzde 15 ise, 4 yıl için yüzde 12, 3 yıl için yüzde 10 olacak. Takriben, belki oranlarda ufak bir değişiklik olur. Böylece en az 3 yıl o tasarruf teşvik edilmiş olacak. Bu devletin konut talebini artırmak suretiyle inşaat sektörünü, konut alımlarında peşinat yükünü hafifletmek suretiyle yeni evlilere ve daha düşük gelirli kesime yaptığı bir destek olacak.”



Güneş