Sektörel

Konutla ilgili o madde torba tekliften geri çekildi!

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile zirvede buluşan inşaat sektörünün isteği gerçekleşmedi. Konut teslim süresini 42 aya uzatan ve caymanın cezasını yüzde 4’e yükselten düzenleme tekliften çıkarıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun öncülüğünde geçtiğimiz aylarda hükümetle bir araya gelip sorunlarını anlatan inşaat sektörünün, “cayma hakkı”na ilişkin beklentisi boşa çıktı. Hükümetle görüşen inşaatçılar, Tüketici Yasası’nda yer alan cayma hakkındaki 36 aylık sürenin çok uzun olduğunu, yüzde 2’lik cezanın ise az olduğunu ifade edip, ya sürenin kısaltılmasını ya da cezaların artırılmasını istemişti. Bu talebe ilişkin düzenlemenin yapılacağı sözünü alan inşaatçıların, önceki gün yapılan torba teklif görüşmelerinde istekleri saf dışı bırakıldı. Ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim süresi 36 aydan 42 aya  çıkaran, cayma cezasını da yüzde 4’e yükselten madde tekliften çıkarıldı. 

 

42 aya uzayacaktı

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda “torba teklif” görüşmeleri sürüyor. Komisyonda, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in, teklifi ilk üç maddesi ile 28. maddesinin metinden çıkarılmasına ilişkin önergesi kabul edildi. Tekliften çıkarılan söz konusu maddelerin öngördüğü düzenlemelerde cayma hakkına ilişkin madde de yer aldı.

 

Ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim süresinin 36 aydan 42 aya çıkarılması planlanıyordu. Tekliften çıkarılan madde, şu değişiklikleri öngörüyordu: “Ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı olacak. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı, konutun satışı veya satış vaadi  sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile taşınmazın teslimine 6 ay ve daha uzun bir süre kaldığı durumda sözleşme bedelinin yüzde 2’sine kadar, 6 aydan daha az bir süre kaldığı durumda ise sözleşme bedelinin yüzde 4’üne kadar tazminat ödenmesini isteyebilecek.” 


Vatan