28 / 04 / 2024

Konutlara şarj istasyonu nasıl kurulur?

Konutlara şarj istasyonu nasıl kurulur?

Elektrikli araç kullanımı yaygınlaştıkça aracını sitesinde ya da apartmanının önünde şarj etmek isteyenler, "Konutlara şarj istasyonu nasıl kurulur?" sorusuna yanıt arıyor. İşte konuya ilişkin merak edilen tüm detaylar...



Türkiye'de elektrikli araca talep her geçen gün artarken, aracını sitesinde veya apartmanının önünde şarj etmek isteyen vatandaşlar hem izin almamaları hem de binanın kurulu gücünün yeterli olmaması sebebiyle site yönetimleriyle sorun yaşıyorlar. Uzmanlar, konunun çözümü için Kat Mülkiyeti Kanunu'nu işaret ediyor.

Uzmanlar, site, apartman ve tesislerin ortak alanlarına şarj istasyonu kurulumunun, büyüyen talebi karşılamak ve elektrikli araç kullanıcılarına daha çok şarj hizmet noktası sağlamak için kritik rol oynadığına dikkat çekiyor.

Tesis Yöneticileri Konfederasyonu Genel Başkanı Yahya Sağır, söz konusu ihtiyacı izinsiz olarak, bireysel kullanılan ünitelerle sağlamanın, tesislerin elektrik altyapılarına çok fazla yük getirdiğini ve güvenlik riskleri oluşturduğunu bildirdi.

Sağır, bu kapsamda bireysel kullanım yerine, EPDK'nin Şarj Hizmet Yönetmeliği uyarınca şarj istasyonlarının, tesislerin ortak alanlarında şarj ağı işletmecilerince ödenebilir şekilde kurulumlarının sağlanması gerektiğini belirtti. Ortak alanlara yapılacak kurulumların, mutlaka Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği'ne uygun bir mühendislik çalışması ile kurulmalı gerektiğini söyleyen Sağır, "Elektrikli araç kullanıcıları tarafından güvenli ve kolay bir şekilde kullanıma açılmalıdır" dedi.

Sağır, şarj ağı işletmecilerince ortak kullanım için kurulan ticari şarj istasyonlarının, hem güvenli şarj hem de tesislere ilave gelir fırsatı sağladığını kaydetti. 

Konutlara şarj istasyonu nasıl kurulur?

"SİTE YÖNETİMİNDEN İZİN ALINMALI"

Araç şarj istasyonu kurmak için apartman veya site yönetiminden izin alınması gerektiğini vurgulayan Sağır, "Hiçbir kat maliki, kendi aracını şarj edebilmesi için şarj ünitesi montajı yaptıramaz" diye ifade etti.

"Şarj istasyonu kurmak için kat maliklerinin 5'te 4'ünün yazılı rızasını alması gerekiyor" diyen Sağır "Ancak bu rızanın alınması halinde kendi otopark alanınıza bir elektrikli araç şarj istasyonu kurabilirsiniz" şeklinde açıkladı.

Sağır, sitelerde herkesin kullanımına yönelik bir şarj istasyonu kurulacaksa, Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun aranması gerektiğini belitti.

Kiracıların elektrikli araçları için şarj istasyonu kurup kuramayacağına dair de bilgi veren Sağır, kiracıların kanundan doğan hakkı olmadığını, sadece kat maliklerince elektrikli şarj istasyonu kurma konusunda karar alınabildiğini söyledi.

Bankacılık sektörünün aktifleri Eylül ayında 21,1 trilyon TL oldu!

Bakan Uraloğlu açıkladı: Ankara-İstanbul arasına yeni otoyol geliyor!

Remzi Özdemir'den dolar için korkutan senaryo! Kaçarı yok... Yıl sonunda dolar bu rakamı görecek!


Geri Dön