Konutlarda enerji tasarrufu için nelere dikkat edilmeli?
Konutlarda tüketilen enerji, sanayideki tüketimi solladı. VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Emre Alkin, Türkiye'deki 20 milyon hanenin yüzde 80'inden fazlasının enerjiyi verimli kullanamadığını vurguladı.
Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) ve DÜNYA işbirliğiyle gerçekleştirilen VERİMDER Anadolu Buluşmaları'nın 18'incisi Balıkesir'de düzenlendi. Dünya Gazetesi'nden Esra Sultan Azizoğlu'nun haberine göre; iklim değişikliği, enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konularının değerlendirildiği toplantıda, konutlarda tüketilen enerjideki yükselişin altı çizildi.
Konutlarda tüketilen enerjinin sanayi tüketimini geçtiğine dikkat çeken VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Emre Alkin, Türkiye'deki 20 milyon hanenin yüzde 80'inden fazlasının enerjiyi verimli kullanamadığını vurguladı. Ülkemizde enerji kullanımının yüzde 40'tan fazlasının konut ve binalarda tüketildiğine dikkat çeken Alkin, “Konut ve binalarda kullanılan yüksek orandaki enerji sarfiyatı maalesef ki cari açığımızı büyük oranda etkiliyor. Bilindiği gibi cari açık döviz kurlarının üzerine baskı yapan önemli bir sorun ve Türkiye'nin büyürken cari açık vermek gibi bir yapısal sorunu var. Türkiye'nin ithalatının yüzde 80'inden fazlası hammadde olduğu için büyürken mecburi cari açık veriyor. Cari açığı nasıl daraltırız ve bugün en çok şikayetçi olduğumuz döviz kuru ne olacak sorusunun cevabının önemli kısmı cari açığı kapatmaktan geçiyor" açıklamasında bulundu. Alkin, sanayicinin cari açıktan yola çıkarak; bu sene ithal ettikleri 150 milyar dolar civarındaki hammaddenin ne kadarını Türkiye'de gerçekleştirebilecekleri sorusuna yanıt aradıklarına dikkat çekti. Akın, şunları kaydetti:
"50 milyar dolar civarındaki enerji ithalatımızın ne kadarını daha az yapar, daha tasarrufla daha mantıklı hale getiririz düşüncesindeyiz. Eğer ki enerji verimliliğini bahsettiğim 20 milyon civarındaki haneye yıllara bölerek ve finansmanı da önemli finans kuruluşlarından sağlayarak ucuz maliyetle yaparsak senede cari açığımızı 57 milyar dolar arasında daraltma imkanı elde etmiş oluruz. Binalarda enerji verimliliği ile 57 milyar dolar civarında tasarruf edebiliriz."
"Geleceğin en kritik konusu enerji"
Enerjinin doğru kullanımının gelecek senelerde ön plana çıkacağının altını çizen Dünya Gazetesi Üst Yöneticisi Hakan Güldağ, Çin'deki navlun fiyatlarının artmasının Türkiye'nin önüne firsat kapısı açtığına vurgu yaptı. Başta batılı ülkeler olmak üzere dünyanın dengesinin bozulduğunu belirten Güldağ, “Sanayi Devrimi'nin başladığı 1800'lü yılların başından bu yana dünya nüfusu 6 kat arttı. Ama dünya ekonomisinin büyüklüğü 68 kat artmış. İklim değişikliği meselesinde şimdi artık ağaç, böcek romantizminden çok daha farklı yere geldik. Bu iş artık AB için büyüme stratejisi haline dönüştü. Enerji meselesi önümüzdeki dönemin en kritik konularından birisi olmanın yanı sıra tasarruf ve enerjinin daha doğru kullanımı ön plana çıkacak. Zannediyorum 10 yıl sonra tarihçiler bu dönemi yeni bir dönem olarak nitelemeye başlayacaklar” ifadelerini kullandı.
Enerji verimliliği ve ısı yalıtımını, ülke ve hane halkı için büyük yarar sunan sosyal bir sorumluluk hamlesi olarak gördüklerine dikkat çeken BETEK Taş Yünü Balıkesir Tesis Müdürü Mahmut Baraş, enerjinin Türkiye ithalatının en büyük bölümünü meydana getirdiğini aktardı. Balıkesir BETEK Taş Yünü Fabrikası'nın; dış cephe ısı yalıtımı sistemlerine özel makine parkuru ve üretim hattı tasarımına sahip dünyadaki ilk ve tek taş yünü fabrikası olma özelliğinde olduğunu vurgulayan Baraş, “Özellikle dış cephe isı yalıtım levhası üretiminde kalite ve verimliliği ile dünya standartlarında üretim gerçekleştiriyoruz. Ürettiğimiz taş yünü levhaları doğal ürün özelliği taşıyor. Isı yalıtımının yanı sıra; yangın dayanıklılığı ve ses yalıtımı özelliği de taşıyor” şeklinde konuştu.
Isı yalıtımı konusunda ülkece bilinçlenmemiz gerektiğine vurgu yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:
“Uzun ve sürdürülebilir yalıtım yapmak enerji tasarrufunda ciddi yol almamızı sağlar. Biz ve ilçe belediye başkanları olarak; şehrimizde eski yapıları bir an önce bir an önce ısı yalıtımına, yeni yapıları da en iyi teknolojiyle müteahhidin kendini düşünerek yapacağı tasarruflardan arındırarak bu konuda bilgilendirmek ve teknolojiyi takip etmek durumundayız.”
VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz, Türkiye olarak senelik 60 milyon dolar civarında enerjiye ihtiyaç duyduğumuza vurgu yaptı. En yoğun enerjiyi konutlarda tükettiğimizin altını çizen Korkmaz, şöyle konuştu:
"60 milyar dolarlık enerjinin 20 milyar dolardan fazlasını konutlarda, büyük oranda ısıtma ve soğutma amaçlı harcıyoruz. Şayet mevcut yapı stokumuzun yüzde 80 civari enerji verimli olsa biz her yıl 910 milyar dolar gibi bir parayı cebimizde tutabilirdik. Son 10-12 yıldır enerji ihtiyacımız yüzde 40-42 gibi bir arttı. Ama tabi ki hayatın her alanında enerjiyi verimli kullanmamız şart. Bu anlamda da biz enerji verimliliğine bir bütün olarak bakıyoruz."
Yalıtım önlemleri evin değerini artırıyor!