Eğitim

Konutlarda sığınak zorunluluğu için sınır geliyor!

Bayındırlık Bakanlığı, binalarda sığınak mecburiyetini, bin 200 metrekareden büyük alanlar için uygulamayı planlıyor

İnşaat sektörünün tepkilerini dikkate alan Bayındırlık Bakanlığı, binalarda sığınak mecburiyetini, bin 200 metrekareden büyük alanlar için uygulamayı planlıyor.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, inşaat sektörünün tepkisini çeken sığınak yönetmeliğinde değişikliğe gidiyor. Binalarda sığınak zorunluluğunun kaldırılması talebini kabul etmeyen bakanlık, sektörün beklentilerini karşılayacak bazı düzenlemelere ise yeşil ışık yaktı.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı inşaat sektörünün maliyetleri artırdığı ve işlevsiz olduğu gerekçesiyle tepki gösterdiği "binalarda sığınak zorunluluğu" şartını yumuşatıyor. Sığınak yönetmeliğinde yapılacak değişiklikle, bin 200 metrekare'den küçük binalarda sığınak yapma zorunluluğu kaldırılacak. Bin 200 metrekare ve 12 bağımsız bölümden oluşan binalar ise sığınaklı olarak inşa edilecek. Organize Sanayi Bölgeleri ve sanayi kuruluşlarındaki binalarda sığınak yapılmasını il özel idarelerinin iznine bağlayan düzenlemeye, son şekli önümüzdeki hafta verilecek. Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Mimarlar Odası ve bazı belediyelerden görüş isteyen Bayındırlık Bakanlığı, yönetmelik değişikliğini Temmuz ayı içinde gerçekleştirmeyi planlıyor.

Kaldırmak yok

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Hami Yıldırım, inşaat sektörünün beklentilerinin tamamını olmasa da, yüzde 80'ini karşılayacak bir düzenleme gerçekleştireceklerini açıkladı. Binalarda sığınak zorunluluğunun tamamen kaldırılmasının söz konusu olmadığını, şehir ve ilçelerde barış dönemlerinde otopark ve eğlence merkezi olarak kullanılacak toplu sığınaklar kurulması konusunda ise Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı'ndan görüş istediklerini anlatan Yıldırım, " İnşaat sektörü sığınakları yük olarak görüyor. Biz de o yükü hafifletmek gerektiğine inanıyoruz. Kesinlikle bir gevşeme olmayacak, sadece sığınak kurulması gereken binalar ve büyüklerle ilgili değişiklikler yapılacak" dedi.

Gözden geçirilsin

Sığınak yönetmeliğinde yapılacak değişiklikler inşaat sektörünü memnun etmedi. Geçtiğimiz hafta bakanlık yetkilileri, çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşlarının katılımıyla Ankara'da gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına katılan İzmir Ticaret Odası İnşaat Sektör Kurul Başkanı Necip Nasır, "Düzenleme yetersiz, daha somut çözümler bekliyoruz" açıklaması yaptı. Sığınakların bina inşaatlarının maliyetlerini artırdığını ve hiçbir işe yaramadığını savunan Nasır, sığınak yapma zorunluluğunun 3 bin metrekarenin üzerindeki inşaatlar için geçerli olmasını istediklerini belirtti. Nasır, "Ülkemizdeki sığınaklar ölü ve göstermelik alan olmaktan ileri gidemiyor. Bakanlık yetkililerine gelişmiş ülkelerde olduğu gibi modern ve üst düzey standartlar sahip, barış zamanında otopark, sosyal tesis, spor merkezi gibi amaçlarla kullanılacak toplu sığınaklar yapılmasını önerdik.Hazırlanan taslak olumlu ama umarım bizim önerilerimiz de dikkate alınır" diye konuştu.

Yönetmelik neleri değiştirecek?

12 ve daha az bağımsız bölümü olan konut yapılarında ve emsal hesabına konu olan bin 200 metrekareden küçük konut, işyeri, lojman, yatakhane, depo, LPG istasyonu ve seralarda sığınak yapma zorunluluğu kalkacak.

Organize Sanayi Bölgeleri ve sanayi tesislerinin doğrudan üretimle ilgili yapılarında sığınak yerinin aranıp aranmayacağına ilgili bakanlıkların görüşü alınarak il özel idareleri tarafından karar verilecek.

Sığınıkların denetleme yetkisi mücavir alan içinde belediyelere, bu alanlar dışında il özel idarelerine verilecek.

Sığınaklar bodrum katlarda olduğu gibi, gerekli durumlarda yapı yaklaşma sınırına aykırı olmamak kaydıyla korunaklı bir bağlantı ile yüzeyde de yapılabilecek.
Zafer Şahin/Yeni Asır