Sektörel

Konutlardaki net-brüt oyununa ayar geliyor!

Konutlardaki net-brüt oyununa ayar geliyor. TSE Başkanı Hulusi Şentürk, konut projelerine yönelik bir kalite standardı üzerinde çalıştıklarını söyledi ve 'Net ve brüt oranlarına dair bir tanım getireceğiz' dedi.

Dünya standart savaşlarına sahne oluyor. Her ülke kendi standardını dünyaya kabul ettirme telaşında. Standarda uyan ülke ve ürünler küresel pazarda yer alma hakkı elde ederken, uymayanlar ise oyun dışına itiliyor… TSE Marmara Bölge Başkanı Mehmet Hüsrev ile Elektroteknik ve Makine Grup Başkanı Ramazan Gümüştaş'ın da bulunduğu sohbetimizde; Türk Standartları Enstitüsü Başkanı (TSE) Hulusi Şentürk, tam da bu noktaya dikkat çekti. 


Ancak Başkan’ın bir sitemi var... 


Şentürk, “Uluslararası Standart Hazırlama' çatısı altından 1.000’den fazla komite var. Bu komitelere tüm dünyadan şirketler katılıp karar alıyorlar. TSE, 'Türk şirketleri de burada olsun' diye yılda 4 milyon TL aidat ödüyor. Bizimkiler o kadar ilgisiz ki 1.000 komitenin sadece 37’sinde Türk var. Komiteye giriş ‘ücretsiz’ olduğu halde kimse vakit ayırmıyor. Maliyet sadece iki uçak bileti ve otel-konaklama masrafı” dedi. 


KİMSENİN AĞLAMA HAKKI YOK


Bu konuda ismini vermediği bir işadamının şikayetini de anlatan Şentürk, şunları paylaştı: “İhaleye gireceği sırada ürün standardının değiştiğini görmüş. Diyor ki, “Avrupa kendi şirketlerini desteklemek için koşulları değiştirdi. Yok böyle bir şey! Sen o komitede bulunmadın. Ama Avrupalı oradaydı. Değişikliği en başından öğrendi. Bu komitelerde olmayanın ağlama hakkı yok.” 


BİLGİ CASUSLUĞU İÇİN FIRSAT 


Olayın bir de ‘bilgi casusluğu’ boyutuna dikkat çeken Şentürk, bunu da şöyle detaylandırdı: “Tekstilde boyayla ilgili bir komite var. Diyelim ki ben bir yöntem geliştirdim, siz de farklı bir yöntem geliştirdiniz. Her iki taraf da kendi yöntemini tüm üyelere anlatmak zorunda. Burada yer aldığınızda tüm gelişmelerden haberdarsınız. Pozisyonunuzu ona göre ayarlıyorsunuz. Özel sektör hala ciddiyetin farkında değil.” 


TÜKETİCİ ALDATILIYOR 


Şentürk, önümüzdeki dönemde binalara yönelik bir standart üzerinde çalıştıklarını da belirterek “Eskiden ev alırken net-brüt hesabı kolaydı. Merpenler, asansör boşluğu ve balkon denince brüt ortaya çıkardı. Şimdi gidiyorsun, brüt oran 260 metrekare. Ölçüp biçiyorsun aslında 150 metrekareden fazla değil. Sorunca da ‘otoparkta şu kadar, bahçede şu kadar hisseniz var' cevabı alıyorsunuz. Kusura bakmasınlar ama bunun adı tüketiciyi aldatmak” dedi.


NET VE BRÜTE TANIM GELİYOR 


Ardından konuta yönelik yeni bir çalışmanın müjdesini verdi: "İş çığırından çıkmak üzere. Teknik komitelerimizde bir çalışma var. Net ve brüte bir tanım getirceğiz. Bir de sınıf tanımı yapılacak. 


İSTEYENE BELGE 


Talep olursa proje-satış şartnamesine uygunluk belgesi verebilirim. İster müteahhit garanti adına bunu yapabilir. İsterse de alıcı “Müteahhit birinci sınıf fayans, şu özellikte batarya vs. demişti. Gerçekten böyle mi?” derse o belgeyi sunabilirim.” 


500 milyon TL gitti, hiç üzülmedim


TSE Başkanı Şentürk, “Geçen yıl devlet kasamızdaki 400 milyon liraya el koydu. Bu yıl da 100 milyon lirayı aldı. Benden önceki arkadaşlar da bu paraya hiç dokunmadan faize yatırmış. Hiçbir kurumun kullanmadığı parayı elinde tutma lüksü yok. Siz kullanmıyorsanız birakın devlet kullansın. Arkadaşlar çok üzülmüş ama ben hiç üzülmedim. İyi de oldu" diye konuştu.


Dilim yandı: Merkezin yerini dört kişi biliyor! 


TSE, otomotiv test merkezi kararı almış ve merkezin Bursa-Karacabey’e kurulacağını açıklamıştı. Ardından bölgedeki arazi fiyatları uçtu. Projeyi hatırlatıp ‘Yeni yer neresi’ diye sorduğumuzda TSE Başkanı temkinli bir şekilde şöyle konuştu: “Bursa’daki sıkıntıyı yaşamamak için hiçbir açıklama yapmıyoruz. Birilerinin çok canı sıkıldı ama kimse kusura bakmasın. TSE’nin parasını kimseye peşkeş çektiremem. Dilim yandı. Yeni yeri benim dışımda beraber 4 kişi biliyor."


Arkadaşlarımız geldi, yönetici kapıya dayandı


TSE, geçen yıl 65 bin asansörü denetledi. Güvenlik riski bulunanlara ise ‘kırmızı etiket’ yapıştırarak mühürledi. Hulusi Şentürk, denetimlerle ilgili başından geçen ilginç bir anıyı aktardı: “Arkadaşlar, benim de oturduğum binanın asansörüne kırmızı etiketi vurmuş. Kapıma dayanan yönetici ‘Seninkiler geldi. Söyle şunlara etiketi değiştirsinler’ dedi. Ben de 'Neyi değiştirsinler? Aşırı yük sinyal lambası yok. Para toplayıp bunu yapacağız' diye cevap verdim.”


LC Waikiki sayesinde Türk tekstili büyük kriz atlattı! 


ULUSLARARASI standart belirleme komitelerinde sektörler açısından önemli kararlar alındığını söyleyen TSE Başkanı, LC Waikiki üzerinden bir de örnek verdi: “LC Waikiki’nin Kurumsal Akademi Direktörü Gülperi Tandar, Avrupa Tekstil Komisyonu’nda Türkiye’yi temsil ediyor. Geçen yıl komitede bir standart değişikliğine gidilecekti. Bu değişiklik Türk tekstilini mahvedecek kararlar içeriyordu. Gülperi Hanım aslanlar gibi direndi ve kararı çıkarttırmadı. O direniş sayesinde Türk tekstili büyük kriz atlattı.”


Akşam