Sektörel

Konutların özgeçmişi tek bir tıkla öğrenilecek!

Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nün üzerinde çalıştığı projeyle Türkiye konut piyasasında yeni bir dönem başlayacak.

Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nün üzerinde çalıştığı projeyle Türkiye konut piyasasında yeni bir dönem başlayacak. Yapılan iki farklı çalışmayla hem konut kaliteleri artırılacak, hem de ev alacak olan vatandaşların yanlış tercih yapmaları önlenecek.


81 İLE ÇİP SİSTEMİ

Hükümet, 2 yıldır Afyonkarahisar, Karaman ve Düzce'de pilot olarak uygulanana çipli beton sistemini 2017 ilk çeyreğinde 81 ile yaygınlaştıracak. Sistemin yaygınlaşması ile kalitesiz beton kullanımına kesinlikle geçit verilmeyecek. Yapı Denetim Sistemi (YDS) kapsamında yapılan çalışma ile çip sistemine geçişle birlikte inşaatlarda kullanılan betona ilişkin tüm bilgilere erişme imkânı da olacak. Hükümet bir başka çalışmayla ise konut piyasasında yeni bir dönemi başlatacak. Vatandaş ev satın almak istediğinde 'e-devlet'e konutun ada-parsel numarasını girerek her türlü bilgiye ulaşabilecek. Sistemle evlerin yaşı, inşaat safhasında çekilmiş fotoğrafları, müteahhidi, beton numunesi sonuçları yer alacak.


Sabah 


Haber Takvim'de şu şekilde yer aldı


Hükümet, ev almayı düşünen vatandaşların yanlış bir tercih yapmamaları ve konutta kaliteyi artırmak için yeni bir projeyi hayata geçirecek. Yeni uygulama kapsamında vatandaş alacağı evin sicil kaydını e-devlet üzerinden öğrenebilecek. Sisteme alacağı evin ada-parsel numarasını girecek olan vatandaş, 2011'den itibaren yapı denetime alınmış evlerin yaşı ve fotoğraflarından müteahhidine, inşaat safhasından beton kalitesine, denetiminden onarım görüp görmediğine kadar her türlü bilgiye ulaşabilecek. Böylece bir eve değerinden fazla ödemeyip kazançlı çıkacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uygulamaya bu yıl içinde geçecek. Yükleniciler ve mühendisler arasında rekabeti de artıracak sistem ile vatandaşın evini seçerken bilinçli hareket etmesine de zemin yaratılmış olunacak. Yapılan iki farklı çalışma ile hem konut kaliteleri artırılacak hem de ev alacak olan vatandaşların yanlış tercih yapmalarının önüne geçilecek.



Takvim


Haber AA'da şu şekilde yer aldı


Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen Betonda Elektronik Denetim Sistemi (e-beton) doğrultusunda, inşaatlarda kullanılan betonların içine konulan çipler sayesinde, vatandaşlara satın alacakları ya da oturacakları konutların sağlamlığını, elektronik ortamdan öğrenebilmelerine imkan sağlanacak.


Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, inşaatlarda kullanılan betonun kalitesini elektronik ortamda takip etme imkanı sağlayan Yapı Denetim Sistemi (YDS) kapsamında yapılan çalışmayla vatandaşın inşaatlarda kullanılan betonun kalitesiyle ilgili soru işaretleri ortadan kaldırılacak.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yakından takip ettiği çalışma kapsamında, dökülen betonun farklı bölümlerine çipler yerleştirilecek. Bu çipler sayesinde betona ilişkin tüm bilgilere erişim imkanı sunuluyor. Böylece, betonun kırımının ne zaman yapıldığı, hangi kalitede döküm sağlandığı, hangi mühendis tarafından kontrol edildiği, hangi laboratuvarda beton kalitesi denetiminin gerçekleştirildiği elektronik ortamda kayıt altına alınacak.


Eğer beton kalitesinde bozukluk varsa bu da sistemde görülebilecek, kural ihlali yapanlara yönelik de cezai yaptırımlar uygulanacak, vatandaşa herhangi bir ilave maliyet yüklenmeyecek.


Sistem e-Devlet'e entegre edilecek

Ayrıca, "e-Devlet"e entegre edilmesi planlanan sistemle vatandaş parsel numarasıyla oturduğu ya da almayı düşündüğü evin beton kalitesine ilişkin tüm bilgilere erişebilecek.


Vatandaşlar ayrıca "e-Devlet"e girip almayı düşündükleri evin 2011 yılından sonra yapılan tüm inşaatlarına ilişkin bilgilere erişebilecek, inşaatın imalat aşamalarına ilişkin fotoğraflar, denetim bilgileri, müteahhitlik firması, hangi mühendis ve mimarın denetlediği ile geçmişte yaşanan sorunlara ilişkin verileri de görebilecek.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmanın pilot uygulaması hali hazırda Afyonkarahisar, Karaman ve Düzce'de devam ediyor. Betonda Elektronik Denetim Sistemi'nin 81 ilde uygulanması hedefleniyor.


AA