09 / 05 / 2024

Konutta 2024 nasıl geçecek?

Konutta 2024 nasıl geçecek?

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker 2024 yılı ile ilgili ümitsiz konuşarak "2024 yılında yine beklentilerimiz yüksek değil, 2023 yılından daha kötüye bile gidebilir" dedi.



Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, emlak piyasasında geride kalan 2023 yılını değerlendirdi.

Yaptığı açıklamada son dönemlerde sık sık gündeme gelen emlak piyasasında, 2023 yılını ‘ölü sezon’ şeklinde değerlendiren Dernek Başkanı Çeker, 2024 yılında da beklentilerinin düşük olduğunu dile getirdi. Özellikle 2023 yılında yaşanan enflasyon artışı ve konut kredi faizlerinin yüksekliğinin sektörü büyük ölçüde etkilediğine değinen Çeker, 2022'ye oranla işlerinde yüzde 70 oranında azalma yaşadıklarını söyledi.


‘2023 YILI ÖLÜ SEZON OLARAK GEÇTİ’

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker yaptığı açıklamada 2023'te konut satışlarının çok düşük olduğunu dile getirip, “2023 yılı gayrimenkul satışları açısından çok ölü bir sezon şeklinde geçti. Satışlar da oldukça düşük oldu. Bunun nedeni yüksek enflasyon ve kredi faizlerinin çok yüksek olması. 2023'te bunun yanında inşaatlardaki maliyet artışları da çok yüksek oldu. O kadar yüksek oldu ki ayda bir, 15 günde bir demir ve çimento gibi temel maddelere de zam geldi. Sürekli artışlar yaşanınca da inşaat maliyetleri en yüksek oranlara çıktı. Hal böyle olunca da metrekare fiyatları 30 bin TL'den aşağı olmadı. Düşünün 100 metrekarelik bir daire 3 milyon TL'den satılmaya başladı” dedi.


‘KREDİ KULLANILAMADI’

Özellikle son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut kredilerinin düşük oranlarda verilmesinin de satışların düşmesine etki ettiğini kaydeden Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, “Artık bankalar da kısıtlamalara gitti ve konut kredilerini 300 bin TL ile sınırladı. Bir konutun fiyatı 3-4 milyon TL. Aile bütçesine bakıyor, aslında taksitini ödeyebilecek durumda fakat banka krediyi sınırlıyor. Konut kredilerinde faizler yüzde 4’lere çıktı. Hesapladığınız zaman geri ödemeleri çok korkunç rakamlara çıkıyor. Böyle olunca kimse 2023 yılında doğru düzgün kredi kullanamadı” dedi.

Konutta 2024 nasıl geçecek?

‘ÇARK DARALDI, DÖNMEMEYE BAŞLADI’

Hudut gazetesinden Olgay Güler'in haberine göre gayrimenkulün yatırım aracı olmaktan da çıktığını kaydeden Çeker, “Son 3 ayda da faiz artırımlarına gidildi. Yüzde 50 gibi rakamlar da konuşuldu. Bugün 1 milyonun varsa size 45-50 bin TL'nin üzerinde hoş geldin faizi olarak para veriyor. Böyle olunca da bankalar tüm paraları toplamaya başladı, satışlar da durdu. Eskiden insanlar gayrimenkul, arsa ya da tarla alıyordu ve bir şekilde yatırım yapıyordu. Fakat şimdi bankalar bu paraları toplamaya başlayınca çark daralmaya, dönmemeye başladı” dedi.

‘İŞLERDE YÜZDE 70 ORANINDA AZALMA OLDU’

Bir önceki seneye oranla 2023 yılında işlerinde yüzde 70 oranında azalma olduğunu kaydeden Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, “Bir önceki seneye baktığımızda 2023 yılında işlerimizde yüzde 70 oranında azalma oldu. Bunun ana sebebi enflasyon ve konut kredi faizlerinin çok yüksek olması. Zamanında 0.70 oranlarıyla kredi kullandırıyorduk. Böyle olduğundan insanlar gayrimenkulü bir yatırım aracı şeklinde kullanıyordu. Oradan kira geliri alırım düşüncesiyle gayrimenkul alıyordu, geçim kaynağı oluyordu. Şimdi geçim kaynağı bankalara yatırılan faizler oldu. Millet artık ‘konut alayım da buradan gelirim olsun’ düşüncesini bıraktı” dedi.

‘2024 YILI DAHA KÖTÜYE GİDEBİLİR’

Yaptığı açıklamasında 2024 yılı için de ümitli olmadıklarını dile getiren Serhat Çeker,, “2023 yılında bir yıkım geldi. 2024 yılında da aynen bu sistem yaza kadar devam edecek diye düşünüyorum. Baktığımızda daha 2024'e girdiğimiz gibi zamlar başladı. İnsanların cebine giren belirli bir artış olmadı. Ne yaparsan yap her şeye zam geldi. Bir de seçim atmosferine de giriyoruz. Seçim Türkiye’nin belirli bir bütçesinin seçimde kullanılacağı demek oluyor. Bu da bir sıkıntı yaratacak. 2024 yılında yine beklentilerimiz yüksek değil, 2023 yılında olandan daha kötüye bile gidebilir bu seçim atmosferinden dolayı. İnsanların rahatlaması için enflasyonu dur denilmesi gerekli, her hafta marketlerde fiyat artışları olmaması lazım. Bu artışlara dur demeden hiçbir sektörde fiyatlar durmaz” dedi.

Fatih'te Tapu Müdürlüğünde 136 ünlü ismin tapu kayıtları paylaşılmıştı: Tapu kaydı davasında son dakika gelişmesi!

2023'ün en çok kazanan milyarderleri belli oldu! Elon Musk, listenin başında...

Taş Yapı'dan Şişli'ye 72 katlı gökdelen!


Geri Dön